Svjetsko, a naše. Naše, a kvalitetno. Tim dvjema rečenicama najbolje bi se mogla opisati instrumental, odnosno surf rock grupa iz Siska. Jedni su od glavnih predstavnika surf rocka u svijetu i jedni od rijetkih domaćih izvođača za koje se može reći da podjednakom učestalošću sviraju u Hrvatskoj i u inozemstvu. Više puta bili su predgrupa američke grupe R. E. M. Izdali su pet studijskih albuma, a njihov posljednji, “As the Dark Wave Swells” u jednom trenutku se našao  na 12. mjestu na listi najprodavanijih albuma internetske stranice Amazon u kategoriji Rock`n`Roll, te su u domaćoj konkurenciji osvojili čak sedam Porina kroz razne kategorije u razdoblju od 12 godina.

Rijetko uopće Hrvatska, a kamoli Osijek imaju priliku ugostiti ovako kvalitetan sastav svjetske prepoznatljivosti i to još za sasvim realnih 50 kuna. Krase ih uvijek odlični koncerti i rasplesana publika, a ni ovaj puta u osječkom kinu Europa nisu zakazali, jer jednostavno teško je ostati ravnodušan i statičan na njihov fenomenalni instrumental.

U zakazano vrijeme početka koncerta od 22:00 sati, kako već obično svi izvođači kasne, The Bambi Molestersi popeli su se na pozornicu oko 22:20, što je relativno zanemarivo kašnjenje s obzirom na njihov renome. Redom su dolazili članovi: Lada Furlan Zaborac (bas gitara), Hrvoje Zaborac (bubnjevi), Dalibor Pavičić (gitara), Dinko Tomljanović (gitara) i dečko na sintesajzeru čije ime nažalost nismo uspjeli saznati, ali je svoj posao odradio odlično i svakako ga moramo spomenuti.

 

 

Prostor kina Europe je bio solidno popunjen, nekih 250-ak posjetitelja uživalo je uz najveće hitove The Bambi Molestersa, a koliko sam uspio primijetiti i u čekaonici ispred ulaza kina je konstantno stajalo barem pedesetak ljudi kojima je očito odgovarala udaljena pozicija uz ugodni naslon na šanku i pivicu. Vrlo zanimljivo je bilo vidjeti kontrast dobnih skupina posjetitelja na koncertu. Od starijih bakica koje su došle “đuskati” na dobar domaći rock, preko osoba srednje dobi koji  prate Molesterse od njihovih samih početaka 90-ih godina, pa sve do mladih ljubavnih parova i klinaca od kojih su neki došli na koncert pod utjecajem droge s namjerom da  prave budale od sebe i uništavaju atmosferu inače odličnog koncerta te su naposljetku bili i izbačeni.

 

No sve to nije uspjelo poremetiti fokusirane, profesionalne i odlične izvođače koji su nas počastili svojim najvećim hitovima kao što su : “As the Dark Wave Swells”, “Point of no return”, “The Wedge”,  “Malaguena”, “Waganui”,  te “Chaotica” (koja je, da ne zaboravimo dodati, uvrštena u 12. epizodu finalne pete sezone megapopularne serije Breaking Bad) i mnoge druge.

 

 

Nakon neprekidne i energične svirke od sat vremena, uzeli su malu pauzu od pet minuta te nastavili nakon toga još dobrih dvadesetak minuta uveseljavati publiku koja je bila odlična i spremno odgovarala na zahtjeve izvođača kada je bilo potrebno vokalno popratiti pjesmu. Sve u svemu, za prave ljubitelje instrumental rocka ovo je najbolje što se može čuti u Hrvatskoj, a mnogi će se složiti i u svijetu. Meni kao nepristranom slušatelju se jako svidjelo ono što sam čuo, a većinu tih stvari sam po prvi puta čuo, tako da ne sumnjam da su ljubitelji definitivno došli na svoje i bili zadovoljni plaćenim i dobivenim.

Nakon vrlo uspješno odrađenog koncerta siguran sam da su The Bambi Molestersi pridobili još jedan veliki dio obožavatelja jer iskreno, teško da se igdje u regiji može čuti išta barem približno ovoliko kvalitetno, ali zasigurno će poslužiti kao inspiracija da se malo proširi ta zasada nažalost premalo zastupljena vrsta surf rocka. Hvala im na odličnom koncertu te im želimo svu sreću u budućnosti te da nas ponovo uskoro posjete. Ovakvih koncerata nikad dosta u Lijepoj Našoj.

 

Fotografirala: Nikolina Ćosić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE