Ovogodišnji 8. Skaville Festival donio nam je suprotnost od prijašnjih Skaville Festivala. Glavni krivac za sve nevolje ove godine jest vrijeme. Kako je Skaville prebačen s obale na kontinent isprike za nedolaske nije bilo osim nekoliko pojedinaca koji su se uplašili kiše.
Skaville se ovaj put smjestio u staru Križevačku vojarnu. Tako su kamp i dvije pozornice smještene u krugu od stotinjak metara, a posjetitelji su preko dana mogli uživati u raznim dodatnim programima koje su organizatori Skaville-a pripremili. Festival Granje odmah je oduševio posjetitelje s postavljenom prošlogodišnjom skulpturom mamuta, a pored mamuta  izrađivala se i skulptura T-Rexa koja je plijenila poglede posjetitelja. 
Kišno vrijeme je namoćenu zemlju pripremilo za lagano postavljanje šatora i zabijanje klinova, ali prvi dan uživanje na travi nije bilo moguće zbog vlažne zemlje. Iako je kiša neke planove organizatore samo malo odgodila, raspoloženje prvih posjetitelja nije uspjela pokvariti. S promjenom vremena i izlaskom sunca posjećenost se povećala 
 
NULTI DAN
 
Prilično mali broj posjetitelja i nekolicina kampera posjetila je Skaville Festival nulti dan. Loše vrijeme i kiša omeli su sudionike Festivala Granje u izradi T-Rexa. Nakon što su svi kamperi postavili svoje šatore i smjestili se, predvečer se skupilo desetak posjetitelja te je ispijalo razna pića ispod sjenica dok su Nite Club Boss puštali glazbu jednostavnim potezom prsta i klikom miša.
 
 
PRVI DAN
 
Sunce je svojim izlaskom pozdravilo buđenje festivalskih kampera i polako rastjeralo sve oblake pa su tako i svi posjetitelji živnuli. Broj kampera je rastao iz sata u sat. Sa manjeg stage-a širio se zvuk dub-a i reggae-a što i prilići Skaville-u. Nakon 21h glazbeni program je počeo, a koncertni dio otvorili su Raggalution, sedmeročlani slovenski raggae bend. Uslijedili su: Drvored, Ska-Pecs i S.A.R.S. Zapravo S.A.R.S. je bio zvijezda večeri. Kako satnica nastupa bendova nije bila postavljena i nije bila poznata, došlo je do zbunjujućih situacija i propuštanja pojedinih izvođača. Prilikom upita kad tko svira nismo dobili zadovoljavajuće odgovore osim za S.A.R.S. Već nam je tokom poslijepodneva bilo jasno da će S.A.R.S. uzeti cijeli show ostalim bendovima. S.A.R.S. je ispunio koncertni prostor i uveselio svoje obožavatelje s već starim i prožvakanim hitovima kao što su: „Buđav lebac“, „Ratujemo ti i ja“, „Debeli lad“,… našla se tu i novija pjesma „Lutka“ koja je svim curicama stavila osmijeh na lice. 
 
 
 
DRUGI DAN
Sunce konačno pokazuje svoju snagu i poklanja posjetiteljima Skaville-a još jedan divan festivalski dan. Prijašnjeg dana kamp je brojao pedesetak šatora, no to se drugog dana pomalo smanjilo. Organizatori tokom dana obavještavaju posjetitelje kako je došlo dootkazivanja nastupa La Bolonchone, benda koji potječe iz Meksika, zbog loših vremenskih neprilika. U poslijepodnevnim satima održavaju se radionicei predstava Circus Workshop-a, a glavni akteri su Kesten i Papaja koji su uveselili najmlađe svojim performansom. Glazbeni dio festivala taj su dan otvorili Samostalni Referenti. Nakon Referenata uslijedili su Jah On Slide i Postolar Tripper dok su za after zaduženi bili Baga Sound i Hannibal Selecter.
Samostalni Referenti su bili zapravo jedini pravi plus festivala. Može se reći da su Samostalni Referenti imali najviše skankera na svom nastupu. Dok u jednom trenu frontmen benda publiku zove da čučne, svi ostaju zbunjeni. Referenti na svojim nastupima imaju ovaj pomalo neobičan običaj kako bi posjetiteljima malo i utrnule noge, pa kad bi poskočili jednostavno morali nastaviti skankati. Nema stajanja. Posjetitelje su počastili svojim dobro znanim hitovima: „Svet samo za nas“, „Ne razumeju“, „Crta“,„Život je san“,„Rocksteady“,…
Jah on Slide publici su predstavili svoj najnoviji album „Never Knocked Out“. Šesteročlana francuska ekipa odlično je komunicirala s publikom i doslovno ih tjerala na ples (valjda to tako rade u Parizu). 
Postolar Tripper zadnji je bend koji je pozvao publiku na skankanje, a pridružio im se i Ante Cash prilikom izvedbe „Redar Željko“. Osim navedenog redara Željka Postolari su odsvirali i ostale hitove: „Nataša“, „Marijana“, „Jamo Raste“…
Baga Sound i Hannibal Selecter rade pristojan after i omogućuju posjetiteljima ples do zore.
 
 
TREĆI DAN
U kampu šatora gotovo više da i nema. Posjetitelja je sve manje i manje. Predvečer se zatvara Festival Granje te svim posjetiteljima i slučajnim prolaznicima sudionici festivala predstavljaju gotovu skulpturu T-Rexa. I trećeg dana Circus Workshopaposjetitelje časti radionicama sa temom cirkusa, te sa dvije predstave, jednom prije koncerta nazvanom Amixila i Fire show-om nakon koncerta. Posjetitelji sa žuđenjem i oduševljenjem uživaju u mladim cirkuskim performerima. NastupNaturalneMistike i New York Ska Jazz Ensemble-aorganizatori smještaju na malu pozornicu kako bi nastupi bili pristupačniji malobrojnoj publici. Žalosno je što je zapravo zadnji dan bio besplatan, a na ove reggae bendove pleše svega nekoliko desetaka ljudi. 
 
 
Zbrojimo li sve pluseve i minuse osobno mislim kako je ovaj Skaville jedino dobar za kontinentalce zbog lakšeg dolaska i odlaska s festivala. Skaville nije uspio pogoditi dovoljno interesantan zbir grupa za posjetitelje te je tako jedini S.A.R.S. ostao zamijećen kao bend koji je ispunio koncertni prostor. Manjak mora i uživanja na obali velik je minus za ekipu koja Skaville prati već godinama. Drago mi je što su križevačke vlasti prepoznale sve lijepe strane Skaville Festivala i same organizacije, ali mi nije sjela slaba posjećenost ovogodišnjih bendova. Osam godina je iza obožavatelja Skaville-a, koji su vjerojatno i navikli na spoj Skaville-a i mora pa je tako u usporedbi sa Skaville-ima prošlih godina posjećenost ovogodišnjeg bila poprilično mala. Od Voza, Preluka, preko Martinske sve do Križevaca našlo se uvijek sto minusa i sto pluseva. Ovom Skaville-u nedvojbeno je falilo more i lokacija koju nazivamo „vukojebinom“. Svaka čast Skaville-u na trudu kao i samim organizatorima, al vratite nas na more i u „vukojebine“ to je prava ljepota Skaville-a, more i ska. Nema boljeg od toga.
 
 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE