a1997508160_10

Naziv albuma: Ovdje Pripadam

Izdavač: Nocturne Media

Godina izdanja:  2015.

Žanr: pop punk

Trajanje: 0:39:16

 

Oduvijek sam bio veliki obožavatelj pop-punka. Nakon više od deset godina intenzivnog slušanja „pankića“ kako to ljudi kod nas vole reći, pop-punk nikako da mi dosadi. Ne znam zašto je tomu tako, ali također ne znam ni zašto kod nas taj žanr nikako da krene disati punim plućima. Dok su se vani izmjenjivali bendovi od Descendentsa do The Wonder Years, kod nas je scena uvijek bila nekako, nezainteresirana za taj žanr. Stvarno ne znam zbog čega je situacija takva, ali znam da postoje bendovi koji se bore kako bi se pop-punk čuo i na domaćim prostorima. Prvenstveno mislim na Kinoklub, koji se čitavo svoje postojanje borio protiv kritičara žanra, i nekoliko dana prije pisanja ovoga teksta prestao sa djelovanjem. No, naravno nije sve crno, jer domaća pop-punk scena ima asa u rukavu, a to je riječki Kraj Programa.

Ovdje Pripadam naziv je drugog studijskog albuma benda Kraj Programa iz Rijeke. Stil glazbe koji sviraju mnogi uspoređuju s Paramoreom, dajući Kraju Programa čak i epitet „Hrvatski Paramore.“. Iako su ove usporedbe neizbježne, ja ću u ovoj recenziji otići u potpuno drugom smjeru i zaboraviti na Paramore, a kao najbliži bend Kraju Programa spomenuti australski Tonight Alive. Koliko god Paramore bio prepoznatljiv, stilski je Kraj Programa po meni puno bliže već spomenutom bendu iz Australije, kako po stilu pjevanja tako i po sveukupnom imidžu. Jednostavno, ne mogu slušajući Kraj Programa misliti na Paramore, i to je vrlo dobra stvar, čak mislim da je ovaj album nešto najbolje što se dogodilo domaćoj i regionalnoj pop-punk sceni.

Budući da je iz prethodnih riječi vidljivo moje oduševljenje ovim albumom, ova recenzija neće biti samo puko nizanje pjesama na albumu i komentari na iste, album je besplatan, svatko može doći do njega i dati svoju ocjenu. Ono na što želim skrenuti pozornost je sama kvaliteta ovoga albuma, ali i njegovo značenje za domaću scenu. Ne samo da osim Kinokluba i Overflowa kod nas nema previše poznatih bendova koji se bave upravo ovim žanrom, a koliko ja znam nema niti jedan u kojem je vokal djevojka. Upravo zato sve silne usporedbe sa Paramoreom i sličnima, jer je to nekako ugrađeno u psihu svih koji čuju pop-punk sa ženskim vokalom. No stvarno ne smijemo na to gledati tako.

0006296243_10

Kraj Programa puno je više nego domaća verzija ovog ili onog benda, a ovaj album to svakako dokazuje. Koristeći tri gitare, i slušajući album na dobrim slušalicama, osjeti se „slojevitost“, zvuk je nekako puniji. Ovaj pristup kod mene nailazi samo na odobravanje, podsjeća me na meni najdraže The Wonder Years i smatram da treba prihvatiti tu treću gitaru, bolje nego naći osobu koja svira fillove stojeći sa strane na pozornici. Sami zvuk je baš onakav kakav treba biti, nemam nikakvih prigovora, produkcija je izvrsna i album je užitak za slušanje.

Htio bih izdvojiti pjesmu Ne Boli Me, kao meni najdražu na albumu, jer jednostavno smatram kako je cjelokupni „paket“ vrlo dobro pogođen, refren je vrlo dobar i pjesma ostaje u glavi dugo nakon slušanja. Izdvojiti valja zapravo svaku pjesmu s albuma, jer su sve na svoj način genijalne. Od naslovne Ovdje Pripadam, do sporijih Boja Mojih Riječi i Leptir te do naprosto moćne Buđenje koja zvuči kao da bi odlično pasala na nekom stadionu ili velikom prostoru. Sve ostale pjesme su odlične na svoj način, svima bih dao 9 od 10, osim Ne Boli Me koja bi dobila tu famoznu desetku.

Izrazito sam sretan i zadovoljan što kod nas postoji bend ovog kalibra, koji je u mogućnosti donijeti dašak svjetskih trendova na scenu koju ti trendovi redovito zaobilaze. Smatram da je ovo album koji bi mogao donijeti pravi breakthrough za domaću pop-punk scenu, jer ipak u posljednjih nekoliko godina svijet doživljava pravi pop-punk revival, pa bi bio red da i mi imamo riječi u tome.

Ovdje Pripadam je album koji će još dugo pripadati mojoj kolekciji svakodnevno slušanih izdanja, i bez pretjerivanja mogu reći kako mi je ovo najbolji domaći album ne samo 2015., nego i puno više. Sve osim ovoga bilo bi trošenje riječi, a svaka kritika po meni apsolutno neutemeljena. Album je genijalan, i preporučio bih ga apsolutno svakome, a Kraju Programa uputio iskrene čestitke i najveće riječi hvale.

 

01. Uvod
02. Ovdje pripadam
03. Sve je nestalo
04. Leptir
05. Budi netko
06. Prazna obećanja
07. Drugačiji smo stvoreni
08. Vrijeme mijenja se
09. Buđenje
10. Nove uloge
11. Boja mojih riječi
12. Ne boli me

95%
95%
  • 9.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE