Nakon pet dana ispunjenih glazbom, nogometom, pivom, vrućinama, komarcima i mnoštvom dobre zabave i ugodnog druženja – ovogodišnja UFO priča sinoć se privela kraju. I mislim da se nitko ne može žaliti na niti jedan segment, osim možda onoga da je postavljanje samo dvije kućice za bonove za piće na ispunjenu Vegu u kasnim satima nimalo mudar potez jer čovjek pomisli na dizanje lakog ljetnog štiva za čitanje dok stoji milenijima kako bi kupio bon za pivo. Ali, nećemo biti cjepidlake. Kako sam rekao i u izvještaju prvog festivalskog dana, UFO je iznova položio ispit, a pisati ispit ispred (ponekad) izričito zahtjevnom i razmaženom osječkom koncertnom publikom nije nimalo lak zadatak.

 

13482894_781051225363505_8169565505888509773_o

 

A sve je počelo točno u 20:30 sati kada se na pozornicu penju ekipa iz Rijeke pod nazivom Kraj Programa. Simpatični, energični, s velikim adutom mlade frontmenice, počastili su nekoliko prvih posjetitelja s polusatnom svirkom, dok nije uslijedio prijenos nogometne utakmice. Da ne bi ispalo da su putovali iz Rijeke da odsviraju par pjesama, nastavili su svirku za vrijeme poluvremena pred, u tom trenutku, dosta većim brojem posjetitelja, a preletili su kroz svoj repertoar uz stvari poput Ovdje pripadam, Leptir, Nove uloge itd. Iako se zovu Kraj Programa, otvorili su koncertni dan i pokazali se kao perspektivni mladi pop / punk rock sastav.

 

13517460_781053178696643_8882537681253349155_o

 

Nakon utakmice dolaze oni zbog kojih je sad lijepo popunjena Vega u iščekivanju – zagrebački sastav Pips, Chips & Videoclips. Penju se nedugo nakon tekme kako bi publici mogli odsvirati što više pjesama jer se satnica za izvođače skratila iz razloga što su se na utakmici igrali produžeci. Ulaze bez riječi i „drito u glavu“ otvaraju s pjesmom Svaku noć sam pijan, što je dalo naznačiti da će koncert proteći uz neke starije stvari koje nisu dugo svirane u Osijeku. Koncert se nastavlja u ritmu s pjesmama s posljednjeg albuma Walt Bi li ili ne bi i Kratka povijest. Kratkom porukom publici s riječima: „Jebeš tugu.“ okreće se pjesmama Bolje te Plači, a kasnije slijede i Dementor te Zdenka i vanzemaljci. Ripper svojom ekstatičnom interpretacijom i izvođenjem pjesama uz razne tjelesne pokrete i grimase dokazuje umjetničku izvrsnost koju mora imati svaki frontmen jednog benda na ovoj planeti, a ovaj frontmen iz Zapruđa to svakako odrađuje vrhunski. Kontakt s publikom ne previše na riječima koliko na tijelu i energijom. Što se tiče starijih stvari, uslijedila je opće poznata Ljeto ’85, a nakon nje i Htio bi da me voliš. Odsvirali su i svima drage Malena i Narko, a (za ovakav sastav jednostavno prekratak) nastup završavaju s idiličnom i emotivnom izvedbom pjesme Bog. Urlanje publike da žele još nije prestajalo pa je osoblje festivala moralo na mikrofon izaći i reći kako ne mogu više svirati jer dolaze sljedeći iza njih, a satnica se mora poštovati. Savjet za idući put: Pipse staviti zadnje, kao glavne headlinere, i svakako im dati dužu satnicu jer svi dobro znamo koliki staž ovaj sastav ima iza sebe.

 

13528173_781058725362755_7310833263670685164_o

 

A iza njih penje se na stage osječki rap dvojac Krankšvester kojeg čine Sett i 3ki Stil. Vega je u tim trenucima ispunjena do posljednjeg mjesta, a dvojac časti sve prisutne sa svojim porničarskim stihovima eksplicitnog sadržaja. Nastup ispunjen energijom koja se mogla rukom rezat u koncertnom prostoru, a ulogu back vokala i vokala Sajsi MC preuzela je njezina sestra Tijana Rašić. Publika je mogla čuti u nastupu od sat vremena pjesme poput Oče naš, Majko ženiš sina, Disko rak, Ružne ribe, Za Benbare i Saundsisteme, Liz Taylor, Sasha Grey, Majko zovi dilera itd.

 

I što reći na kraju ove petodnevne avanture osim toga da je UFO opet pokazao kako je prerastao u jedan brend grada, u jednu koncertnu tradiciju koja svake godine priredi pristojan program uz novce kojima raspolažu (a svi dobro znamo koliko se ulaže u kulturu danas). Zahvale organizatorima za festival, zahvale nebu što nije povraćalo po nama, ne baš zahvale vrućinama, ali izdržali smo, dišemo i idemo dalje. Radujemo se UFO festivalu i sljedeće godine!

 

Foto: Damir Časar

Kompletnu galeriju posljednjeg dana festivala pogledajte OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE