Poznati HC festival koji se tradicionalno održavao u Županji, SAWA ili Sick As We Are, ove godine zbog pojedinih problema, nažalost je primoran otkazati svoje popularno open-air izdanje te se, barem za ovu godinu, pretvoriti u klupski event pod nazivom Fuck Mosquitoes koji će se održati 15. i 16. srpnja.

Izjavu organizatora festivala, kojeg je portal uvijek podržavao što će nastaviti i dalje, prenosimo sa njihovog portala (klik OVDJE) u cijelosti:

„Kao što ste mogli vidjeti, tihi smo zadnjih mjeseci. To je iz razloga jer nismo bili sigurni možemo li izvući još jednu godinu festivala. Kako se bliži ljeto, odgovor na to pitanje je sve izvjesnije. Nažalost, ne možemo napraviti ovogodišnje izdanje festivala u Županji na otvorenom. Svjedoci smo da super bendovi, klubovi, festivali, udruge, pa čak i organizatori polako odlaze ovih dana. Od prvog dana je i ovaj festival imao svojih poteškoća koje smo uvijek nekako uspijeli riješavati svojom tvrdoglavošću. 3000 dana kasnije, stvari su teže nego ikad prije. S obzirom da smo uvijek bili otvoreni, te da vam ne ostavimo prostora za nagađanja, želimo vam iznjeti i razloge koji su doveli do ovoga. Za početak, to naravno nije financijske prirode jer para nikad nismo ni imali, niti drugi festivali u 7.mj u blizini, a niti išta treće što nas nikada nije zamaralo, pa ni sada.

Dva glavna razloga su tu problem:

(1) Trebamo 35+ iskusnih volontera da bi odradili sve kako smo si zamislili. I to volontera iz ekipe koja razumije i želi dati sve od sebe da napravimo super stvar. Neki ljudi s otišli van raditi, neki studiraju, treći imaju potpuno druge obveze zbog kojih odustaju od ove priče.

(2) Stigli smo i mi na red izgleda, pa smo tako dobili i neke (ozbiljnije) lokalne prijetnje da ćemo morati platiti velike kazne u slučaju ako otvorimo šank kao prijašnjih godina vani. Jedina stvar koju nismo uspijeli do kraja srediti do sada i naš najveći izvor prihoda (80+%), bez kojeg se nemamo od čega pokriti ako bismo dali nekom drugom da to preuzme. Plus, šank nije šank bez naše ekipe koja radi 0/24 i svih vas koji se zatečete na njemu u bilo koje doba dana! Uzalud nam što imamo svaki drugi mogući papir i dozvolu van toga.

 

Kad smo započeli festival, rekli smo si da ako ne možemo napredovati i pomicati granice svake godine – ne trebamo ni raditi festival koji će stagnirati i biti monoton. S obzirom na dva glavna problema u kojima smo se našli, ovogodišnje izdanje da i napravimo vani bi bilo ofrlje s još većim financijskim gubicima. To nije iskustvo i zabava koju želimo da ponesete kući, niti je nešto što nam je interesantno i izazovno raditi. Iz tog razloga, trebamo više vremena i prostora da probamo naći neko riješenje za ovu situaciju (ako ga uopće ima). Kako god bilo, najgora stvar za nas je tišina i potpuno povlačenje. Nikad nismo odustajali na prvu loptu, pa nećemo odmah ni na osmu jer nam se ne sviđa opcija da izgubimo u potpunosti sve što smo do sada napravili.

S obzirom da smo već bukirali neke bendove i uvelike počeli s pripremama, napravit ćemo >> FUCK MOSQUITOES <<  (u ovom kontekstu ne samo klasične komarce koji vas vole na festu, već i kravataše koji nam crpe krv, džepove i žele ugasiti ovakve inicijative) klubsko izdanje festivala i to 15. (petak) i 16.7. (subota). Riječ je o klubu koji može primiti do 500+ ljudi, te oko njega i u birtiji pokraj može stati hrpa dodatnih ljudi. Neće to biti klasičan gig, pretvorit ćemo cijeli objekt u zabavni, društveni i malo drugačiji program. Bit će opet hrpa bendova, cjelodnevna slušaonica, hrana na donacije, distribucije, jeftina cuga, projekcije i razne druge stvari. Upad i dalje na donacije, također. Ekipa koja dođe sa strane će moći ostati cijelu noć, kampirati i dalje na Polojima, a pravovremeno vas obavijestimo i za razne opcije smještaja ako netko tako nešto preferira.

Nije to festival na livadi kakvog volimo, ali je najbolje što možemo ove godine i s obzirom da želimo vidjeti da se nagodinu izdignemo još jači i da ostavimo priliku da se ne ugasi priča skroz, organiziramo ovo vikend zezanje u zatvorenom. Radujemo se prijateljima iz svih krajeva i nećemo propustiti biti i ovaj put dobri domaćini, tako da ste pozvani na hardcore punk feštu kao i svake godine do sada. Moglo bi ovo biti vrhunsko zezanje! Uskoro više infoa o cijelom programu. Ne odustajte! SAWA ekipa. “

Sve je jasno. Vidimo se na SAWA-i čak i u ovakvom, drukčijem izdanju.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE