Naziv albuma: Katarza
Izdavač: Croatia Records
Datum izdanja: 25. rujan, 2015.
Producent: Jerko Marić
Žanr: pop, rock
Trajanje: 00:41:02
Broj pjesama: 11
Katarza ime je novog albuma rock grupe Adastra. Jeronim Jerko Marić, vođa grupe, s ovim trećim albumom vraća se u intimu, vjerojatno svog privatnog života, pišući malo više ljubavnih tekstova i podsjećajući me na album prvijenac iz 2007. koji mi još i dan danas stoji kao njihov najbolji album. No, ovaj album je ipak Jerku nešto posebno, jer nazvati album Katarza znači da je ipak doživio neko pročišćenje i oslobođenje od prošlosti. Doduše, i prvi i drugi album su imali takvih trenutaka, ali ovaj album najviše odiše takvom atmosferom. Vjerojatno se svi sjećaju starijih pjesama kao npr. Nabujala Rijeka, Ti si sa neba, Pusti, no ipak skrivenih dragulja s prvog albuma ima, a meni osobno, Pješčani sat, Miris tvoje kose te Zar je moguće. Drugi album nisam previše slušao, ali je imao najjače singlove na albumu u pjesmama ”Zašto se skrivaš” te ”Surovi Grade”, koja je posvećena pokojnom Luki Ritzu. Adastra je, izbacujući tako jake pjesme postala jedan od onih bendova hrvatske scene koji nije toliko poznat u glazbenoj sceni kao npr. Hladno Pivo ili Elemental, ali će zato njihove pjesme ”šerati” na društvenim mrežama i redovito vrtjeti na raznim radio postajama.

 

Katarzu otvara jedan singl, i to jako dobar. Samo s Tobom je lagana rock pjesma koju nosi specifičan zvuk električne gitare i vrlo pjevni refren. Kombinacija laganih kitica i jakog refrena je oduvijek bila dobra kombinacija jer kitica lagano ode k refrenu koji samo pojača dojam svojom žestinom. Upravo to se može vidjeti kod npr. Nirvane i njihove Smells Like Teen Spirit, no u ovoj pjesmi ne baš  toliko žestoko. Klimaks pjesme je vrlo dobar solo na gitari te finalni refren koji lagano pjesmu zatvara uvodnom temom. Tekst isto nije loš i odiše ljubavnom atmosferom. Iduća pjesma jest Kad Smo Zajedno. Pri prvim taktovima sam očekivao neku akustičnu molsku baladu, ali distorzirana gitara i nabrijani groove na bubnju podsjetilo me na neke pjesme s prvog albuma. Slušajući dalje, došao sam do zaključka da bi pjesma savršeno sjela negdje na sredini prvog albuma. Iduća na redu je Ako Vidiš Anu, vjerojatno jedna od tri najpoznatije pjesme s Katarze. Odličan refren, blago nostalgične naravi, koji uvodi u tužne kitice. U njima on priča priču o prekidu i teškim vremenima veze, naravno u obliku blagog repanja, kao što je to specifično kod Elementala. Slušajući tekst malo pozornije, može se vidjeti da je pjesma napisana kao neka posveta toj dotičnoj Ani, koja je imala duboki impact na Jerka. To se upravo vidi u refrenu.
Samo Igra je, osobno, najbolja pjesma s albuma, i to pravi radijski ljetni hit. Iako me tema na gitari podsjetila na Passengera i Let Her Go, pa čak i ArIEmovski Loosing my Religion, shvatio sam da su takve teme pun pogodak kod publike. Bez distorzije, uz akustičnu gitaru i lagani bubanj, pjesma priča priču o tipičnoj ljetnoj avanturi, kako i pjeva na kraju refrena ”naša ljubav je od pijeska, koju brišu valovi”. Ono što me iznenadilo jest pojava puhačkog instrumenta. Solo na trubi je stvorio još veći ljetni ugođaj. Pjesma Pepeo me svojom atmosferom malo podsjetila na neke pjesme Placeba, no možda je to zato što sam u fazi slušanja njihovih albuma. Tu se polako vraća prepoznatljivi zvuk Adastre. Nabrijanost gitara i specifičan ljubavni tekst, kao ”Gdje je nestao tvoj osmijeh, koji me dizao u nebo?”.

Iduća pjesma je tekstom slična kao njihova ”Miris tvoje kose”, no ipak tu priču o nedostajanju bih stavio kao događaj prije onog u ”Ako vidiš Anu”. Gorim u Sebi lagana je klavirska pjesma s laganim violinskim dionicama, a refren me podsjeća na refrene pjesama Alicie Keys upravo zbog ritma koji ih nosi. Nepozvani Gost vrlo je nabrijana pjesma a teme na gitari su malo Maidenovske. Upravo takav je i tekst. Sličnu atmosferu ima i iduća pjesma Ja ne Postojim koja ima istu šemu kao i prva pjesma na albumu. Lagana kitica koja ide u nabrijani refren i solo. No, dobije se i osjećaj da je ovaj dio albuma malo slabiji i da se već neke pjesme ”ponavljaju”. No tu monotoniju prekida Nije Svejedno. Neobična božićna pjesma posvećena je svim onim siromašnima bez doma, te nemoćnim osobama, kao što je napisano u opisu spota na Youtubeu: ”Pjesma je inspirirana sve većim brojem beskućnika mlađe dobi te obiteljima koje se stjecajem financijskih okolnosti nađu bez doma na ulici.” Službeni dio albuma zatvara pjesma Čuo sam da pričaju. Tekst iako nostalčine ljubavne atmosfere, stvara dojam pozitivnosti jer upravo priče ispričane u ranije opisanim pjesmama se zaokružuju u ovoj finalnoj. Može se reći da je pjesma odlično završila album i zaokružila jednu sjetnu priču u nešto pozitivno.  Pjesma koja je zadnja na albumu, definirat ću kao bonus track. Španjolska verzija pjesme ”Samo Igra” imena Amor de Verano, u nešto drugačijem aranžmanu, jedna je od onih pjesama koje bih svrstao u savršenu lounge glazbu. Jerko se tu okušao u španjolskom pa pjesma vrlo dobro zvuči na tom jeziku.
Summa summarum, cijeli album je na neki način konceptualan. Kroz njega se vrti jedna tužna ljubavna priča koja na kraju kulminira u pozitivnosti. Htio bih izdvojiti pjesme ”Samo Igra”, ”Ako Vidiš Anu”, te
prvu pjesmu na albumu ”Samo s tobom” kao najjače stvari s ovog albuma. Iako nije toliko prepun jakih pjesama kao prva dva, Katarza je ipak Jerkovo osobno čišćenje ljubavnog života, kao i Coldplayovski prošlogodišnji Ghost Stories.
1. Samo s tobom
2. Kad smo zajedno
3. Ako vidiš Anu
4. Samo Igra
5. Pepeo
6. Gorim u sebi
7. Nepozvani gost
8. Ja ne postojim
9. Nije svejedno
10. Čuo sam da pričaju
11. Amor de Verano (Bonus pjesma)
75%
75%
  • 7.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE