Zbog poplava se uopće nije znalo hoće li OLJM uopće biti održan ove godine, a onda nam organizatori umjesto otkazivanja festivala dovedu ni manje ni više nego Prljavo Kazalište!

Četvrti dan festivala i četvrti veliki koncert. Nakon Joleta, Jure Stublića i Dječaka na red su došli dečki iz Dubrave. Svaka pohvala organizatorima na izvrsnom tajmingu : subota-navečer-tvrđa-Prljavci.

Ovogodišnji nastup Prljavaca je bio dugo iščekivan te je vrijedno spomenuti kako je ovo prvi put nakon deset godina da je Grupa nastupila u Osijeku s Damirom Lipošekom – Kexom koji je kao gitarist obilježio glazbeno djelovanje Grupe kroz 90-te godine prošlog stoljeća.

Koncert je otvoren pjesmom „Sve je lako kad si mlad“ pa kad su počeli s albumom „Korak od sna“ iz ’83 onda su nastavili s već pomalo zaboravljenom pjesmom „Dobar vjetar u leđa“ s istog albuma. Dok je još trajao refren „Ja bit ću kao Montgomery Clift“ počela je sa „Svi pacijenti ko i doktori“ dobro nam svima znana „Pisma ljubavna“ koja je uz pjesmu „Devedeseta“ obilježila istoimeni album koji je ostao zapamčen kao posljednji prijeratni, tj. jugoslavenski album te ujedno i prvi na kojem je svirao novi-stari član Damir Lipošek-Kex. Prljavci kao da su išli po godinama izvoditi pjesme pa je na red došao i ratni album „Lupi petama“ s kojeg su izveli dvije plesne pjesme „Kao ja da poludiš“ (na kojoj po nepisanom pravilu muški dio publike pjeva „kao ja da poludiš“ dok ih ženski dio prati s „jednom kad se zaljubiš“) i „Kiše jesenje“ koja je neizostavna pjesma na svih njihovim koncertima. Kako pratimo tijek vremena tako je na red došla balada iz 2005.g. „Šteta što je kurva“ te se na tu tematiku nadovezala i pjesma „Djevojka od milijun dolara“ s njihovog posljednjeg albuma „Možda dogodine“ iz 2012.g.

 

 

Njihov poznati ljubavni blok je otvoren s pjesmom „Ma kog’ me Boga za tebe pitaju“ te se nastavio s prelijepim nizom balada: „Oprostio mi Bog“, „Tu noć kad si se udavala“, „Na badnje veče“. Uslijedila je pauza za Mladena Bodaleca pa je zato mikrofon u ruke uzeo Jasenko Houra i otpjevao „Ako tražiš nekoga“ i pjesmu koja se nalazi na novom albumu „Voli me“ koju ju ipak otpjevao sa svojim „bivšim“ prijateljem i najvećim hrvatskim basistom Dubravkom Vorihom koji ima svoju samostalnu karijeru s bendom „New tribe“ . Popularni Dudo je zatim otpjevao evergreen „Stand by me“ koji je bacio u trans oduševljenu osječku publiku.

Opet se mikrofon vratio u ruke Houre i bilo je neizbježno suočiti se s „Herojem Ulice“, pjesmom s istoimenog albuma iz ’81 na kojemu je sve pjesme Jajo morao otpjevati silom prilika zbog „opravdanog“ odsustva tadašnjeg pjevača Davorina Bogovića.
Nakon kratko predaha vratio nam se i Mladen s kojim smo prošetali gradom „Korak po korak“ i „Ipak“ smo se prisjetili kako je to kada nas “… nekad prevari netko tko nam sliči samo malo…“.
Zastave su mirovale sve dok nije počelo s pjesmom „Lupi petama“ koja je podsjetila na devastiranu Hrvatsku zbog ratnih događanja, no nažalost danas je devastirana od poplava i stoga je pjesma poruka za zajedništvo i solidarnost prema svim žrtvama poplave. Zastave su se nastavile vijoriti i za vrijeme pjesme „Mojoj majci“ koja je od ’88 kada je skladana postala nacionalnom budnicom Hrvata, iako „nije imala namjeru“ da postane budnica. Naime, pjesmu je skladao Jasenko Houra za svoju netom preminulu majku koja se zvala Ruža, no uz sva politička previranja u bivšoj državi postala mnogo više od pjesme za preminulu majku-postala je pjesma za uskrsnulu Hrvatsku.

Emocijama nabijena publika totalno se rasplesala na hitove poput „Ne zovi mama doktora“ i „Previše suza u mom pivu“ da bi Jajo pozvao nekoga na pozornicu i to ne da pjeva s njima, već da svira umjesto njega! Na scenu je stupio Dominik Mađar i svojim glazbenim umijećem zadivio prisutnu publiku odsviravši njihov prvi pravi hit „Mi plešemo“ tj. „Mi pijemo“. U susret Svjetskom prvenstvu gdje naša reprezentacija otvora turnir s domačinom Brazilom, Mladen je poveo navijačku pjesmu „Samo je jedno“ napravljenu još 2008.g. za tadašnje Europsko prvenstvo.
Nastup je priveden kraju pjesmom „Marina“ gdje se dogodio suprotni „efekt Dominika Mađara“. Jedna je neimenovana ženska osoba došla na pozornicu kako bi bila uz Mladena dok opisuje “…oči boje vena…“, no ona je ipak napravila sve, samo ne to! Uporno je pokušavala uzeti mikrofon i pokazati nam svoje „umijeće“ pjevanja što se na trenutak čak i dogodilo. Nakon što su zaštitari uklonili neimenovanu žensku osobu, Prljavo Kazalište je na bisu izvelo najprikladniju pjesmu za ovo podneblje „…Slavonijo tko te nije volio, ne zna šta je izgubio“.

Odličan nastup Prljavaca koji su nedavno bili u Osijeku, prošle godine povodom rođendana Avenue Malla, no ovom prilikom su pokazali i svoju humanitarnu stranu jer dio njihova honorara ide za poplavljena područja. Prljavo Kazalište, osnovano 1977.g. traje i danas, još malo pa 40 godina, „Korak po korak“ i nadajmo se da se vidimo „Možda dogodine“.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE