Iz7364542524rezak

Naziv albuma: Tijelo

Izdavač: 383 Records

Datum izdanja: 19.2.2016.

Žanr: hip-hop, rock

Trajanje: 01:13:08

Broj pjesama: 18

 

Osamnaest godina rada iza njih. Osamnaest pjesama na novom, sedmom, albumu. Ostali su svoji. Jedinstveni, moćni i bez dlake na jeziku. Kako su i sami članovi benda rekli, ulaze u najzreliju dob njihovog glazbenog stvaranja, a ovaj album čisti je dokaz istog. Prepun je dobre glazbe i još boljih tekstova koji obiluju temama kao što je ljubav, maštanje, odrastanje, vjera u neko bolje sutra, pa mali i zalazak u političku sferu i komentiranje iste. Vrijedi spomenuti činjenicu da su ovaj album izdali pod svojom izdavačkom palicom te pokazali i sebi i drugima da ne trebaju velike diskografske kuće za  izdavanje albuma. Jest, bilo je riskantno, ali uspjeli su.

Sam album podijeljen je na dva dijela. Može se slobodno reći da je pomalo konceptualan. Prvi CD je više ljubavne tematike, dok je drugi CD više sociološke tematike (i problematike). Najavni singl s albuma bila je pjesma ‘’Goli i Bosi’‘, ogroman hit koji je bio nominiran za dva Porina: ‘’Pjesma godine’‘ i ‘’Najbolja izvedba grupe s vokalom’‘ te osvojio Porin za prvu navedenu kategoriju. Idući veliki singl bio je ‘’Sve je moje tuđe’‘. Može se reći da su oba prva singla odraz oba dijela albuma. ‘’Goli i Bosi’‘ je savršeno predstavio prvi dio albuma, a ‘’Sve je moje tuđe’‘ drugi dio albuma.

Prvi CD otvara ‘’Goli i Bosi’‘. Ritam koji tjera na ples, dobra konstrukcija instrumentalnog dijela te catchy refren pravi su recept za hit. Pjesma se isti dan nakon izlaska počela vrtjeti na svim radio postajama, pa čak i više puta dnevno. Upravo to je i dovelo do osvajanja Porina. Kako su naveli u opisu pjesme, ona je ‘’pozitivna oda svima koji se ne boje razmišljati izvan kutije i izvan okvira…’‘. Iduća pjesma je ‘’Oni Dolaze’‘. Nabrijavajuća pjesma s vrlo zanimljivim tekstom. Čudne spodobe, crne odore, grad uspavanih lica i bez promjene, kao da je uvertira u neki distopijski film, a čitajući tekst odmah je na um došla Orwelova 1984. Nakon nje dolazi ‘’Opet je kiša’‘. Malo melankoličnije tematike, opisuje kako izgleda Zagreb u kišnom izdanju te vrlo dobar refren u kojem se sve to zapravo poveže u nedostajanje voljene osobe. ‘’U duši smo junaci’‘ lagana je pjesma nošena klavirom i gitarom u kojoj bubnjevi podignu pjesmu na viši nivo upravo na refrenu. Po meni, jedina slabija pjesma s prvog CD-a. Jedna od najdražih s albuma jest upravo ‘’S trideset’‘, oda čovjeku koji je drugačiji, ima svoje ja, svoj životni put koji je malo drugačiji od njegove okoline koja ga tjera na nešto što on zapravo nije. ‘’Breza’‘ je rame uz rame pjesmi prije. Prolaznost, težina samoće nakon prekida, nostalgija za voljenom osobom, ponovni susret kulminiraju u zadnjem stihu ‘’*ebe se tebi kako se osjećam’‘. Pjesma ‘’Ništa’‘ pjesma je sa snažnom porukom kako staviti točku na i nakon prekida veze te kako spasiti samoga sebe. Pohvala za glazbu, koja je pojačala dramatičnost samog teksta. Predzadnja na prvom CD-u, ‘’Tijelo pamti’‘ treći je singl s albuma te opisuje samo stanje nakon prekida. Na nju se nadovezuje ‘’Usne’‘ te sve te četiri pjesme čine jednu veliku priču o jednoj vezi, ljubavi, prekidu, nostalgiji i prolasku.

Drugi CD otvara ‘’Sve je moje tuđe’‘. Tu se polako zalazi u problematiku svakodnevnice. Od neimaštine, društvenih problema do komentiranja političke situacije u zemlji. ‘’Sanjam’‘ jedna je od bržih dijelova albuma. Remi pjeva o velikim europskim gradovima i o tome kako bi bilo bolje živjeti na nekom drugom mjestu, dok Shot, sasvim suprotno, vraća slušatelja u realnost života i da je sve to zapravo bila mašta. Shot u agresivnoj pjesmi ‘’Ne prihvaćam tvoj ne’‘ savršeno opisuje mišljenje onih ljudi koji se ne slažu s trenutnom političkom situacijom u zemlji, tj. u prenesenom značenju jedan veliki srednji prst hrvatskoj ‘’vlasti’‘. U ‘’Hej slaveni’‘ Shot samo nastavlja gdje je stao u pjesmi prije. Direktnost teksta i psovke u pjesmi definitivno neće dovesti pjesmu na radio valove, ali će se svakako više slušati preko računala ili mobitela u svoja četiri zida. ‘’Sam na svijetu’‘ priča priču o osobi koja je bez obzira na društvo oko sebe (prijatelje, rodbinu, poznanike, itd.) ‘’deep down’‘ u sebi ipak sam i cijelo vrijeme se preispituje ‘’što će biti kada muzika utihne’‘. Iduća, ‘’Nek te noge nose’‘, zanimljivog je instrumentalnog aranžmana, nošena laganom harmonikom u pozadini te odlučnog refrena o bijegu od lošeg života. ‘’Šutnja je zlato’‘, kako su naveli, inspirirana je tekstom Vedrane Rudan ‘’Živim da mi prođe vrijeme?’‘, koji je objavljen 27.08.2014. na njezinom blogu. Predzadnja pjesma, ‘’Na ramenima’‘, akustičnom gitarom i refrenskim uvodom prisjetila me na njihov ogroman hit ‘’Iz dana u dan’‘, a govori o teškom životu običnog podstanara koji jedva spaja kraj s krajem i gubi sam sebe, dok ‘’oni gore’‘ sasvim suprotno, uživaju u svemu. Zadnja na drugom CD-u te zadnja pjesma koja je zatvorila krug ovog albuma jest ’‘Meni je sve jasno’‘ i dala je stih koji je savršeno završio album:’‘Sve ću priznat, kukavički/Ako me ogoliš/Al’ ne znam ti reći zašto me voliš’‘.

Nisu se promijenili. Ostali su svoji. Osamnaest godina je tu. Odrasli su. Zreliji. Tekstovi nikad bolji. Glazba savršeno uklopljena s tekstovima. Donijeli su i nešto novo. Samim time, album je definitivno jedan od albuma godine. Preporuka za slušati? Definitivno.

 

Disc 1:

  1. Goli i bosi
  2. Oni dolaze
  3. Opet je kiša
  4. U duši smo junaci
  5. S trideset
  6. Breza
  7. Ništa
  8. Tijelo pamti
  9. Usne

 

Disc 2:

1.Sve je moje tuđe

  1. Sanjam
  2. Ne prihvaćam tvoj ne
  3. Hej Slaveni
  4. Sam na svijetu
  5. Nek te noge nose
  6. Šutnja je zlato
  7. Na ramenima
  8. Meni je sve jasno
95%
95%
  • 9.5
  • User Ratings (2 Votes)
    9.6
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE