Šetač je relativno novi glazbeno – umjetnički hip-hop projekt koji je osnovan u Osijeku, a ime koje stoji iza njega je Danijel Grbić zvan Čaruga, osječki fotograf i reper.

Na pitanje kako je došao do same ideje projekta, Čaruga je rekao:

                                                                                                                  

”Otkako sam se želio baviti fotografijom, jedan od ciljeva koji su me uvijek potaknuli da idem dalje je naša domaća i lokalna hip hop scena. Naime, cijelo vrijeme sam slušao kako na sceni nema ništa, kako je prije bilo bolje, i tako iz generacije u generaciju. Meni to nije bilo jasno jer sam uvijek imao te slike u glavi, zato sam ih htio i zabilježiti. Uvijek će netko pričati kako ničeg nema.”

 

Moto samog projekta glasi ‘Support your local Hip hop’, Čarugi je tu ideju prenijela njegova kuma te je on sve to sklepao pokušavajući povezati lokalnu scenu, a kako je sve počelo, Čaruga kaže:

 

”Konkretno sama ideja šetača (dok još nije bilo formirano ime) je nastala druženjem sa Toxarom, Tobiom i beatbox-erom Vanjom. Htjeli smo napraviti neke jednostavne video sesije gdje smo u gradu, repamo i zezamo se, što je ostalo samo na priči. Velika hvala njima što su me potakli na to sa razmišljam više o tome dok nisam sam preuzeo stvar u ruke. Pozvao sam njih trojicu da snimimo nešto, Vanja neka baca beatbox, a ova dvojica neka bacaju freestyle. Bez ikakvog plana pretjeranih očekivanja i svega snimili smo prvi Šetač. Došao sam kući, nisam znao ni ime ni ništa, razmišljao sam kako bih mogao ići tako od repera do plesača, grafitera, beatboxera, dj-a itd i snimati sesije.

I tako je univerzum čuo moje vizije… i ja sam okrenuo program na tv-u kad ono Chuck Norris i Teksaški Rejnđer. I ja si mislim, da budem kao Walker ili Street Walker, pa si prevedem Walker u „Hodač“ i kad sam si preveo sjetim se „Šetač“ . To je bio odgovor na sve, epizode na youtube gdje ja idem od artista do artista po gradu Osijeku i široj okolici i s time ispunjavam slogan „Support your local hip hop“ uz ime naše lokalne legende. Nisam si, evo dok sad nisam ovo pisao, to nikada ni razjasnio u glavi, samo sam želio raditi. Ujedno sam sebe iskušavao u snimanju i fotografiji.”

 

 

Šetač se s vremenom proširio i na ostale hip hop grane:

 

”U početku je bilo puno repera, ali sa vremenom su se počele snimati sesije sa beatbox-erima i sa plesačima a biti će i DJ-a/beatmakera a i grafitera. U početku nije bio velik odaziv, ali dio ekipe s kojima sam dobar se javljao, dolazili su i iz drugih slavonskih gradova. Tako da je postepeno došlo i do velike liste čekanja. Ovdje se radi o podršci cijele scene, makar se oni slagali ili ne. Ne priča li netko s  nekime, postoje li neki konflikti, to mene ne zanima, jer kada bi se držao toga, ne bi ovo ovako bilo. Ovo ja radim iz gušta, jer ispunjavam prvo svoju viziju u glavi i toga se držim i drago mi je vidjeti da sve veći i veći broj ekipe ovo podržava.

Smatram da neki i ne shvaćaju što znači „Support your local hip hop“ i pred kameru su se došli samo predstaviti, ali ok, mladi su i ako kulturu iskreno vole onda će jednom razumjeti.

Stoga se želim posebno zahvaliti ljudima koji su tu od početka te šeraju epizode, a ja to jako cijenim. Znači Toxara, Tobio, Vanja, Loš Utjecaj, Dooplee, Gentleman’s League, Atif, vama s portala miXeta, moja žena koja prati sve…dobili smo podrške,pozdrave i pohvale iz drugih gradova. Ima nas i jako sam sretan radi toga, cijene što radim, a bez njih za ovo ne bi znali drugi ljudi. Šetač predstavlja Hip Hop scenu Osijeka i Slavonije. Za sada ima preko 40 epizoda, bit će ih još, pa eto ako je scena „mrtva“ neka utipka u youtube „Šetač“ pa će vidjeti da ovdje ima jako puno umjetnika i jako puno „materijala“.”

 

 

Svaki dosadašnji ‘Šetač’, pa i ‘Šetač special’ te isječak iz radio emisije ‘Brtva glave’ na radio Osijeku možete pogledati na  ŠETAČ YOUTUBE KANALU.

Punu podršku i dalje ćemo pružati ovome projektu, a svi vi koji želite biti dio njega, a bavite se hip hop kulturom, javite se Čarugi na SLUŽBENOM FACEBOOK PROFILU ŠETAČA.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE