Ako je nešto bitno za dobre festivale to je onda duga i dobra tradicija. Pannonian Challenge izbrojio je već 15 godina kvalitetnog rada koji je zamijećen i izvan granice te je tako dosegao internacionalnu razinu.  Prvenstveno namijenjen promociji ekstremnog sporta kao što su in-line, BMX i skate, Pannonian Challenge nudi i zanimljiv glazbeni program.

Kiša je omela sportski dio Pannoniana,  no na sreću posjetitelja večernjeg programa vrijeme se proljepšalo netom prije početka  te je koncert počeo s dvije minute zakašnjenja.

Glazbeni dio otvorili su Koffin Kats iz Detroita.  Zanimljiv tročlani punk-rock-psychobilly bend zabavio je malobrojne posjetitelje. Koncertni prostor ispunio bi se brže da kiša nije padala u nekoliko navrata. Koffin Kats odlično su zagrijali publiku za nastup domaće Gužve u 16-ercu.

Malo ali vidno pripita na binu se penje ekipa iz Gužve i otvaraju nastup s pjesmom „Sebe vidim samo u raju“ iza koje stiže „Zapad“ što rezultira masovnim skakanjem, plesom i pjevanjem na sav glas. „Slavuj“ malo umiruje publiku i raznježuje zaljubljene parove. Takozvani vrtači vatre pojavljuju se prilikom izvedbe „Misli lake, a riječi teške“ nakon čega Muto (vokal) koji inače radi kao poštar moli publiku da mu vrate paket ako su ga slučajno pronašli. Naime, Muto je izgubio paket i sad je dužan platiti 300 kn. Ovim putem molimo poštenog nalaznika da paket vrati Muti. „Brigade“ su odličan uvod za novi singl Gužve „Arene“, a „Mene više nema“ publiku dodatno razvaljuje. Starija stvar „Mcdonalds“ savršeno sjeda svim okupljenim obožavateljima Gužve. Slijede malo „laganije“ stvari kao što su „Voljenje“ i „Šupak“, a jedan od najvećih hitova Gužve „Vođa plemena“ crpi gotovo svu energiju publike koja je vidno spremna za „Žmirenje“. Nastup Gužve na Pannonianu zatvoren je starim hitom „Kifla“.

Beogradski bend Repetitor nastupa po prvi put na Pannonianu, ali po treći put u Osijeku. Ekipa iz Repetitora zahvalila se Vedranu Karamanu na prvoj svirci koju im je riješio u Osijeku. Vjerojatno je to rezultiralo odabirom Repetitora za nastup na ovogodišnjem Pannonianu. Repetitor je ugodno razveselio posjetitelje koji imaju samo riječi hvale , no našlo se tu i onih koji kažu kako bi bilo bolje da su Koffin Kats i Repetitor zamijenili redoslijed nastupa.

 

Ako se osvrnem na prijašnje Pannonian-e ne mogu se sjetiti da je Pannonian prošao bez Debelog Precjednika. Tako je i ovogodišnje izdanje festivala bilo počašćeno  s „Debeljacima“. Prije samog početka svirke „Debeljaka“ Koca (vokal) je posvetio koncert nedavno preminulom Anti iz Splita, a nastup je otvoren prikladnom pjesmom „Heroji“. Važno je napomenuti kako Debeli Precjednik slavi 20 godina aktivnog sviranja. Može se reći da „Debeljaci“ imaju šablonski nastup pred domaćom publikom. Gotovo svi znaju sve riječi pjesama, a bengalke su nezaobilazna koreografija.  Ekipa iz Virovitice također je dobila posvetu prilikom izvedbe „Zaboravi“ kada se diže improvizirana zastava s natpisom „Panonska unija“. Koncert je zatvoren  izvedbom popularnog „Farmerskog srca“ i tradicionalnom bakljadom.

 

Posljedni band prvog dana bili su „Roots in session“  koji su se odlično pobrinuli za after koji je trajao do jutra. Dečki su prvi put imali nastup u Osijeku, a mi se nadamo da neće biti i posljednji.

 

Kad se sve zbroji i oduzme za prvi glazbeni dan Pannonian-a imamo samo riječi hvale. Iako je početak bio skroman što se tiče odaziva publike nećemo ništa zamjeriti zbog kiše. Pannonianu želimo sretan 15. rođendan, „Debeljacima“ želimo sretan 20. rođendan, a Muti želimo da pronađe što prije izgubljeni paket.

Vidimo se danas na nastavku 😀 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE