Skaville Festivali ove godine smjestio se u Križevcima, lokacija je ista kao i prošle godine (Ljetno kino / vojarna u Križevcima). Samu lokaciju može opisati križevački duh, vrtić, škola, starački dom i po potrebi vojarna.  U gradu „duhova“ u kojem je skoro svaki drugi objekt napušten i/ili zatvoren  smjestio se jedan ona najpozitivnijih festivala i jedini Ska festival u regiji.

Uvod u Skaville odrađen je još u četvrtak na kojemu su nastupili DJs: Pirate Rude Soundsystem & DJ Skins 1905, DzonSkaVolta iDJ Venom. Kako je četvrtak bio samo uvod, pravo otvorenje Skavillea odrađeno je od strane Jeboton Ansambla. Jebotonci su posebna priča, posebna ekipa puna pozitivne energije koja se s njihove strane jednako širila po bini kao i po kampu. Osim što su svirali na bini, skoro cijelo vrijeme svirali su i u kampu gdje su održavali pozitivnu atmosferu. Iako je bina bila široka, 14 jebotonaca se jedva nekako zguralo na binu gdje su svojim nastupom odlično uveli u priču o Skavilleu. Priča o Jebotonu, posebna je priča, naime, ne postoji stalna postava grupe pošto Jeboton čini skupina bendova (Lobotomija, Antidepresiv, Spremište, Prazna Lepinja,  Porto Morto,…), još ljepša priča jest ta da su svi članovi zapravo prijatelji. Uistinu je bilo lijepo čuti gomilu ljudi koji sviraju na bini, dok trube odlično odrađuju posao. „Ne bih se baš složil“ da nisu bili odlični, možda zapravo i najbolji.

Nakon Jebotona, na binu se penju pulski punkeri Fakofbolani, predvođeni Šapom. Sviraju svoje dobro poznate hitove za punkere i skinheadse. Iako je FOB zapravo po nekom našem skromnom mišljenju bend koji se najmanje uklopio u Skaville priču, zabave nije nedostajalo. Sam kraj svirke rezultirao je penjanjem na binu. Iako su redari pokušali spriječiti ples na bini, nije im pošlo za rukom.  Ipak je teško ostati ispred bine kad FOB svira Ulice i Neznane junake.

Nakon FOB-a, na binu se penje ST!LLNESS koji će od publike izvući i zadnje rezerve energije. Iako na samom početku nastupa ST!LLNESS-a, nije bilo nešto mnogo publike, to se promijenilo čim se pridružila ekipa iz Jebotona. Premda su drugi put na Skavilleu i 3-4 put u Križevcima ST!LLNESS je održao odličan ritam, a basevi zvučnika jednostavno nisu dozvolili rolanje cigarete ukoliko ste se odlučili nasloniti na njih. Prvi koncertni dan završen je uz bend koji se slušao uz ples i skakanje.

 

 

Za after su zaslužni bili Pirate Rude Soundsystem & DJ Skins 1905 koji su glazbu puštali do samog jutra. Definitivni pobjednik prvog dana jest Jeboton.

Drugi koncertni dan otvoren je nastupom Jolly Jackersa iz Mađarske, a nakon njih na benju se penje Skampida iz Kolumbije. Skampida je širila posebnu energiju, posebnu ska energiju koja se odlično održavala sve do dolaska benda zbog kojeg je većina došla. Kawasaki 3p čim se popeo na binu, nastalo je ska ludilo koje se održalo do samog kraja. Iako nisu nastupili u punom sastavu odradili su odličnu svirku. Prvi dio svirke Kawasakiju je poslužio u svrhu promocije albuma Goli zbog pasa(link recenzije), a sama svirka otvorena je pjesmom Veliki dispečer, nakon čega je show program počeo.  Ekipa iz Skampide pridružila se publici i plesu, naravno uz Jeboton. Ni da ni ne, Puta madre i Snifa san glu, rasturili su publiku i njihovu obuču. Prilikom izvođenja posljednje pjesme (Snifa san glu) pala je lagana kiša, koja je osvježila preznojenu publiku, osvježila je i šačicu hrabrih koji su se i ovaj put uspjeli popeti na binu.

 

 

Nakon vrhunske svirke Kawasakija na red su došli kao posljednji bend Gypsy SKA orquestra  iz Venezuele. Moramo istaknuti da nisu klasičan Ska bend na kakve smo inače navikli, više je to bila neka mješavina sambe i rumbe nego što je to bio ska. Zapravo, ska se pokazao na samom kraju, ali kraj nije bio kraj. Nepoznati junak nakon nastupa romskog orkestra popeo se na binu i pojedinačno je molio svakog člana orkestra da svirku prebace u publiku, što se zapravo i dogodilo. Fenomenalan je osjećaj slušati romski orkestar kako svira u publici, a ne na bini, kako svira za samu publiku. Nešto fenomenalno, naprosto. I za posljednji after zaduženi su bili Pirate Rude Soundsystem & DJ Skins 1905 koji su vrtili ska s vinila do duboko u noć, dok jutro već nije lagano postalo staro.

 

Nakon što je uspješno završio deveti Skaville festival, možemo zaključiti samo da je bio bolji nego prošli, definitivni pobjednici festivala su Jeboton. Hvala Skaville organizaciji na svemu, hvala na plesu, hvala pokidanoj obuči, hvala im što se trude održati Skaville festival svake godine za šačicu entuzijasta. 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE