sjene_album

 

Naziv albuma: Sjene
Izdavač: Croatia Records
Godina izdanja: 2015.
Producenti: Quasarr, Kevin Paul, Jay Frigoletto
Žanr: Electro pop
Trajanje: 00:40:10
Broj singlova: 9

Riječka grupa tjednima mi se već vrti u CD playeru, i nekako mi se čini teškim zadatkom napisati „recenziju“ za njihov rad na novom albumu.

Quasarrove pjesme upoznao sam, kao i mnogo slušatelja, prilikom slušanja pjesme „Ti“, kada sam se osvrnuo na njihove ranije uratke i posvetio pažnju praćenja izlaska nekog budućeg materijala. 2013. godine izašla je pjesma Ljubav u duetu s Josipom Lisac i nanovo su me osvojili. Postojala je neka druga dimenzija kada se preslušavala ta pjesma iznova i iznova, a struka je to prepoznala i tako su za tu suradnju dobili i Porin. Uslijedili su singlovi Sjene i Prije tebe netom prije izlaska albuma, i dogodio se gotovo jednak efekt u mojoj percepciji – Quasarr mi se počeo nametati kao jedan od dražih pojava na našoj sceni.

Vrhunska produkcija, Kevin Paul za miksom i masteringom uz Jaya Frigoletta, autentičnost zvuka obogaćenog kompleksnim aranžmanima, stvorili su album Sjene, odlika benda koji prema kritičarima i publici zvuči „svjetski“. Još ozbiljniji zvuk ovoga je puta jedan od fokusa albuma, no nekako plesniji i harmoničniji, kao da slušate electro pop osamdesetih obojan suvremenim studijskim tehnologijama i manevriranjima, a dotiče i tamniji pristup dark wave glazbe. Za koncept omota albuma i „vizualizaciju“ tekstova zaslužna je Anja Zambelli-Čolak.

10857390_597248280410500_4806118799740595098_o

Uvod albuma otvaraju tri spomenuta singla, gdje je Prije tebe veoma bogata pjesma koja podsjeća na Depeche Mode i neke druge slične projekte, a istovremeno i jedna od nekoliko koje odmah uđu u uho i ne izlaze tako lako, upravo zbog razgovjetnog modernizma u prekrasnom intru prije teksta, a spot je upečatljiva priča koja ima sličan tijek kao Caveov spot „Fifteen Feet Of Pure White Snow“, kao i plesne pokrete.  Sjene je naziv sljedeće pjesme koja u nešto rockerskijem stilu pruža dominantnost gitari, a vješto posložena kompozicija savršeno je pasala za sintetičku obradu zvuka, gdje je pjesma također jedna od favorita albuma. I treća pjesma po redu i posljednja od singlova je Ljubav koja predstavlja duet pjevača Borisa Štoka i Josipe Lisac, za koju su rekli da je jedna od veoma rijetkih glazbenika/ca s kojima bi napravili suradnju na pjesmi. Veoma melankolična i atmosferična pjesma veoma zahtjevnih vokalnih sposobnosti, puna ispreplitanja raznoraznih zvukova i instrumenata i upečatljiv tekst obećavaju veoma ugodan ostatak albuma, s tim da je Ljubav jedna od najljepših i najkomornijih singlova u posljednje vrijeme.

No, s ostatkom albuma moram priznati da nisam u nekoliko slušanja više zadovoljan nego sa singlovima. Indigo, pjesma je koja se izdvaja od prethodnih budući da se osjeti slabo zamjetan, ali opet zamjetan manjak konceptualnosti kakva je postojala u singlovima, no riječ je nanovo o lijepoj pjesmi, no koja je možda manje univerzalnija nego što smo slušali u pjesmama prije albuma. Nastavlja se kroz Tvoje riječi i Pričaj mi, pjesme s jednostavno koncipiranim, ali snažnim tekstovima koji su, kao i ostatak albuma, nabijene ljubavnom tematikom te je istančan Borisov glas i način pjevanja nerijetko poveznica s onim Massimovim ili Urbanovim. S druge strane, elektroniku je potpuno prigrlila pjesma Znam, kao da duo Hurts uključuje nešto nabrijanije trenutke u kompoziciju, gdje je metafora stihova snažna, a refren ponovno obilježava efektivnu melodioznost koja se lako upamti.

Nostalgija i ovisnost o specifičnoj ljubavi, jaka harmonija i moć kvalitetnog spajanja skladbe s tekstom očituje se i u pjesmi Dugujem ti sve, gdje se nanovo ponavlja melankoličnost i bezizlaznost u Quasarrovom svijetu. Posljednja, instrumentalna Aurora borealis, stavlja skladan epilog na cjelokupnu konceptualnost ovog nosača zvuka.

Nisam siguran koliko će im veće publike donijeti naizgled nepromjenjiv stadij albuma, gdje su sve pjesme otprilike slične tematike i jednako sjetne strukture, gdje se impresivnost uistinu može nazirati u moćnoj, svjetskoj produkciji i odličnim aranžmanima, no čini mi se kako grupi ni nije previše do mišljenja većeg broja publike i da oni svoju ljubav prema glazbi izražavaju upravo na ovakav način i da se neće neka ekstremnija promjena u glazbenom izričaju dogoditi. S elektronikom se može napraviti doslovno svašta, a Quasarr je grupa koja poznaje taj svijet i koja je iznimno tehnički uvježbana i instrumentalno potkovana, tako da mi se ponovno, kao i u prethodna dva albuma, pojavio lijep utisak i prilika za mnoga ponovna preslušavanja.

 

  1. Prije tebe
  2. Sjene
  3. Ljubav feat. Josipa Lisac
  4. Indigo
  5. Tvoje riječi
  6. Pričaj mi
  7. Znam
  8. Dugujem ti sve
  9. Aurora borealis (Inst.)
80%
80%
Awesome
  • 8.0
  • User Ratings (1 Votes)
    9.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE