Festival koji već godinama uspješno povezuje glazbu, modernu umjetnost, pop kulturu i gastronomiju uskoro otvara svoja vrata u susjednoj Sloveniji. Svega su dva tjedna  ostala do početka premijernog izdanja Flow Festivala Ljubljana koji će u jedinstvenom prostoru Tobačnog mesta, od 26. do 28.lipnja 2015., predstaviti brojne svjetske glazbenike i umjetnike.

 

Industrijski prostor tvornice duhana Tobačno mesto jedan je od najvažnijih proizvodnih kompleksa u povijesti Ljubljane. Osmišljen kao mali grad unutar grada, to je prostor s ogromnim kreativnim potencijalom, a upravo će ovoga ljeta postati velikom svjetskom pozornicom koja će povezati glazbu, umjetnost i gastronomiju.

 

Više od 50 vrhunskih izvođača predvođenih Pet Shop Boysima, irskom pop glazbenicom Róisín Murphyi britanskom grupom Metronomy, dovoljno su jaki argumenti zbog kojih Flow Festival u kalendare moraju upisati svi oni koji vole glazbu.

Tijekom tri nezaboravna dana u Ljubljani okupljena glazbena krema nastupit će na posebno osmišljene tri pozornice – Main Stageu, Ljubljana Backyardu i Gallery Bar stageu. U petak s Main Stagea treba izdvojiti nastupe britanske grupe Metronomy i našeg Ede Maajke, u subotu Pet Shop Boysa i Run the Jewelsa te riječke grupe Jonathan, a u nedjelju Róisín Murphy i Cariboua. Ljubljana Backyard, među ostalima, bit će poprište nastupa Derricka Maya, Bonoba, Dixona i DJ Kozea, a Gallery Bar će donijeti nastupe brojnih mladih slovenskih glazbenika. Točna satnica po danima dostupna je na sljedećem linku: http://www.flowfestival.si/timetable/

 

Ipak, postoji čak sedam razloga zbog kojih je Flow Festival mnogo više od same glazbe, zahvaljujući kojima ga je britanski dnevnik Guardian ove godine uvrstio u 5 najzanimljivijih festivala, a Forbes u top 10 ljetnih festivala u Europi koje vrijedi posjetiti.

 

Jedinstvena gastronomska ponuda posjetitelje će odvesti na zanimljivo putovanje svjetskim kuhinjama, pa će se tako za izvrsnu hranu, odabrana vina i craft pivo pobrinut  renomirani  slovenski restorani, vodeći vinari i specijalizirane pivovare. Organska hrana iz restorana Bazilika, indijski specijaliteti iz Maharaje, okusi dalekog istoka iz Libanonske meze, poznata tajlandska jela iz restorana On Thai, najpoznatiji ljubljanski burgeri po receptu kuhara iz Hood Burgera, samo su dio brojnih delicija u kojima će brojni posjetitelji moći uživati.

 

 

U Tobačnom mestu, koje se pozicioniralo kao ljubljansko žarište nove kulture, održat će se i FLOW talks, međuvladina konferencija o kreativnim industrijama. Njen osnovni cilj je potaknuti zemlje u prepoznavanju ekonomskog i društvenog potencijala mladih slovenskih umjetnika i poduzetnika koji su sve priznatiji na međunarodnoj sceni. Grafiti street artisti, videoinstalacije i 3D mapping samo su neki od dodatnih sadržaja koji će pobuditi i osjetilo vida. Tako će se na više festivalskih lokacija povezati vrhunska urbana glazba s video projekcijama odabranih umjetnika i atraktivnim 3D mappingom. Tobačno mesto će za vrijeme festivala postati platno za izradu grafita i ostalih umjetničkih radova za koje će se pobrinuti poznati grafiteri i street artisti.

 

 

Flow Festival predstavlja i ekstenziju Venecijanskog bijenala. Jedan od međunarodno priznatih suvremenih umjetnika, Jaša Mrevlje-Pollak, autor i voditelj slovenske prezentacije na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti, za Flow će predstaviti projekt Nije vrijeme da se šuti (Utter/intervencija 1). Riječ je o nastavku na njegov venecijanski projekt UTTER/ The violent necessity for the embodied presence of hope (Nasilnička potreba za utjelovljenu prisutnost nade). Flow se brine i o okolišu stoga će se hrana posluživati u tanjurima od škroba, a piće u čašama od biorazgradivog materijala. Posjetitelji se pozivaju da se prilikom dolaska i odlaska s festivala koriste javnim prijevozom, a slovenske željeznice pri kupnji festivalske ulaznice nude 50% popusta na vožnju vlakom za strance te 10 dana besplatnog prijevoza po cijeloj Sloveniji.

 

Svi koji požele malo sportske rekreacije i adrenalinskih doživljaja, Flow je pripremio stijenu za penjanje. S nje će posjetitelji moći doživjeti festival iz ptičje perspektive, naučiti osnovne tehnike penjanja uz profesionalne instruktore, ali i otići kući s maksimalno originalnim selfijem, pogledom na cijelo Tobačno mesto i jedinstvenom uspomenom na Flow Festival. Posjetitelji istančanog modnog ukusa imat će priliku posjetiti Pop Up Design Store koji će za vrijeme trajanja festivala prezentirati odabrane mlade slovenske dizajnere. Svi zainteresirani imat će tako priliku odabrati jedinstveni komad odjeće ili pronaći neki drugi zanimljiv i koristan proizvod.

 


(Flow Festival Helsinki 2014.)

 

Ulaznice za festival mogu se kupiti na internetskoj stranici www.eventim.hr već od 46,50 eura. Uskoro će biti poznati i detalji o posebnim aranžmanima pripremljenima za dolazak posjetitelja iz Hrvatske vlakom u Ljubljanu te službene after party lokacije.

Fes

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE