Danas u intervjuu vam dovodimo domaćeg DJ-a Davida Rončevića, poznatijeg kao System Divine. Veliki pozdrav i hvala na sudjelovanju na intervjuu.

 

Davide, za početak predstavi se našim čitateljima. Tko je System Divine?

Hm… System Divine je DJ i producent koji obožava elektronsku glazbu. Mali čovjek velike vizije. Vizije slobode, ljubavi, tolerancije, zajedništva s najjačim mogućim oruđem –  glazbom.

 

Primijetili smo na tvojoj web stranici da ti je životni moto : “budi slobodan”, možeš li nam ga  objasniti, ima li neko posebno značenje za tebe taj moto?

Ima. Počinje sa jednom od mojih prvih ploča koje sam puštao. Ukratko, bit svakog čovjeka je da bude ono šta želi. Da se odupre nekakvim „višim“ silama koje ga tjeraju da radi stvari koje ne bi htio. Koliko god je to danas teško, da proba živjeti ono što on želi. Da se bavi onim što njega usrećuje. Da ne posustaje, nego da se bori za svoje ciljeve. Ako materijalno sprječava čovjeka da bude slobodan, neka ne posustaje, znam da je teško, ali ako se boriš, „vrata“ će se otvoriti. Doći ćeš do onoga što želiš, kad tad. A tada i samo tada, čovjek može reći da je slobodan zaista. Mi danas živimo misleći da smo slobodni. Nismo, svatko svoju slobodu treba izboriti. Ona nije besplatna, trebala bi biti, ali nije. Takav je svijet. Ne idi linijom manjeg otpora, nego digni glavu i idi dalje. I zato bori se za ono što želiš. Tada ćeš biti sretan, uistinu sretan, ponosan na sebe i slobodan.

 

Objasni nam malo što predstavlja tvoj projekt “Be Free” ?

Projekt Be Free je usko povezan s istoimenom udrugom koju sam osnovao. Kako se ja bavim elektronskom glazbom, tu se najviše radi o eventima, promocijom el. glazbe i slično. U zadnje vrijeme projekt je u fazi mirovanja što se tiče same organizacije evenata. Naravno, povezan je s mojim motom: „Be Free“, koji se i kroz sam projekt odnosno kroz moć el. glazbe pokušava prenijeti ljudima.

 

 

Primijetili smo da si jedan od rijetkih DJ-eva koji je u svoju karijeru aktivno uključio i svoju suprugu. Kakvu točno ona ulogu ima u svemu tome?

Ivana je moje čudo. Moja ljubav i moja bezuvjetna potpora. I ona sama je pokretač velikih stvari i projekata i prije nego smo se upoznali. Pomaže mi u puno stvari vezanih uz moj rad i zato joj zauvijek hvala. Vrhunski čovjek.

 

Da se vratimo malo na same početke, kako je sve krenulo? U kojem razdoblju života si shvatio da se želiš baviti elektronskom glazbom i što te posebno potaklo na to?

Pa ovako, kad sam bio dijete htio sam biti pilot. Čak sam u srednjoj školi išao i na nekakav test na kojem sam pao jer sam dan prije bio na partiju i „onakav“ sam bio izgubljen. (smijeh). Uglavnom, jedne večeri sam išao u klub u koji sam svaki vikend zalazio sa svojom ekipom. Imao sam tada ja mislim 15-ak godina. Pogledao sam u DJ-a koji je tada puštao, legendarni Sandro Curci, i kao da je netko odlučio umjesto mene. Samo znam da sam u tom trenutku odlučio čemu želim posvetiti svoj život, i čime se želim baviti. Onda je sve krenulo… Bog je odlučio.

 

Tko su bili tvoji DJ uzori u mladosti?

Znači, ovo je moja mladost:  Paul Van Dyk, Deep Dish, David Morales, Jeff Mills, Sandro Curci itd. te mnogo naših DJ-eva od kojih bih izdvojio Amora i Dariana te Ivana Mastermixa. Mixevi svih tih artista i „planina“ njih koje nisam naveo, su oko 2000-te okupirali moj um, moje uši, moje tijelo.

 

 

Ne može se puno domaćih DJ-eva pohvaliti da je nastupalo na Ibizi. Ispričaj nam svoje dojmove, kako je bilo tamo?

Ibiza = sloboda. Raj za ljubitelje el. glazbe. Obožavam taj otok.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o kvaliteti elektronske scene u Hrvatskoj? Postoji li šansa da Hrvatska u budućnosti stvori “novog Aviciija”?

Kvaliteta je neupitna. Imamo vrhunske umjetnike koji rade prekrasnu glazbu. Upitno je sve ono ostalo. Danas je takva situacija u Hrvatskoj. Što se tiče Aviciija, svaka njemu čast, ali ja bih rađe novog Garniera ili Coxa. 😉

 

Znamo da svoj stil voliš nazvati “System Divine” stil, iako on sadržava raznolike deep house, tech house, pa i melodic techno stvari. Postoji li žanr koji ti je ipak malo draži od ostalih, koji preferiraš?

Preferiram pravi progressive house. Danas su progressive zloupotrijebili i koriste taj žanr za prikrivanje nekakvog pop-house-a, club-house-a. Neznam kako bih to točno nazvao. Pravog progressiva ima doduše i dan danas jako puno. Pravi progressive se danas dosta uvukao u techno. Što je odlično. Najlakše mi je taj žanr opisati kao melodičan techno. To je žanr koji obožavam.

 

Već imaš podosta godina iskustva u ovom poslu, za koju godinu bi rekao da si imao najviše uspjeha? Je li to 2009. kad si izdao svoj prvi EP uz nekoliko odličnih remixa ili možda 2011. kad si nastupao na Ibizi, možda neka druga godina?

Ne bih izdvajao nijednu godinu. Svaka je posebna. Puna uspona i padova. Ono što bih možda izdvojio je moj remix za Moby-a 2011-te koji je izašao ne njegovom remix albumu godinu poslije. To je za mene bila čarolija. Kao i prvi nastup na Ibizi, kao i prvi nastup uopće, kao i … Sve je čarolija.

 

 

Znamo da izvođači vole izbjeći ovakva pitanja, no bi li mogao izdvojiti jedan nastup kojeg ćeš se zauvijek sjećati, koji ti je baš posebno ostao u pamćenju? (osim Ibize naravno).

Teško je to pitanje. Stvarno ne mogu odgovoriti na to. Nije da ne želim, razmišljam, ali ne mogu.

 

Imaš li kakvih planova za suradnju sa nekim domaćim (ili stranim) DJ-evima?

Imam planove. Vidjet ćemo što bude i kako bude.

 

Reci nam neke svoje planove za budućnost. Što možemo očekivati dalje od tebe?

Rad 😉

 

Za kraj, želiš li poručiti nešto našim čitateljima?

Be Free ! Hvala vam Marko na pitanjima. Želim vam osobno puno uspjeha. Hvala Mixeta.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE