Žene su vjerojatno najveća inspiracija umjetnicima širom svijeta. Bilo da je to nesretna ljubav, tek slučajno poznanstvo, pijana avantura, možda susjeda s kata ispod ili možda samo produkt mašte, i glazbenicima su ženska imena inspiracija za kojekakvu pjesmu. Što se tiče ove naše ”balkanske” pop/rock/ex-yu scene, možemo se pohvaliti širokim repertoarom pjesama sa ženskim imenima, bilo da je to Milena Novih Fosila, Tonka Daleke Obale, Marine Prljavaca i Azre te još mnoge, mnoge druge. Ovo je jedan naš mali ”homage” svima njima.
 
Pritisnite na naslov pjesme kako bi poslušali pjesmu:
 
 
Svojim prvim nastupima nagovijestili su da se radi o heavy-rock sastavu s erotičnim tekstovima. Prvi studijski album objavljen 1984. godine nazvan jednostavno ‘’Regata’’, obilježio je ovaj veliki hit (koji se sluša još i danas) “Andrea”. Na žalost velika popularnost ove skladbe potisnula je u drugi plan njihove ideje na ostalom materijalu.
 
 
 
Prva ”fakultetska” pjesma na ovom popisu. Te stihove je prije tridesetak godina napisao momak sa gitarom po imenu Renato Metessi, koji je otpjevao finalnu verziju na albumu benda Zvijezde ‘’Mjesto pod Suncem’’ 1984. godine. Ovu pjesmu su vjerovatno mnogi muškarci u raznim situacijama pjevušili onom ljepšem spolu na ovom svijetu, a  koja ne može biti nikako loša kada sadrži stihove ‘’Za nju je seks i krevet, samo obična igra/ hajde ne budi ozbiljan reče, sve ovo je samo zabava…’’.
 
 
Pop-rock balada kojom se na Zagrebfestu 1981. godine pojavio Zrinko Tutić kao solo pjevač, nakon godina i godina kantaurskog stvaranja za druge izvođače. Može se reći da je refren te pjesme bio vrlo točan: ”Oduvijek je pamet bila srcu nepoznata/…i dalje će biti budala i rata”.
 
 
Jedna od najpoznatijih pjesama popularnog Parnog Valjka, izdana 1987. sa albuma ”Anđeli se Dosađuju”. Nakon mnogih hitova kao što su ”Lutka za Bal” i ostale, Hus je vjerovatno zaključio da je neko žensko ime definitivno dobar razlog za hit.
 
 
 
Vjerovatno jedina, a i najmlađa, pjesma koja nije dio ex-yu a na popisu je, naravno, zbog osobnog ukusa. S albuma ”Pjesme za Gladijatore”, po većini kritičara najslabiji album Pipsa, najveći hit sa tog albuma je definitivno Zdenka. Pjesma o Zdenki iz Velike Gorice koju otme NLO dok je brala jagode negdje u polju, njenoj mami Žalfiji, gradonačelniku koji u svemirskom odijelu hoda kroz grad i kapetanu NLO-a koji Zdenku malo ”animira” dok teleportira stanovnike Velike Gorice. Smijeh, smijeh, smijeh!
 
 
Najstarija pjesma sa ovog popisa, a ujedno i druga fakultetska, snimljena je 1974. godine na albumu ”Kad bi bilo Bijelo Dugme”. Cijelu pozadinu te priče možete pogledati na Youtube-u. U HRT-ovoj emisiji, koju je vodila Danijela Trbović, možete vidjeti susret , tadašnjeg pjevača Bijelog Dugmeta, Željka Bebeka i te ”kobne” Selme nakon 38 godina. Zbog teksta ove pjesme nitko se više ne saginje kroz prozor dok putuje vlakom.
 
 
 
 
 
 
Pjesmu je pjevač benda, Miroslav Drljača, posvetio svojoj prijateljici koja je poginula. Glazbu je uzeo iz njene najdraže pjesme, ”Lobo – I’d Love You To Want Me” koja je bila jedan od velikih stranih hitova sedamdesetih. Može se reći da je ova pjesma svojevrsni rekvijem. 
 
 
 
S albuma ”Bolero” iz 1985. godine, jedna je od najpoznatijih pjesama Haustora. Rundekovi tekstovi su oduvijek bili unikatni, ali ni ova pjesma nije ništa drugačija. Pjevni refren ”Ja da nisam tvoj sin/ zapamti to/ to možeš raditi sa njim/za mene je već kasno” svi su barem jednom čuli na radiju ili čuli negdje u pozadini nekog domaćeg glazbenog kanala.
 
 
Svi su čuli Fridu. Svi. I svi su kreštali uz stihove ”Friiiiidaaaa, je bila moja kraljicaaa”, pokušavajući oponašati vječnog ”normalnog” Davora Gopca. Posvuda je možemo čuti. Prije nekoliko mjeseci, Poperi su izdali pjesmu ”Donna”, koja je među najpuštanijim pjesmama hrvatskih radio-postaja. Moramo priznati da znaju kako napravit hit. Frida, Donna, Ramona…ide im!
 
 
 
Vjerojatno dvije najpoznatije pjesme sa popisa. Vječni klasici Prljavaca i Azre neizostavan su repertoar svih mogućih događaja. Ova prva, od rođendana, pijanki, Dinamovih utakmica (”imala je oči boje Dinama”), zabava i inih događaja, a druga ”Marina” više kao rock klasik koji se pušta po rock kafićima, ili tek kao jedna od repertoara klasičnog rock benda. 
 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE