Nakon što su nas drugi dan zabavljali Method Man i Redman, vrijeme je došlo da netko zatvori Fresh Island za 2014. godinu.

Vjerojatno već i ptice na granama znaju da taj netko neće biti DMX, koji je ‘ispalio’, pa je umjesto njega spremno uskočio slavni njujorški dvojac, Mobb Deep. Prodigy, Havoc i DJ On Point trenutačno su na europskoj turneji, pa su nakon nastupa u Švicarskoj brzopotezno uskočili i tako učinili veliku uslugu za organizatore Fresh Islanda.

Na društvenim mrežama budno sam pratio razvoj događaja oko otkaza DMX-a i uskakanja Mobb Deepa, i mišljenja posjetitelja bila su dosta podijeljenja. Dok su neki razočarani što Ruff Ryder nije u mogućnosti doći, drugi su pak sretni što je po njima Mobb Deep još bolji replacement.

Došao sam na program nešto iza 11 sati, kada je u klubu Papaya, nastupala  DJ-ica Melody Kane. Dosta prihvaćena u žanru, održavala je dobru atmosferu klupskim hip – hop bengerima, uz pomoć MC Wendy, ako sam dobro čuo. U jednom trenutku, pozvala je par djevojaka iz publike da plešu na bini uz povike oduševljenja među prisutnima. Čak je organiziran i svojevrsni showcase te je publika morala izglasati pobjedu određene plesačice.

Nakon njene najave Mobb Deepa, došlo je do izvjesnih problemčića. Kašnjenje su pokušali prekriti nastupom plesne skupine Mun Kee’s a kasnije je Mobb Deepov DJ, DJ On Point izišao na stage sam bez dvojca, što je prouzročili negodovanje u publici, budući da su tad već kasnili sa nastupom dobrih 50ak minuta, a DJ je bio nezadovoljan razglasom. Tada je uz pomoć hosta događaja primirio publiku, a host je izjavio kako publika ne bi smjela biti ljuta na Mobb Deep koji je uskočio, nego da svu mržnju okrene ka DMX-u okrenu prema njegovim profilima na društvenim mrežama.

Nesuglasice i nelagodna situacija prošla je u trenutku kada su Havoc i Prodigy izišli na binu uz velike ovacije prisutnih. Uzvratili su pozdrav, pa je show slobodno mogao započeti.

Započeli su tvrdo: hit ‘Survival of the fittest’ dobro je pripremio publiku. Hardcore boom – bap, čisti zvuk 90-ih nastavio se sa ‘Eye for an eye/Your beef is mine’ a potom sa ‘Give up the goods’. Uslijedile su stvari ‘Hell on earth’, ‘Allustrious’, ‘Say something’ dok je izostala neka značajnija komunikacija sa prisutnima, da bi bilo vrijedno spomena zabilježiti to.

Suradnja sa supergrupom The LOX ‘All dream’ nastavila je tracklistu, a nakon nje ‘Taking you off here’.

Prodigy se napokon obratio sa povikom da im je ovo prvi nastup u Hrvatskoj, i druge klišejaste izjave koje se mogu čuti o zemlji. Dalje, ‘Get away’ i ‘Win or lose’ nastavile su profesionalnost izvođača, dok se u zraku mogao osjetiti snažan miris kanabisa iz publike. Singlovi ‘Let a ho be a ho’, ‘Have a party’, ‘Thug muzik’ opuštali su tematikom atmosferu, a potom su Mobb Deepovci izveli ‘Temperatures rising’ uz povik da je to pjesma za svakoga u zatvoru. Kako su i oni sve više uživali u nastupu uz opušteniju atmosferu, prije povika da bi mogli ostati repati cijelu noć, izvedene su ‘Outta control’, ‘Got it twisted’, ‘Real gangstaz’ i ‘It’s mine’.

Onaj tko prati povijest Mobb Deepa, zna da im 90-e nisu protekle u miru sa Tupacom i ostatkom West Coasta u jeku ‘reperskog rata’. Dissevi su padali kao na traci, ali zbog poznatih okolnosti, sinoć su asevi iz Queensa pozdravili sve preminule repere, tako redom na prvom mjestu i Tupaca, zatim ‘suborca’ iz spomenutog beefa ‘East vs. West’ – Biggeja, zatim Puna, Big L-a, Eazy – E-a, Mac Drea i GURU-a, slično kao što su dan ranije učinili i Meth & Red. Stvar ‘Keep it thoro’ prethodila je zamolbi da svi upale svijetla na mobitelu i upaljače, da bi oni izveli pjesmu sa Lil’ Kim ‘Quiet storm’ i pozdravili repericu koja je nedavno rodila djevojčicu. Najveći hit grupe, pjesma ‘Shok Ones’ podigla je publiku na noge, a koncert je završen sa prijetećom ‘Murdera’. Gotovo neprimjetno, stage su zamijenili sa DJ-ima Kandee-em i Remakeom, koji su pozdravili publiku uz izjavu ‘Scream for Mobb Deep & middle finger to the DMX’ nakon čega su dobru suradnju nastavili Tupacom, Biggejem, i njihovim hitovima, klasično.

To bi od zadnjeg dana ovogodišnjeg festivala bilo to, neću previše dužiti, moja očekivanja su ispunjena. Nestrpljivo čekamo naredno izdanje, a dotad vas možda dočeka jedan kratki osvrt direktno na festival.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE