Naziv albuma: Access All Areas

Izdavač: PDV Records

Godina izdanja: 2015.

Žanr: Indie, Rock, Punk

Trajanje: 00:29:28

Broj pjesama: 10

Naša ocjena: 5/5

Rijetko kada se dogodi da vas neko novo izdanje zaokupi u tolikoj mjeri da ga jednostavno ne možete isključiti i „vrti“ se na repeat satima i danima. Na moju izuzetnu sreću, prvo izdanje koje me ove godine toliko oduševilo bio je album Access All Areas, zagrebačkog indie rock benda ESC Life.

Ovo je prvo ostvarenje ESC Life-a , ali nipošto ne zvuči poput prvog albuma. To možemo zahvaliti ponajviše iskustvu članova benda koji su stvarali u bendovima Hemendex i Man Zero i još uvijek stvaraju u bendovima Umor i St!llness.  10 pjesama izdanih za PDV Records pogađaju zlatnu sredinu ozbiljnih tekstova, žestokih riffova i pjevnih melodija. Upravo ta kombinacija ono je što vam ostaje u glavi nakon prvog slušanja ovog albuma.

 

Osobno sam imao sreću gledati ESC Life uživo prije nekoliko tjedana i pritom čuti podosta pjesama s novoga albuma, koji je taman onda bio pred izlaskom. Prema tome, iz prve ruke mogu potvrditi da su izvedbe pjesama s novoga albuma i uživo gotovo pa jednake kao one na ovome izdanju i da nastup odiše vrlo dobrom kemijom između članova benda te izuzetnom kohezijom i usviranošću, kao što se naravno i očekuje od iskusnih glazbenika. Iako je Access All Areas njihov prvi album, to se uživo nikako ne osjeća, što je naravno, odlična stvar.

Ovaj album hoda granicom indie rocka, melodičnog punka i svih sličnih žanrova koji se isprepliću jedan u drugog kroz izrazito melodične pjesme koje su dovoljno slične jedna drugoj stilom da ih možete povezati kao cjelinu, a opet dovoljno različite da se primijeti velika doza kreativnosti koja je ovdje evidentna. Ovom albumu ne nedostaje „hitova“ , mene osobno su osvojile Let It Bleed i Band Aid, koje sam pjevušio danima nakon prvog slušanja. Refreni koji vas jednostavno osvoje svojom jednostavnošću ulaska u uho, i kojima ćete se, ukoliko ste imalo slični meni, vraćati iznova iz dana u dan. What We Want Is Useless, s druge strane, prava je pjesma za live nastupe. Moćna, snažna i s vrlo dobrom porukom, ali dovoljno brza da vas natjera da se krećete. Na mahove bend me podsjeća na neke uratke Dinosaur Jr., posebice na Hero of the Decade, laganoj pjesmi koja nas polako uvodi u kraj albuma, tj instrumentalni cover pjesme Ostani uz mene, koja stvarno prikladno „sjeda“ na kraj albuma.

 

Kao još jedan veliki plus ovome albumu dolazi vokal. Posebno bih htio pohvaliti činjenicu da se uopće ne primjećuje da je pjevaču ESC Life-a engleski stran jezik. Posebno je to vidljivo na pjesmama poput She Won’t Dance, gdje bih ESC Life mogao bez problema smjestiti negdje u Englesku, a ne u Zagreb. Iako se ne čini važno, ukoliko se pogleda velik broj kako naših tako i svjetskih bendova kojima je engleski stran, kvaliteta izgovaranja donosi neku dozu kvalitete za koju ne znate da vam treba dok ne čujete ovako nešto. Također bih pohvalio i mastering i općenitu kvalitetu snimke, album se stvarno doima vrlo dobro ispoliran, ali i „grub“ baš tamo gdje treba biti kako ne bi bio previše isforsiran.

Sve u svemu, iako u ovoj recenziji nisam detaljno prolazio kroz pjesme, misao koju bih ostavio za kraj je svakako ta da ovaj album svakome preporučam, kao što i preporučam slušanje ovog izdanja u komadu. Dostupan je za preuzimanje sa Bandcamp stranice ESC Life-a, a za one koji se osjećaju posebno odvažno, mogu ga nabaviti čak i kao vinyl te ga preslušati baš kako je to bend i naumio. Osobno ga preslušavam barem jednom dnevno već danima te mislim da će se svakome tko je imalo zainteresiran za ovu vrstu glazbe ovaj album ne samo svidjeti, već i postati dio redovitog repertoara slušanja, jer ESC Life to svakako zaslužuje odlično obavljenim poslom.

 

 

1. Absentee

2. Bad Influence

3. Access All Areas

4. Let It Bleed

5. What We Want Is Useless

6. Band Aid

7. She Won’t Dance

8. Full Circle

9. Hero of the Decade

10. Ostani uz mene

 

ESC LIFE BANDCAMP

ESC LIFE FACEBOOK

90%
90%
  • 9
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE