Naziv albuma: Imperium Mundi
Izdavač: Miner Records
Godina izdanja: 2014.
Producent: War-Head
Žanr: Thrash / Death Metal
Trajanje: 00:32:30
Broj singlova: 8

Thrash metal scena u Hrvatskoj marginalizirana je do te granice da ja koji sam već godinama, a mogu misliti i oni koji su desetljećima u toj glazbi, mogu danas na prste jedne ruke nabrojati afirmirane hrvatske thrashere. Osječani iz grupe War-Head (Dario Turčan, Vladimir Sužnjević i Eldar Ibrahimović) dobro su uhodan bend koji je već dugo prisutan na underground sceni, održavajući koncerte podosta izvan Hrvatske gdje je stekao svoju publiku koja ih zasigurno bolje prihvaća i tolerira nego na ovim prostorima. Sindrom „rođenja benda na krivom mjestu“ nije neuobičajen za naše prilike, ali War-Head je, unatoč slabije zastupljenom broju publike, veoma kvalitetna tročlana postava koja je prisutna sada već 13 godina. Nadajmo se da im ova godina neće biti nesretan broj, a prebacivši se s britanske izdavačke kuće na srpsku – Miner Records, vjerojatno će postići bolju promociju i efekt kod regionalne publike.

 

Album Imperium Mundi logičan je nastavak albuma …Still No Signs of Armageddon, koji je žestokim „vojničkim“ melodijama i ritmom te grubim vokalima,  samo s tri instrumenta i povremenim efektima napravio kvalitetnu atmosferu prepunu thrash i death dobro nam poznatih elemenata. Iako novi album ne sadrži gotovo pa nikakve promjene u smislu zvukovnog napretka benda, predstavlja nam nekakav mogući „prijelaz“ između prvog i trećeg albuma koji bi mogao biti nešto drugačijeg stila, iako naravno ne žanra, a dotad, drugi album je kao skup pjesama koje nisu pronašle svoje mjesto u konceptualnosti prvog uratka.

 

Vidno duže planirano pravljenje koncepcije pjesama, koje su slojevite, vješto strukturirane i dosljedno se vežu jedna uz drugu pokazuju svojevrsnu originalnost benda, iako se nekada, što je i česta problematika bendova s manje članova, mogao pojaviti i neki dodatni ili novi instrument u opusu grupe, makar u gostućujem obliku da se razbije jednoličnost koju možete primijetiti ukoliko preslušavate album od prve do zadnje pjesme bez stanke. War-Head je koncertno moćan i upravo zbog svoje koncertne angažiranosti ne možemo tako često od njih doživjeti novi materijal, stoga ćemo ukratko proći kroz ono što smo dobili 2014. godine.

 

 

Uvodna epska glazba s elementima simfonije Et Exordium u potpunosti odudara od ostatka albuma, a i općenito rada grupe, no bilo bi zanimljivo čuti ovakvu, nekakvu epsku tematiku pjesama i zvukovne efekte koje bi pasale i uz samo ime benda i da označavaju zvukove aviona, oružja, eksploziva…slijedi Mental Patterns koja, kao i ostatak albuma sadrži upozoravajuće tekstove koji kao da se nalaze na natpisima masovnih prosvjeda, a idealno podneblje za to može opravdati gorčinu stihova, no ne i nešto slabiji i neuvjerljiviji engleski na kojemu bi se moglo dodatno poraditi kako bi i sami stihovi bili efektniji i zvučali ozbiljnije. Svirački veoma zahtjevna Mass Immolation odražava ponovo socijalnu osjetljivost, a vokal podsjeća na heavy metalca i pjevača Grave Diggera Chrisa Boltendahla.

 

Shadows nastavlja socijalni ton i tematiku, no sa znatno mračnijim prizvukom što i paše uz sam naslov, puno depresivnih rješenja i stihova rezultirali su najmračnijom pjesmom vjerojatno i same grupe općenito. Nažalost, tijekom cijelog albuma War-Head nas nije uspio iznenaditi s nekakvim pozitivnijim tekstom te im je „rat neprestano u glavi“. Stoga su nastavljajuće Return To Myself i Flags Of Greed u sličnom konceptu, poludugačke pjesme s mnoštvo tmine i mraka koje su dodatno upotpunjene coverom albuma čiji je dizajn napravio Dejan Slavuljica, a sve fotke benda Robert Ferenc. Eternal Twilight sastoji se od veoma zanimljive koncepcije, tematike i efekata te mi je na prvih par slušanja ostala kao najslušanija i najpamtljivija stvar, a album završava i sa singlom Mundija – Where The Blind Leads The Blind, odličan naslov koji je popraćen i video spotom koji prikazuje isječke s raznih koncertnih i bekstejđovskih aktivnosti samoga benda.

 

War-Head je uigran, glasan i agresivan sastav koji vam je morao ostati u pamćenju ukoliko ste alternativac koji iole poznaje domaću scenu. Slavonci će nastaviti već utabanim putem, a ja ću probati za par dana prežaliti što nisam sudjelovao na snimanju njihovog novog spota u prostorijama alternativnog kluba Epic u Osijeku. Nekom drugom prilikom, a ukoliko volite agresivan thrash death, posvetite se ovom uratku.

 

1. Et Exordium

2. Mental Patterns

3. Mass Immolation

4. Shadows

5. Return To Myself

6. Flags Of Greed

7. Eternal Twilight

8. Where The Blind Leads The Blind

 

80%
80%
  • 8
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE