Druga večer Brijačnice, dvodnevnog rock festivala na Zagrebačkom velesajmu započela je nešto ranije, stoga nažalost i nije bilo puno ljudi na prva dva benda. Ostatak večeri privukao je gotovo isti broj posjetitelja kao i prvi dan, tako da organizatori festivala s ponosom mogu gledati na uspješna dva dana, a mi se nadamo da Brijačnica neće ostati samo na ovome.

Zadatak otvaranja druge večeri, pred skromnim brojem publike obavio je mladi zagrebački blues rock duo The Yellow Buzz koji čine Adam Lončar i Bruno Bolfan. Smatram da su organizatori trebali dati više prostora, odnosno vremena lokalnim dečkima, nego žanrovski sličnom belgijskom dvojcu, čiji je honorar vjerovatno bio neopravdano veći. Više u daljnjem tekstu. Nakon odrađenih 30ak minuta koncerta čiji zvukovi podsjećaju na projekte Jacka Whitea ili pak Black Keysa, dečki prepuštaju pozornicu senjskom punk blues bendu M.O.R.T.

Surovi, agresivni M.O.R.T., ostavljao je dojam da više uživaju u klupskim, manjim koncertima u kojima mogu ostvariti bolji kontakt sa publikom i lakše proširiti pozitivno nabrijanu energiju. Unatoč tome, ekipa iz Sinja je kvalitetno odradila svoj nastup, te uspjela privući i zagrijati već polako nadolazeću publiku pjesmama “Nina”, “Meni se skače”, “Nikotinska kriza”. Koncert su završili bijesnom  numerom “Austrija”, te je nakon njih na pozornicu došao belgijski dvojac Black Box Revelations čije su mjesto organizatori trebali ostaviti Yellow Buzzu ili M.O.R.T.u.

brijacnica-2015-01-29-30-10

foto: Sanja Matić

Black Box Revelations, belgijski garage/blues duo po mom mišljenju je bio najslabiji bend festivala, naročito zbog pretpostavljeno većeg honorara koji svojom svirkom nisu zaslužili, uspoređujući ih sa prethodna dva domaća benda. Zvuk BBR-a je  jedino tehnički bio zadovoljavajuć,zbog dobrog ozvučenja pozornice. Repertoar pjesama, energičnost  bili su nezadovoljavajuće karike u njihovoj izvedbi. Publiku u devetom paviljonu, koji se već počeo popunjavati, lagano su primirili i uspavali. Plitak i prazan zvuk ovog prosječnog benda prožvakanog zvuka, ali dobrog marketinga, nije uspio oduševiti ljude željne kvalitetne brijačine.

foto: Sanja Matić

foto: Sanja Matić 

Spas u oživljavanju uspavane publike donijeli su svima dragi ska-punk purgeri Kawasaki 3p. U odličnom scenskom nastupu i raspoloženoj izvedbi brass selekcije dvoranu su podignuli na očekivanu, zagrijanu razinu. Iznenađenje Kawasakijevog koncerta, osim već navedene odlične scenske izvedbe, bio je vidno raspoloženi trubač Igor Pavlica, koji je u nekoliko navrata preuzeo ulogu glavnog vokala i tako još više zainteresirao rasplesanu publiku. Što se repertoara tiče, tripovci su publiku rasplesali i podignuli hitovima “Mupovska”,  “Ni da ni ne”, “Mate Parlov”, “Antonija” i dr. Završetak izvrsne izvedbe ostvario se uz pjesmu “Snifa sam glu” i  opći kaos u devetom paviljonu.

 

foto: Sanja Matić

foto: Sanja Matić

Ulogu posljednjeg izvođača Brijačnice odlično su odradili beogradski Partibrejkersi sa Zoranom Kositćem – Canetom na čelu. Koncert otvaraju s pjesmama “Ona sve zna” i “Zemljotres”, te vješto kombiniraju pjesme s novog albuma – Sirotinjsko carstvo sa starijim hitovima kao što su “1000 godina”, “Ono što pokušavam”, te baladom “Mesečeva kći” koji su oduševili nabrijanu zagrebačku publiku. Odlična svirka kulminirala je pozivom na bis i Canetovom nesebičnom zahvaljivanju na skandiranju uz riječi “Hvala, ali ovo nije potrebno, mi smo vaši Brejkersi i uvijek ćemo biti tu.”

foto: Sanja Matić

foto: Sanja Matić

Koncertom Partibrejkersa završilo je prvo ali nadamo se ne i zadnje izdanje Brijačnice, festivala koji je dobro izbrijao zagrebačku publiku i ujedinio vidno raspoložene lokalne i regionalne bendove sa publikom željnom ovakvih događaja. Pohvala organizatorima.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE