Naziv albuma: Ničim izazvan
Izdavač: Lampshade Media
Godina izdanja: 2014.
Producent: Đani Pervan
Žanr: Funk Pop Rock
Trajanje: 00:47:38
Broj singlova: 11

Nedavno sam imao prilike upoznati se s ovom markantnom grupom s trenutnim prebivalištem u Vrbasu i Beogradu. Grupa je osnovana 2011. godine, a u zadnje dvije godine Ničim izazvan izbacio je čak šest najavnih singlova koji će predstaviti autorski zvuk benda i ono čime će se bend otprilike baviti kroz album prvijenac. Prikupivši dovoljno velik broj slušatelja i ”pogleda” na stranici Youtube svojim singlovima, ekipa je s izlaskom albuma pametno pričekala te se nenametljivo s njim pojavila ovo proljeće.

 

 

Ne tako maštovit naslov albuma iznjedrio je tako poznavateljima njihove glazbe četiri nove i šest starih pjesama, dok je zadnja numera ”neradijska” verzija. Prvo da malo prokomentiram sam rad grupe i općenito, a zatim ću se prebaciti na dijelove albuma. Veliki sam poštovatelj inovativnih mladih glazbenika koji pokušavaju napraviti novi zvuk, barem što se tiče ovih prostora. Tako sam bio i početni aktivni slušatelj S.A.R.S.-a, sve dok nisu počeli štancati albume iz godine u godinu i tako gubiti na autentičnosti. No, duboko sam uvjeren da se to s ovom grupom neće dogoditi, jer su im gotovo sve pjesme u suštini različitoga žanra. OK, nemamo sada neke ogromne prijelaze poput metala u soul, nego se s određenim finesama i povremenim mijenjanjem lead-instrumenata iz violine u klavir ili akustičnu gitaru dobiva nezamornost materijala i melodična individualnost. Stoga nikako ne možemo Ničim izazvan strpati u jedan žanrovski koš, ovo je jednostavno mix puno toga, što alternativnog, što popularnog. Mix dobre i kvalitetne glazbe.

 

 

Cover albuma također je ‘ničim izazvan’, ne prikazuje neko određeno značenje, barem prednji dio, a usko se može asocirati i uz cover Radio Luksemburga za album ‘U boji’. Vjerojatno vas je dosta čulo za njihov hit singl O tebi, gdje su se vukle paralele pjevačeva glasa s glasom Darka Rundeka, a zvuk je preskakivao iz ‘Makeda’ pa do EKV-ovskih peripetija. Uslijedilo je još singlova poput Glas i San (dvije meni najdraže numere), a sve su od njih, kao i Tužne devojke, bile popraćene zanimljivim videospotovima. Slobodno nakon više preslušavanja debitantskog albuma mogu reći da su upravo navedeni singlovi najblještaviji trenutci albuma, iako se ne može reći da u uho neće ući i Lave te Brodolomi, koji su također potrefili zvukovnu raznolikost.

 

Brojnih se asocijacija možemo prisjetiti dok se album preslušava, no na svu sreću te asocijacije nisu direktan pokušaj ‘prepisivanja’ melodija i oskvrnjivanja nekih starijih tuđih tekstova, jer se jednostavno prepoznaje kada neki bend pokuša raditi nešto svoje, no u tolikom obilnom glazbenom opusu jednostavno je teško pronaći nezavisnost. Navodivši svoje glazbene utjecaje, stvarno se može primijetiti u kojem se pravcu kreće vozilo ovoga okteta. Na tekstualnoj razini, vjerujem kako će svevremenske teme ljubavi, socijale, društvenih i misaonih propitkivanja biti često zastupljene u radu grupe, makar bih volio da imaju više pjesama poput San, jer je ona uistinu nešto posebno, govoreći o takozvanoj produženoj verziji.

 

MTV DOWNLOAD ALBUMA

 

01. Trideset

02. Bilo gde

03. Decija

04. Tužne devojke

05. Glas

06. Lave

07. San (Radio edit)

08. O tebi

09. Živeti u prošlosti

10. Brodolomi

11. San (Extended)

 

80%
80%
  • 8
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE