Došli smo na koncert, tražili smo svoje, tražili smo punk, dobili smo to. Ispred ‘kedija’ prvo što smo susreli jest hrpa ‘malih panxa’, hrpa nečeg što se loži na punk, hrpa irokeza, hrpa majica s anarhijom, hrpa klinaca koji loču pred klubom, hrpa ideoloških mišljenja, ovi jesu pravi pankeri, ovi nisu pravi pankeri… ovi imaju bijele pertle, ovi imaju irokeze i sl., tko je pravi panker, a tko je nazi panker?  Svi su zapravo zaboravili: „Mi nismo tamo gdje se nazdravljai gdje se pričaju priče,tvoje slavlje ili pobjeda – to se nas ne tiče.“ Svi su zaboravili da nas se to ne tiče…svi glume neko svoje viđenje, ako tako razmišljaš, nemoj se svrstavati u to što želiš pokušati predstaviti, punk nije to, punk nije mržnja, punk nije destrukcija, ovdje nema Margaret Thatcher, ovdje su neke drugačije karikature, ovo nije Britanija. Ako se smatraš punkerom, brani lice punka, budi punker, osvijetli mu obraz, budi dio kulture i scene kojoj pripadaš, nemoj nikad dozvoliti da se tvoja kultura i scena prlja, ponižava i nikad nemoj dozvoliti manipulaciju kulture i scene kojoj pripadaš, nemoj dozvoliti da se prlja obraz tebe i sličnih tebi, nikad se nemoj predstavljati destruktivim megolomanom kapitalističkih idiotarija koje ti se serviraju putem medija uz pomoć vlastitih prišivaki/prišivača/zakrpi da govore protiv tebe i tebi sličnih tebi. Ako se smatraš nacistom/fašistom nisi punker, smeće si kakvog nema i nije ti mjesto u punk kulturi dečko/curo, tvoje mjesto nema veze s punkom…

Stvar jest sljedeća: ako sviraju neki bendovi koji su navodno protiv fašizma ili nacizma, nisi dobrodošao, štoviše – suvišan si. Opet, ako si tu, nemoj dizati desnicu, takva vremena su prošla, idi negdje dalje i maši sa svojom desnom rukom, koliko god te je volja, nisi dobrodošao među nas. Nisi naš, samo pokušavaš biti jednak s nama (ali, nikad nećeš biti).

Sam koncert/događaj otvorili su ‘Borovski Štakori’ – sasvim solidan bend, koji ovaj put nisu dovezli autobus pun obožavatelja, što je zapravo iznenađujuće. Cijeli svoj nastup održali su ni više ni manje nego na nivou, ovaj put bez incidenta. Naime, zadnj put kad sam gledao ‘Borovske’ u Osijeku, došlo je do masovne tuče, dok su se svi tukli ja sam se pozabavio prikupljanjem ‘cuge’, a ovaj put sam naprosto uživao pjevajući i plešući pogo.  Nema ništa ljepše nego doći na punk gig te pjevati i plesati pogo, jednostavno nema. Tko drugačije kaže, taj laže. Adrenalinske bombe koje su ‘Štakci’ bacali osim što su pogodile prve redove, pogodile su srednje i zadnje redove malobrojne publike koja je došla na gig. Važno je napomenuti kako je najmanje bilo Osječana, ovim putem skidamo kapu ekipi koja je došla podržati, čak iz Našica, Vinkovaca,  Slavonskog Broda, Orahovice, Đakova…što su ‘Štakci’ odsvirali? Pitanje  je samo za one koji nisu došli podržati ovaj kulturno-umjetnički događaj! Kako se članovi Mixete nikad nisu prošetali gigovima onako redaradi, podijelit ćemo i dio ‘plejliste’ za one koji su doma đabalebarili. Za Vas su ‘Štakci’ odsvirali: ‘Uvijek krive odluke ‘ ‘Borovski štakori’ te mnoge druge pjesme koje ste propustili samo zato što niste došli podržati ovaj gig (ostatak Vam namjerno nećemo odati!)

Nakon Štakora na red je došao ‘Pištolj na gumene metke’. Publika ih je ignorirala, naprosto ih je zanemarila. Osobno se mogu složiti s publikom, zbog zanemerivanja,  tu je svatko svirao kako je htio. Basist nešto svoje svira, bubnjar svira svoje, doslovno se k***i (što je za svaku pohvalu), gitar-vokal pokušava nešto i tako do kraja giga. Mogu shvatiti probleme s ozvučenjem, ali nikako međusobnu nesuradnju. Pogotovo ne mogu shvatiti  ono nešto što treba pružiti publici, a ne pruža se.

Na kraju samog  događaja slijedi ‘after’ koji je zapravo vrhnuski, što zbog izbora glazbe, što zbog promila u krvi. Na rašćčišćeni podij penju se posjetitelji i veselo pjevuše poznate punk hitove, osim što pjevaju i skaču, oni i plešu, skidaju se i vesele. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, zaključiti možemo jedno, u Osijeku treba više ovakvih događanja, makar publika bila malobrojna, Cadillac je plodno tlo za punk scenu. Nadamo se da će biti još više ovakvih sličnih gigova koji privlače publiku i izvan Osijeka.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE