Pri samom spomenu na crnogorsku rap scenu, današnji poznavatelji prilika u toj zemlji uglavnom će vam pričati o imenima poput Who Seea, Sivila itd., no samo rijetki će se sa dozom nostalgije prisjetiti vremena kada je jedan mlad kolektiv harao tadašnjom scenom.

Monteniggerse, ili kako su se od samih početaka koji datiraju od ’88 nazivali – Brake Boys, sačivanjavali su Igor Lazić (Lucky Boy, Niggor), Duško Nikolić (Ducka) te Nebojša Saveljić (Nebo, Sky). Bend ime mijenja ’89 u AE:TELL ME a tad se otprilike događa i prva tragedija – Duško Nikolić obolijeva od leukemija te se posvećuje samo pisanju tekstova budući da je bio onemogućen da nastupa.

 

 

Veći proboj kolektiva zabilježen je 1996. Te godine izdavaju album ‘Tajna Marenda’ koji spada u klasike ovih prostora, a obilježila ga je pjesma ‘Ducka Diesel’ koja osvaja nagradu za Pjesmu godine 1996. Nažalost, te godine umire Duško Nikolić koji je izgubio životnu bitku protiv leukemije.
Također, to ljetu su imali i prvi značajniji nastup na Radijskom festivalu ’96 gdje su pobrali simpatije publike pjesmom ‘Mala plava’.

Dvije godine potom izdaju još jedno velemajstorsko izdanje ‘AllBoom’ sa kojeg se izdvajala ‘So i tekila’ koja je također predstavljala veliki hit u to vrijeme.

 

 

No nastavila se loša karma Monteniggersa pogibijom Nebojše Saveljića Neba 1999. godine u automobilskoj nesreći na dionici Podgorica – Cetinje. Zajedno s njime u autu tragično su stradali njegova djevojka Tanja i prijatelj Aco.

Ovaj događaj doveo je do raspada Monteniggersa, ali je i potaknuo Igora Lazića da sklopi suradnju s tada glazbenim anonimusom, Vladom Georgievim, i snimi pjesmu ‘Ne brže od života’ koja je bila posvećena Nebojši. Također, Igor je u to vrijeme osnovao i fondaciju ‘Sky forever’ čiji je cilj bio kampanja protiv brze vožnje te promicanje sigurnosti u prometu, a slogan ‘Ne brže od života’.

Stariji znalci će se sa sjetom prisjećati vremena kada je ova mlada grupa proživljavala svoju, nažalost prekratku, životnu bajku.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE