Početni entuzijazam nastao je na jesen 2013. godine kao plod suradnje između zaljubljenika u glazbu iz bosansko-hercegovačkog Stolca. Rad na pjesmama rezultirao je pjesmom Još malo koja je istovremeno i prvi singl s njihovog nadolazećeg albuma Nevrijeme.

Iako se malo odužila pauza rada grupe, u jesen 2014. godine objavljuju istoimeni singl kao i album Nevrijeme uz videospot oko kojega su zaslužni Zdravko Terkeš i Ale Puzić. Video material je snimljen 25. maja/svibnja 2014. godine u selu Poljice nadomak Stoca, pod čvrstom rukom i oštrim okom kamere Zdravka Terkeša – koji je, također, odgovoran i za montažu istog – uz pomoć “glumačke” ekipe sačinjene od članova sastava te njihove bliske rodbine i prijatelja.

Kompozicija Nevrijeme snimljena je u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru u maju/svibnju 2014. godine, dok su završni zahvati, za koje je zaslužan producent Saša Karabatak, napravljeni koncem rujna na istoj adresii.

 

Tekst pjesme Nevrijeme napisao je Igor Borozan, muziku Ale Puzić, dok iza aranžmana stoje članovi Početnog entuzijazma: Nedim Zaklan (bubanj), Nedžad Zaklan (bas gitara) i Ale Puzić (gitare i vokal).

 

Kako to ide u rubrici Predstavljamo, članovima benda odlučili smo postaviti par pitanja kako bi ih približili vama čitateljima.

 

Kako je došlo do imena Početni entuzijazam?

Moram priznati da smo se “pomučili” sa nazivom sastava. Već smo imali završen spot za kompoziciju “još malo”, a naziv je danima visio u zraku. I napokon je došao, kao grom iz vedra neba. Naime, naš basist Nedžad upravo je bio završio četveromjesečnu turu na kruzeru gdje posljednjih godinu dana radi kao inžinjer zvuka. Pored ostalog, usput je prostao i nepušač, što je, ne bez ponosa, objavio već pri našem prvom susretu. Nakon par dana pomenuo sam to Igoru (tekstopisac) koji me je zabrinuto i pomalo u nevjerici upitao kako se kolega drži i koliko već dugo to traje. Odgovorio sam da gura dobro, iako je pomalo ubrzan, te da je riječ o nekih desetak dana apstinencije, na šta je Igor izvalio: “To je to! Početni entuzijazam…” E, tu sam ga prekinuo ne dopustivši mu da kaže kako će novopečeni nepušač ubrzo pokleknuti. “Početni entuzijazam! To je to!” – ponovio sam obrnutim redom.

 

Koliko se članovi grupe bave glazbom prije nego što je Početni entuzijazam bio u planu?

Prvi ozbiljan susret sa muzikom dogodio mi se negdje u šestom osnovne kada sam postao član gradske limene glazbe u Stocu, a negdje početkom srednje škole nabavio sam gitaru i oformio rock band. Nedžada i Nedima upoznao sam u Mostaru 1998. godine u vrijeme kada su pravili svoje prve muzičke korake. Ubrzo smo počeli surađivati kroz rad sastava “Black Chicken Leg”. Aktivno smo svirali covere nekih desetak  godina, uglavnom uspješno budući da smo bili česti gosti brojnih bh. klubova (Mostar, Sarajevo, Zenica…), a bilo je i povremenih izleta u Hrvatsku (Opuzen, Zadar, Umag…). Nedžad se u međuvremenu počeo baviti i zvukom, dok je Nedim dio iskustva stekao radeći sa mostarskim sastavom “44 Boogie”.

 

Pjesma “Još malo” sjetna je balada koja govori o čekanju određene osobe. Što članovi Početnog entuzijazma čekaju?

Čekamo da Nedžad ispuca turu na kruzeru. Čekamo da Nedim pospremi poslovne i obiteljske obaveze u Sarajevu i spusti se do Stoca. Čekamo da zahladi, da meni završi sezona svakodnevnih gaža u Dubrovniku. Čekamo da Igor naslika novi ciklus i napiše pjesmu. Čekamo da Saša uhvati vrijeme za predprodukciju. Čekamo i Seada da namjesti mikrofone. Čekamo da Zdravko snimi i montira gomile video materijala kako bi se konačno mogao posvetiti našem narednom spotu. Uglavnom čekamo.

 

 

Odakle poriv za spajanjem countryja, Americane i akustičnog rocka u pjesmi “Nevrijeme”? Na ovim prostorima nema puno glazbenika koji se bave tim žanrom.

Mislim kako odgovor na ovo pitanje leži u našem dugogodišnjem zajedničkom djelovanju u sastavu “Black Chicken Leg”, koji se, zahvaljujući u prvom redu odgovarajućoj zainteresiranosti publike a potom i entuzijazmu članova sastava, relativno dugo uspio održati na lokalnoj klupskoj sceni. Za to vrijeme stvorili smo prostor u kome smo dugi niz godina mogli istinski uživati istražujući različite muzičke pravce (blues, jazz, country, folk…), te izbjeći negativne utjecaje – da ih ne nabrajamo – koji obično prate rad cover sastava. Jednostavno nam se vremenom taj zvuk uvukao pod kožu, a relativni uspjeh koji smo postigli ohrabrio nas je da sa “Početnim entuzijazmom” nastavimo u istom smjeru.

Planirate li nastaviti suradnju sa Zdravkom Terkešom u vezi spotova i koliko smatrate bitnim spotove u današnje vrijeme kao medij?

Sa Zdravkom smo već dogovorili realizaciju videa za naš treći singl “Prazan i siv”, i svakako planiramo nastaviti suradnju. Također, planiramo izbacivati singl za singlom uz odgovarajuće video uratke koji će ih pratiti. Pretpostavljam da je ovo i djelimičan odgovor na drugi dio vašeg pitanja. Video spotove svakako smatramo jako važnim za promociju našeg rada, a istovremeno istinski uživamo u Zdravkovom “prevođenju” naših pjesama na “filmski” jezik.

 

U kojem će se smjeru kretati zvuk albuma, možemo li očekivati akustičan zvuk ili će biti i nešto “žešćih” pjesama?

Budući da se naš zvuk u najširem smislu može smjestiti (ili bi mi to tako željeli) u Swamp Rock, žanr nastao fuzijom bluesa, countryja, folka i rock&rolla, u koji se – prema mišljenju većine kritičara – ubrajaju The Band, Creedence Clearwater Revival, J.J. Cale, Tony Joe White… može se svašta očekivati. Nikada ne znate šta će izroniti iz mračne vode močvare (ha, ha, ha). Trenutno imamo tri snimljene pjesme i skice za još sedam kompozicija koje bi se trebale naći na albumu “Nevrijeme”. Tempo i dinamika kojom radimo, pored svih pratećih negativnosti koje sam pomenuo u odgovoru na vaše treće pitanje, ipak nam otvaraju prostor za eksperiment. Iako ne preferiramo “žešći” zvuk, još uvijek su sve opcije otvorene.

 

Što možemo dalje očekivati od same grupe?

Usprkos bogatom live iskustvu članova sastava, studijski uslovi rada su nam donedavno bili gotovo potpuna nepoznanica. U studiju smo do sada proveli, kada se sve sabere i ako ne računamo postprodukciju, nekih 24 sata ili, otprilike, 8 sati po numeri. Tome treba dodati i izražavanje na “domaćem” jeziku koje nam, također, stvara određene poteškoće budući da smo tu na poprilično “stranom” terenu. Ipak, uz sve izazove koji su pred nama, očekujemo da ćemo, uz pomoć našeg producenta (Saša Karabatak) kojeg ovdje moram spomenuti, na kraju uspjeti do kraja artikulirati vlastiti muzički izraz koji će naći put do publike.

 

U koje biste tri riječi opisali ono čime se bavite?

Posvećenost, iskrenost, muzika.

 

P.S.

Nedžad opet puši.

 

Na sljedećim linkovima možete poslušati pjesme Još malo i Nevrijeme i pogledati spotove.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE