Na današnji dan (dan pisanja ovog članka), prisjećamo se smrti dvojice glazbenika iz jednog od najvećih sastava u bivšoj Jugoslaviji, Crvene Jabuke. 18.9.1986. prilikom odlaska na koncert u Mostaru dogodila se teška saobraćajna nesreća u Jablanici u kojoj su poginuli frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl “Zijo” te basist grupe Aljoša Buha. Pa da se malo prisjetimo njihovih početaka.

 

 

Početkom 80-tih u Sarajevu se formira novi glazbeni pokret, kojeg su njegovi “izumitelji” nazvali “new primitives”. Počelo je sa E.J. Kurtovićem, preko Zabranjenog Pušenja, nakon čega su uslijedile mnoge druge grupe kao Bombaj štampa, Plavi Orkestar, Znak Sreće, Tina i dr. Upravo u tim bendovima sviraju neki dječaci koji će početi sa nečim što traje i danas…

1985. godine ti se dječaci sastaju na istom mjestu u kojem slušaju iste pjesme, vole iste lijepe stvari i ljude. Odlučili su nazvati to mjesto CRVENA JABUKA. U originalnoj postavi svirali su: Dražen Ricl-Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagić-Zlaja, čovjek što im je napisao sve stare pjesme (ritam gitara), Dražen Žerić – ŽERA (klavijature i prateći vokal, Aljoša Buha je svirao bas gitaru i Darko Jeličić-Cunja bubnjeve.

U toj postavi snimaju prve snimke “Bježi kišo s prozora”, “Dirlija” i “Sa tvojih usana” Da bi im se trud materijalizirao na prvom albumu naziva “Crvena Jabuka”, koji se u prodaji nalazi 22.03.1986. Producent na tom albumu je bio Željko Brodarić-Jappa, a izdavačka kuća gdje se i danas nalazi Crvena Jabuka – Jugoton (danas Croatia Records). I tako Crvena Jabuka počinje turneju. Tijekom ljeta 1986. pripremljen je materijal za drugi album. Prvi nastup Crvena Jabuka je zakazala 18.09.1986. u Mostaru, međutim taj koncert nije održan nikada. Na taj koncert izvođači Jabuke su krenuli iz Sarajeva s dva auta. “Fićom” su išli Zlaja ,Zijo i Aljoša. Kod Jablanice se dogodila prometna nesreća. Aljoša je odmah podlegao zadobivenim ranama, a Zijo 13 dana poslije njega.

 

Dražen Ričl, čiji nadimak je bio “Zijo”, bio je glumac, komičar, nadrealist, jedan od pokretača “Novog primitivizma” (“New primitives”), gitarist nekoliko sarajevskih glazbenih grupa, frontman i jedan od pokretača Crvene Jabuke. Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović, te glumac u Top listi nadrealista. Ričl je rođen u Sarajevu, 12. ožujka 1962. godine. Odrastao je s majkom Elvirom, završio nižu glazbenu školu u Sarajevu, smjer – akustične gitare. Po završetku II sarajevske gimnazije, upisuje fakultet Novinarstva. U to vrijeme osniva svoj prvi bend – „Misterija“ koji je trajao vrlo kratko. Tijekom srednje škole, ponovno svira u grupi „Znak Sreće“, gdje istovremeno i komponira i piše pjesme. 1980. godine, Zijo napušta grupu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu „Top Lista Nadrealista“ Radio Sarajeva.
 

Basist grupe (benda), koji je preminuo na licu mjesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja. Bili su kao braća. Osnovnu i srednju školu je završio kao izvrstan učenik. Bavio se sviranjem, pisanjem i puno je čitao.

 

 

 

U Splitu, u siječnju 1987.god., snimaju svoj drugi album ‘Za sve ove godine’, posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave – Cunja, Zlaja i Žera. Nakon toga izlaze albumi ‘Sanjati’ (1988 ) i ‘Tamo gdje ljubav počinje’ (1989) te dupli live album ‘Uzmi me kad hoćeš ti’ snimljen u Domu sportova u Zagrebu. Šesti album ‘Nekako s proljeća’, na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991. Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane turneje. Rat uzrokuje i ponovnu pauzu benda.

Bend se ponovo okuplja 1995. s novom postavom: Žera, Cunja, Krešo (bas gitara), Mario Vuković-Jimmy (gitare), Danijel Lastrić (klavijature), Nikša i Dilajla te kreću na turneju po Europi (Njemačka, Austrija, Švicarska i Makedonija). Novi album izdaju 1996. pod nazivom ‘U tvojim očima’. Autori pjesama su Zlatan Fazlić-Fazla i Saša Lošić-Loša. Na albumu se nalazi i pjesma ‘Sanjam te’, nedovršena pjesma Dražena Ričla. Promocija albuma je održana 14. listopada 1996. u Velikoj dvorani u Zagrebu. Slijede koncerti po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. Nakon završene turneje vraćaju se u Makarsku gdje im je glazbeni studio.
Na pitanje (zašto Makarska?), oni odgovaraju da je to mjesto gdje se jako ugodno osjećaju, mjesto na najljepšem dijelu Jadrana i mjesto predivnih ljudi. Ujedno to je mjesto gdje im je glazbeni studio. Ovaj put je album onakav kakav i jest, dali su dio sebe , opisali lijepe i teške trenutke. “Svijet je lopta šarena” kakav on uistinu i jest.

 

Dolaskom novog stoljeća, mijenjali su se članovi grupe kao na traci, jedan od poznatijih bio je Nikša Bratoš, a Damir Gonz je i dan danas u postavi. Crvena Jabuka i dalje ima godišnje turneje iako je već 2014. na zalasku, gotovo već 20 godina haraju ex-yu scenom. Svako malo ih se može vidjeti u čak i ovdje u Osijeku, iako često odaziv publike ne bude toliko velik koliko bi se očekivalo i koliko su zaslužili, no unatoč tome, oni će zauvijek ostati velikani jugoslavenske rock scene, s prekrasnim i nezaboravnim pjesmama koje slušamo na raznim svadbama i svim veselim događajima. Možda je smrt dvojice važnih članova bio prevelik kompromis, no siguran sam da oni “od gore” gledaju i ponosni su na sve ovo što su ostvarili.

 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE