Poštovani čitatelji, došao je red da na našem portalu ugostimo hrvatskog pjevača, skladatelja pop-rock glazbe i zabavne glazbe mediteranskog izražaja, poznatog već dugi niz godina, Nenu Belana.

 

Za početak, želimo Vam lijep pozdrav i čast nam je što ste pristali biti gost na našem portalu!

Hvala. 🙂

 

Prije svega, unatoč tome što ste poznati velikom broju čitatelja našega portala, intervju bismo započeli Vašim predstavljanjem; što biste u par rečenica rekli o sebi kao glazbeniku  od Vaših ranih početaka do danas (npr. da se morate predstaviti glazbeniku iz jedne od stranih zemalja)?

Pa evo, mada je teško samoga sebe opisati, pokušat ću s onim što bih ja htio da sam, a vi procijenite jesam li. Dakle, hrvatski kantautor specifičnog stila i zvuka naklonjenog kako na zapadnu pop i rock produkciju, poglavito na onu 60-ih godina, tako i na zvukove Mediterana, posebice talijanske kancone i dalmatinskog etna. Počeo sam kao frontmen i autor uspješnog retro benda „Đavoli“ (zvuk 60-ih) i kasnije nastavio uspješnu karijeru, osvojio 11 Porina i bezbroj drugih nagrada na raznim festivalima, itd.

 

Jeste li glazbeni poziv slijedili i usavršavali od malih nogu uz obitelj ili ste tek tijekom mladenačkih godina (možda uz određeno društvo) shvatili da Vas takav smjer života „ispunjava“?  

Od malih nogu živim intenzivno uz i s glazbom, roditelji su bili veliki ljubitelji iste, i ogromna je kolekcija ploča koju su mi ostavili u naslijeđe, od San Remo zvukova preko svega i svačega. Kasnije sam se nastavio družiti sa glazbom upisavši glazbenu školu (odsjek klasična gitara), a onda se pustila kosa i kupila električna gitara. Ostalo je povijest. 

 

 

Postoji li u Vašem životu osoba (možda glazbeni uzor) koja Vas je potaknula da nikada ne odustajete od budućnosti uz glazbu jer možda baš Vaša glazba može promijeniti ljude oko Vas na neki način (ako je bilo takvih trenutaka)?

Otkriće i upoznavanje glazbe „The Beatles“ je svakako presudni dan moga života. Ta ljubav traje i dan danas i osnovno je gorivo moje fasciniranosti glazbom.

 

Pretpostavljamo da postoji određeni strani izvođač ili bend sa kojim biste voljeli snimiti zajedničku pjesmu. Možete li nam otkriti tko bi to mogao biti?

Sa „The Beatles“, ali nažalost, to više nije ni teoretski moguće, tako da ću taj odgovor ostaviti prazan. Iako postoji čitava serija njih s kojima bih to htio, ali nećemo izdvojiti nikoga na štetu nekog drugog. 

 

Svaka Vaša suradnja sa raznim hrvatskim izvođačima je podarila našoj glazbenoj sceni još kvalitetnih pjesmama koje su zarazile slušatelje. Možemo li u skoroj budućnosti očekivati Vašu novu glazbenu suradnju sa nekim od domaćih izvođača i to po prvi puta? Ili ćete tu informaciju zadržati kao iznenađenje? 🙂

Ja funkcioniram na takav način da suradnja s nekim u pravilu mene iznenadi jer se događa isključivo i uvijek nenadano i spontano. Ja sam sasvim siguran da će u budućnosti biti još takvih interesantnih suradnji, ali i sam čekam da me sudbina opet ugodno iznenadi, a znam da hoće. 

 

Imate li još uvijek sačuvanu svoju prvu pjesmu i sjećate li se sa koliko godina ste ju napisali?

Da, zove se „Konj“, a napisao sam je sa 16 godina, i snimio sam je iz štosa 16 godina kasnije, a nalazi se na jednom mom cd-u. 🙂

 

Postoji li pjesma za koju smatrate da Vas je baš ona proslavila? I znamo da je teško, ali možete li također izdvojiti Vaše pjesme koje su najviše prirasle srcu?

Ne postoji, već je to jedan kontinuitet kvalitetnog rada i stvaranja, iako su neke pjesme doduše šire prihvaćene i nose epitet hita. Iza svih svojih pjesama stojim, a barem njih 30 mi je jako priraslo srcu. 

 

 

Imate li posebne rituale koji Vam pomažu pri pisanju? Pišete li bolje kada je more blizu?

Nemam rituale, pisanje se jednostavno dogodi ili ne – bilo gdje, bilo kad, koliko god. 

 

Možete li izdvojiti koncert(e) tijekom svih ovih godina Vaše glazbene karijere koji Vam je posebno drag?

Prvi koncert Đavola u Splitu u sportskoj dvorani Gripe 1986., Valentinovo u Rijeci u sportskoj dvorani Mladost 1994. godine, Tvornica kulture u Zagrebu 2008., te Unplugged koncert, također u Tvornici u veljači ove godine.

 

Nedavno je predstavljena nova pjesma, kao podrška projektu „Ne mogu mi(je)njat boju neba“ za izgradnju regionalnog centra za djecu s posebnim potrebama (down sindrom), koju ste otpjevali, „Boje neba“. Kakve su reakcije slušatelja i Vaših kolega glazbenika? Možete li nam reći nešto o suradnji sa Matkom Šimcem?

Reakcije su fenomenalne, pjesma je već hit mjeseca na radio Dalmaciji, a suradnja s Matkom je bila interesantna i kvalitetna, s tim da smo se prvi puta sreli i upoznali upravo sada. Matko je talentirani i interesantan mlađi autor iz Splitske županije i nadam se da ćemo se još sretati te ponekad i surađivati.

 

Možete li reći koji svoj album smatrate najuspješnijim?

Kompilaciju „Balade“ od Đavola 1989. i kompilaciju „Oceani ljubavi“, Nene Belana i Fiumensa 2012.

 

 

U zadnjih par godina nagrađeni ste s pozamašnim brojem prestižne glazbene nagrade Porin, što za najbolji live album, što za najbolju pjesmu, što za najbolju izvedbu. Koliko se dobro odnosite prema takvim nagradama i smatrate li ih ključnima za Vašu karijeru?

Odnosim se na način da mi naravno godi kada ih dobijem i lijepo je proživjeti takove trenutke, ali isto tako smatram, i da se nisu dogodile, moje stvaralaštvo ne bi sijalo ništa manjim sjajem nego sada. U svakom slučaju, dobrodošle su i poticajne, ali može se i bez njih, svijet se svejedno vrti dalje. 

 

Publici ste već postali poznati po prepoznatljivom stilu s francuskom kapom ili mornarskim šeširom, a isto tako vas se jako često može vidjeti i s crvenom gitarom Gretsch. Koliko gitara posjedujete, možebitno i ostalih instrumenata? 

Isključivo nastupam sa crvenom Gretsch gitarom, već 10-tak zadnjih godina, a nadjenuo sam joj i ime kada mi je bila stigla, zove se Barbara. Inače posjedujem 15 gitara, što električnih, što akustičnih, jedan bas, dvije mandoline, ukulele i tonski studio. 

 

Smatrate li da mladi izvođači uz iskusnu i kvalitetnu glazbenu podršku iz Hrvatske mogu uspjeti na hrvatskom glazbenom tržištu bez prepuštanja porocima „šund“ glazbe koja je sve više prihvaćena na našim prostorima? Što biste im poručili, možete li otkriti djelić Vaše tajne koja Vas već dugi niz godina uvrštava na listu najkvalitetnijih hrvatskih izvođača?

Vjera u sebe, upornost i tvrdoglavost, strpljivost, postojanost, marljivost, veliki rad i odricanje, i ono najvažnije – glazbeni talent.

 

Prije nego dođemo do kraja intervjua, razveselite nas još malo. Imate li u planu nešto novo?

Upravo završavam mix dvostrukog live unplugged albuma snimljenog na dva fenomenalna koncerta u Tvornici u veljači ove godine, uz podršku brojnih glazbenika – prijatelja, a onda idem dalje s autorskim radom na novim pjesmama.

 

Neni Belanu se još jednom zahvaljujemo na odvojenom vremenu u zgusnutom rasporedu i što je podržao mladi glazbeni projekt!

 

By: Valentina Stantić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE