Gabriel Janković glazbenik je kojemu ovo nije prvo gostovanje na portalu. Naime, već je gostovao kao član grupe Escape, ali sada gostuje kao član metal grupe Absortick. Absortick je bend koji se orijentira na isključivo svoje pjesme i bave se melodičnim metalom. Što je to melodični metal, kakvo je stanje metal scene u Hrvatskoj i kako bend funkcionira saznajte u razgovoru.

 

Gabriele, što je to melodični metal?

Svaki bend ima nekakva svoja objašnjenja melodičnog metala. Po mojem mišljenju melodični metal je spoj metal glazbe i melodičnih refrena, dakle pjevnih refrena koji može zahvatiti nekakvu širu publiku, ne samo metal publiku nego i ostale koji ne slušaju pretežito metal glazbu. Mi to ne radimo radi nekakvog komercijalnog uspjeha, već radi toga što mi volimo takvu glazbu i što mi pretežito slušamo takav nekakav melodičan metal poput starog Avenged Sevenfolda, Killswitch Engagea i sličnih bendova.

 

Vi ste počeli s radom 2010.g. Možeš li nam pobliže objasniti vaše početke?

To je sada vrlo kompleksno…to je bilo na jesen, tada smo se okupili. Prije toga je postojao bend Divide kojeg je osnovao Krešimir Čurić, naš gitarist, zatim tu je bio vokal Karlo Bonetić, Marin Žrvnar te Dino Petrina. Nisu imali basista pa su kontaktirali mene što je meni bilo jako smiješno jer je taj Krešimir dvije godine mlađi od mene i uglavnom, bio sam jako skeptičan oko svega toga, ali sam na kraju ipak pristao. Tu je pak došlo do promjene postave, Borna Biondić je zamjenio Karla Bonetića. Počeli smo coverima Metallice, Deep Purplea, Van Halena pa čak smo i Opću Opasnost obrađivali. Tu smo onda svirali po Karlovcu i onda je uslijedila pauza u 2012.-toj. I nakon toga je nastao Escape koji je djelovao sitno nešto i tako smo se opet čuli s Bornom i nastavili smo svirati uz autorski rad uz neki žešći đir.

 

 

Vi se više bazirate na engleski jezik. Je li to zbog toga što je naša metal scena u regiji nula bodova?

 

Pa stvarno postoji metal scena i ona je u Hrvatskoj relativno nepoznata, tj. poznatija je svijetu, nego Hrvatima.

 

 

Nevjerojatno!

 

Da, zaista nevjerojatno. Moram tu navesti Cold Snap, Inciter, Free Ride, WeCreate. Oni sviraju hard core metal, metal core, nu metal, trash metal i svi pjevaju na engleskom jeziku. Mi smo njih slušali prije, nego što smo počeli s autorskim radom i još ih danas slušamo. Oni su nam kao neki mini uzor. Ako netko uspije od nas, uspjet će i još više bendova, mislim da je tako kod nas u Hrvatskoj. Probat ćemo se svi pogurati jer zajedničkim snagama možemo, ali jedan sam ne može. Svi smo svjesni da metal ne prolazi kod nas i to je zaista tužno, ali to je realnost.

 

 

Festivali neki?

 

Ima puno festivala gdje se metal bendovi mogu uklopiti, evo ima ovaj naš karlovački bend Downcast Art koji je nastupio na InMusicu. Motorijade su jako dobra mjesta, nekako je opće mišljenje da su motoristi rokeri i metalci. Mi smo svirali na ”Karavani za život” u Karlovcu koja je jedna od najvećih motorijada u Hrvatskoj i već djeluje tri godine na kojoj je bilo tri do pet tisuća motora prošle godine. Moram navesti Underwall festival u Zadru, mjesto gdje se najviše metal bendova u Hrvatskoj može čuti. Hermetika također, koja se nažalost nije održala prošle godine.

 

 

Bojite li se neuspjeha, naravno u komercijalnom smislu?

 

Mi sviramo sebi za dušu, ali ako postoji šansa da se zaradi, ne vidim razloga zašto ne. Najveća sreća glazbeniku je da svira ono što voli i još od toga zarađuje. To bi bila nama najveća sreća naravno. A da se bojimo neuspjeha ne bismo onda radili ovo što sada radimo i osim toga, ne ciljamo mi neki veliki uspjeh. To je trenutno naša ljubav i metal je u našim srcima.

 

Ekipa miXete vam želi veliki uspjeh u vašem daljnem radu!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE