Prošli vikend, točnije u petak (24.4.2015) u organizaciji Barcelona pub-a, održan je događaj pod nazivom „Gužva kod kuće“. Već skoro 22 godine Gužva svira skoro svuda, a najčešće svira u Osijeku. Ako itko zna da je najteže biti prorok u vlastitom selu, to je onda vjerojatno ekipa iz Gužve.

Cijeli događaj relativno je kasno započeo, što je omogućilo posjetiteljima da zagriju svoje glasnice i namoče svoja profinjena nepca jeftinim vinima ispred klupa Epic. Kao podrška s domaćeg terena u susret je izašao mladi osječki bend Reset. Reset, iako mlad bend, polako, ali postepeno napreduje. Ovaj put su domaćoj publici prezentirali novu stvar Pogledi iz sjene. Osim što su predstavili novu stvar za publiku odsvirali su i: Poslušaj glas, Sluga, Suze, Smisao postojanja, Pusti to, Crna magija i Kreni.Reset je sve redovniji na festivalima, gdje ostvaruju zapažene rezultate, nadamo se da ćemo ih gledati ove godine na nekim značajnijim festivalima.

Iznimne pohvale imamo i za Mihaličku. Za one neinformirane Osječane, to je onaj lik koji skoro pa nigdje ne ide pješke. Njegova prijevozna sredstva su bicikli i/ili role, po mogućnosti što neobičniji. Dio kolekcije Mihaličke možete vidjeti i u spotu Gužve u 16-ercu za pjesmu Arene. Mihalička nije samo okorjeli obožavatelj neobičnih bicikala, Mihalička je i posebna vrsta pjesnika. Svoje pjesme čita s mobitela i to doslovno s mobitela, ne s nekog ogromnog smartphonea za koji vam je potreban oružani list i dozvola, već s najobičnijeg mobitela. Njegove rime su bolje čak i od nekih repera koji svoj zanat godinama peku na ulici. Vjerojatno je razlog tome što ne voze neobične bicikle.

Što reći o Gužvi u 16-ercu? Osim da ih svatko u gradu zna, zna se i da sviraju sad već gotovo 22 godine. U Osijeku rijetko tko ne poznaje barem 2-3 njihove pjesme. Utjecali su na glabeni izričaj mnogih naraštaja, a svoj trag su ostavili i van granica Osijeka. Gužva je bend koji se obožava ili mrzi, često se istovremeno obožava i mrzi. Veliki dio publike ima zamjerku što često sviraju u Osijeku, ja tu ne vidim ništa loše. Ako mogu biti slobodan i govoriti o domaćim bendovima na domaćem terenu, govorio bih kako nema dovoljno domaćih grupa koje sviraju često. Publika ima najjednostavniji izbor koji postoji, doći ili ne doći na događaj. U Epic ih je došlo poprilično dosta, što pak govori da se Gužva više voli, nego što se ne voli.
Svoj nastup otvorili su s pjesmom Zapad, a nakon toga je uslijedilo sviranje i ostalih numera koje se mogu svrstati u The best off Gužva u 16-ercu. Osim starih i provjerinih hit bombi: Šupak,Vođa plemena,McDonalds,Jessica i Caffe bar našla se tu i obrada jednog od najboljih hrvatskih punk bendova. Po prvi puta u Osijeku, a vjerojatno i po prvi puta općenito live, odsvirali su obradu Kud Idijota Maja. Cijela svirka predvođena Mutom, koji ovaj put nije raznosio poštu već pozitivnu energiju nabijenu dobrom zabavom završila je Kiflicom (Kifla), nakon čega se zabava protegla do dugo u noć. A kako se takva priča završi, da pišem i nije baš pedagoški.

Rezultat svega, osim što je Reset predstavio novu pjesmu, mlađi Osječani upoznali Mihaličku, Gužva oduševila publiku, zabava do iznemoglosti, pokidane glasnice, uprljana i izgažena obuća i neizostavna upala mišića. Rezultat je više nego pozitivan, Gužva ima publiku koja će ih pratiti sve dok publika ne „crkne“.

Potražite se i u galeriji!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE