Niti jedna kap kiše, veliki odaziv stranaca i gužva kakvu volimo obilježili su prvi dan INmusic festivala. Koncertni prostor i kamp se ove godine protežu na tri otoka koja će u tri dana ugostiti velika imena svjetske glazbene scene. Jubilarni spektakl kickstartao je koncertom alter pop rock bend iz Velike Gorice Mel Camino. I dok su horde posjetitelja pristizali sa svih strana Jarunskog jezera, Aziza Brahim je na OTP World Stageu svojim orijentalnim ritmovima i strastvenim izvedbama očarala nazočne. Snažno prisustvo i hipnotizirajući glas uz Sahrawi bubanj dirnuli su i die hardove.

 

 

Ono što je u početku bilo odvrtanje žarulja, do kraja je koncerta bilo decentno mrdanje kukova na Aziza način. Main Stage vidno zabarikadiran festivalskim ljudstvom, nedugo prije samog koncerta najavio je nastup prvog headlinera. Paolo Nutini svoj je set započeo u 21 sat. Uvijek spreman za dobar koncert, Nutini je onaj tip izvođača koji zna pogoditi odličan omjer sentiša i head benganja. Oduševljeni fanovi su tijekom pjesme “Iron Sky” doživjeli kolektivno ježenje, a nepopravljivo romantična “Candy” izmamila je suze na lice i upaljače iz džepova. Da on nije samo “New shoes” guy opet je dokazao skepticima u masi. You go Paolo, novim cipelama na festivalu ionako nije mjesto. Iznenađenje večeri bila je Sassja, ženski MC iz Tuzle i miljenica publike prve večeri jubileja. Prepuni šator Hidden stagea, za vrijeme njezinog koncerta, pretvorio se u after party prije after partyja. Sassja je u stand upovima između pjesama kulirala do te mjere da je publiku učila o boljkama onih dana u mjesecu sve do sljedećih riffova. Trenutak za pamćenje bio je onaj kada je publika u glas skandirala “Lijepi mi lijepi!” –  iz njezinog proslavljenog hita “Etikete” koji je nastao u suradnji s Remi. Sve u svemu, ovu vrckavu repericu, dogodine ne bismo skrivali. Onaj “meh” trenutak dočekao nas je za vrijeme koncerta Future Islandsa. Veliki fanovi ludjeli su od energije u prvim redovima, no ostatak ekipe oko World stagea nije bio impresioniran. Njihov koncert mnogi su dočekali kao ništa više nego simpatičan intermezzo za vrijeme stajanja u beskrajnom redu za wc. Početak kraja koncertnog programa posjetitelje je dočekao u 23 sata. Pod inicijalima FFS skrivao se Franz Ferdinand, bend koji je po komentarima publike “već trebao naučiti hrvatski koliko je puta bio na INmusicu”, no udruživanje sa Sparksima bio je više nego potrebno osvježenje, zbog kojeg bismo ih u RH pozvali opet.

 

 

Njihovu suradnju, premijerno prikazanu jučer na Otoku Mladosti, opisali bismo kao psihodeličan rock mjuzikl – na najbolji mogući način. Prodorno visok glas Alexa Kapranosa i hrapavi ton Russel Mael odlično si komplementiraju, a rekordnom broju posjetitelja priredili su nezaboravnu indie-pop-disco igranku. Do ranih jutarnjih sati razuzdane je festivalđije zabavljao Yem Kolektiv. A u odluku o odlasku kući uračunajte beskrajno dugo hodanje nasipom, od kojeg je još bolnije čekanje prijevoza… zavidimo kamperima. Hint: na okretištu kod Save vreba puno taksista, tarife su ok. A ako je netko dočekao bus, neka nam javi. Htjeli bismo mu čestitati. Danas nastavljamo!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE