Naziv albuma: Sve šta đaku treba
Izdavač: Dječaci
Godina izdanja: 2013.
Producent: Zondo
Žanr: Rap
Trajanje: 00:53:16
Broj singlova: 15

Postoje tri stadija u iščekivanju najavljenog albuma. Prvi je ushićenost – zagriženi fanovi naravno divljaju i broje dane do izlaska, pričaju samo o tome kakav će biti album i što očekuju od njega. Drugi stadij počinje kada album kasni dva do tri mjeseca od najavljenog datuma. Fanovi bijesne, pljuju, proklinju na svim mogućim profilima socijalnih mrežama izvođača.
Treći stadij je prihvaćanje da album zapravo nikad neće ni izaći, dakle nakon nekih šest – sedam mjeseci od najavljenog datuma. Fanovi se mire sa sudbinom, počinju tražiti drugu zanimaciju. Što dakle onda da kažemo za album našeg voljenog bivšeg ‘Dječaka’ – Kid Rađu, čiji album kasni otprilike koliko jedan ciklus trudnoće traje. No vjerovali ili ne, napokon je tu, dočekali smo ga nakon skoro devet mjeseci, pa ajde da ne duljimo s uvodom, idemo vidjeti što nam je Marin radio ovih mjeseci, jel’ samo dimio đuđu il’ je zapravo i napravio neko tvrdo sranje (dobru stvar, jel). Stoga, krenimo….

 

 

01. Marijana
„ Ja san Kid Rađa, pušin cvit masan, pušin cvit masan, jer Kid Rađa ja san “. Na sebi svojstven način Rađa započinje album koji se naravno temelji na čemu drugom nego njegovoj omiljenoj supstanci… Marijani, jel. Ovo je jedna od dvije pjesme (druga je ‘Dim’) koja je izašla mimo albuma, i to čak prije otprilike pola godine. Vjerojatno je Zondo mislio da će završiti miksanje na vrijeme pa su se razbahatili objavljivanjem prije vremena, no dobro. U svakom slučaju, odlična stvar za uvod u album.

02. Dim
Druga stvar s albuma počinje refrenom u kojem Rađa spomene riječ dim četrnaest puta u deset sekundi, a odma nakon toga se refren ponavlja, ne moram dalje objašnjavati matematiku, nadam se. Još jedna totalno opuštena stvar u kojoj u startu sam kaže „ Muzika je glasna a žika je masna, ništa od pouke, ovo nije basna. “ No koliko god znamo za njegovu beskrajnu ljubav prema dimu, u stihu „ Ženka mi je prva, a đoja druga ljubav. “ vidimo da mu ipak nije ‘truba’ najbitnija u životu  (iako je moja teorija da je to samo ulizivanje ženi, a budući da je friško oženjen čovjek, oprostit ćemo mu).

 

03. Gamad
E sada krećemo na svježe stvari. Gamad je zanimljiva i provokativna stvar koja se kroz tri versa dotiče trojice antagonista: Diran dicu (svećenik), Volin krast (političar) i Iman značku (policajac). Dodirne točke njima trojci su naravno u refrenu „ Jer ni’ko ne voli GAMAD POPUT VAS, svi koje znan mrze GAMAD POPUT VAS… “. Ispoljene su frustracije prema ovim trima zanimanjima koja vladaju državom, u potpunosti se slažemo s tobom Marine. Usput, odličan posao Vojka na synthu i Tuta Kamona na trubi (instrumentu, da se razumijemo).

04. Agrikultura
Jedna ‘ala Rađa’ stvar u kojoj opisuje cijeli proces sadnje, proizvodnje, i na kraju branja marice. Opis je naravno prilično detaljan, kako bismo naravno i očekivali od jednog takvog zaljubljenika, stvarno se vidi da čovjek zna svoj posao, ili je možda previše spržen, može biti i jedno i drugo. Nebitno. Beat zna varirati, iz prilično mračnog naglo prijeđe u ton kakav bi se svidio predškolskoj djeci opijenoj crtićem ‘Medvjedići dobra srca’.  (Vjerojatno mi je loša usporedba, no koga briga, nastavimo dalje).

05. Čvrka
Oda posvećena Renaultu 4, takozvanoj “čvrki” prije negoli je bila redizajnirana. Legendaran auto je odabrao, nema što, mora se priznati. Opisao je svoje doživljaje s njim, mnogo truba podimio u njoj, mnoge žene legle čim su je vidjele, mnogo neplaćenih kazni za neregistrirano vozilo itd. Osjećaj nostalgije proteže se kroz cijelu stvar.

06. Diler
Kao što sam naslov kaže, u cijeloj pjesmi opisuje određenog dilera, osobu koju iz poznatih nam razloga on prilično puno cijeni. Um iznad snage, sitan čovjek – krupna riba, kralj, zajebant, odan su neki od motiva kojima kroz pjesmu Rađa opisuje dilera, a čak mu kroz opis i ženu spominje (nemoj Marine da ti žena vidi ovo, friško si tek vjenčan kvragu).

07. Džungla (feat. Krešo Bengalka)
Kolaboracijska stvar sa Krešom (koji je bio maestralan kroz manje – više svaku pjesmu u albumu Kiše Metaka). Produkciju pjesme je ovaj puta preuzeo Luka iz TBF-a. Pjesma govori o drogi u Splitu, no ipak se nešto više dotiče i socijalnog stanja, govori o razlici djetinjstva nekad i danas „ Stanje je takvo, kažen ti bez tajne, ko je slaga lego, sad slaže lajne “. Pričaju momci kak se svakakva droga miksa danas u Splitu i kako je sve postala sintetika, uglavnom, ogorčeni su što se njihova truba svrstava u isti koš s težim kriminalom. Dobra stvar u kojoj su momci koristili ipak malo ozbiljniji pristup.

 

08. Franje (feat. Ivo Ivo)
Odličan duet sa članom Dječaka, Ivom Ivom (nekad poznatiji kao Ivo Sivo). Cijela pjesma odiše nostalgijom za njihovim djetinjstvom u Splitu za vrijeme Franje Tuđmana. Prisjećaju se svojih pizdarija što su nekad radili, keksa i mlijeka za doručak, igranje gameboya, pa i adolescentskih dana i pokera na skidanje s Martinom iz Čepina (ne poznajem djevojku nažalost iako je Čepin blizu) itd. Milito na synthu i Fileo na gitari su stvorili stvarno ugodan i lagan beat koji odlično radi na stvaranju ugođaja savršenog za jednu takvu nostalgičnu stvar.

09. Ćiribimba
Ah, nakon dvije nostalgične stvari evo nam jedne tipične Rađine veseljakuše. Samo što ovaj put fokus nije na trubi, nego na ‘Vili’ , djevojci (ili starijoj ženi) u koju je bio zateleban dok je bio tinejdžer i obavezno psovanje matere nekom frajeru koji mu je pokupio tu djevojku, no definitivno će mi ostat upamćen refren koji će zasigurno jednom postat legendaran – „ Neću da me vidi jerbo ću se stidit, ali zato mogu malo ćiribimbit, nešto me spopalo ne mogu se smirit, jednostavno moram majmuna ocidit. “

 

10. Fjaka
Meni osobno najbolja stvar albuma, totalno flegmatična chill stvar sa brutalno dobrim beatom. Jest da je motiv pjesme isti kao kroz cijeli album, trava i sve to, ali ovdje je sve to opisano sa posebno dobrim humorom. „ Pa kako ne zafumat pored svega toga, negdi u miru sa dvoje troje ljudi, di svi zumiraju polugole grudi pa komentiraju, al’ to je zdravije nego gledat kviska Bagu kad se navije..”

11. Kiks 1
Kiks je kvartovski kafić koji očito toliko znači Rađi da mu je odlučio posvetiti dvije povezane pjesme u albumu. Opisuje dane u ‘Kiksu’ koji je kultno mjesto za sve kvartovske bande Splita i opisuje na što sve pogled seže iz tog kafića. Pohvala za odličan rad Vojka na ksilofonu i synthu.

12. Kiks 2
Drugi dio ‘Kiksa’ (koji po meni osobno uz ‘Fjaku’ ima najbolji beat u cijelom albumu) opisuje unutrašnjost kafića i uvijek iste ljude koji unutra obitavaju, dok ponekad zaluta i koja žena. Ipak,  pred kraj pjesme dolazi do shvaćanja da je sve to kolotečina za šljakere i ljude koji nisu tatini sinovi puni para te poručuje slušatelju u refrenu da bude bolji od toga, da ne provodi dane u ‘Kiksu’, da se školuje i uzdigne iznad svega toga. „ Kralju reka san učini nešto, skupi diplomu zaigraj vješto, nemoj zaglavit u četri zida, jer Kiks te jede ka petica spida. “

13. Minus
Jedna klasična tvrda stvar o minusu na računu na bilo koji mogući način, dugovanje za kocku, kladaru ili dizanje kredita koje ne može vratiti. Opisivanje jednog od gadnijih poroka, no ko što kažeš Marine u zadnjem stihu pjesme, nadamo se da će ti na ruke malo dat i ćaća, da digneš kredu i ne budeš u bedu, zatvorit ćeš kamate i sve će biti u redu.

14. Droga Babaroga
Droga , droga i opet droga. Ovdje je opisana svaka vrsta droge i apsolutno sve nuspojave istih. Ako nekog zanima kakav utjecaj će imati određeni opijat na njega, samo neka pogleda u tekst ove pjesme i garantiram mu da će pronaći što je tražio. A i refren ide kako i dolikuje ostatku pjesme : „ To je droga. “

 

15. Sve šta đaku treba
Iskreno, svaka čast Kid Rađi. Radi naslova albuma ‘Sve šta đaku treba’ pomislili bi da aludira na biljku kojoj je privržen, ili pak trubi, baklji, dimu, marijani, kako god ju nazvali. No Rađa nas je odlučio iznenadit i u ovoj pjesmi NITI JEDNOM spomenuti travu već je ova pjesma, ujedno i najduža u albumu, posvećena njegovoj djevojci, sada već ženi. Pa svaka ti čast Marine, dobro si nas zaj***o, al’ svejedno je pjesma odlična, kao i cijeli album.

Eh sada, najteži dio je procijeniti dal’ je ovaj album zaista bio vrijedan svog ovog vremena što smo ga čekali, no to ću ipak prepustiti vama, a ja ću mu dati ocjenu 4/5. Bilo je nekih stvarno odličnih stvari, nekih malo manje dobrih, no sve u svemu Marin nas definitivno nije razočarao, kao ni Krešo Bengalka i Ivo Ivo koji su gostovali na albumu. Pošto mu je ovo prvi album, nećemo previše dramatizirati. Svaka čast Rađa, samo tako nastavi, veselimo se tvom idućem izdanju, kojeg ćemo čekati, nadam se, ipak nešto kraće.

Nedavno smo napravili intervju sa Rađinom grupom, Kišom Metaka, a možete ga pročitati OVDJE.

 

Download link albuma – OVDJE.

 

Fotografije korištene u članku – by Milan Latković.
Obrada fotografija – by Zondo.

80%
80%
  • 8
  • User Ratings (2 Votes)
    9.6
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE