Naziv albuma: Šampionat 2013: Borba, frente, borba!
Izdavač: Hip – Hop Unity
Godina izdanja: 2013.
Producent: Josip Lukić (Kid/Kiddara)
Žanr: Rap
Trajanje: 01:19:35
Broj singlova: 22
Naša ocjena: 4,5 / 5

 

Petak je trinaesti, a mi vam danas poklanjamo prvu recenziju otkako smo funkcionalni kao projekt „miXeta“. A koji album bi mogao biti bolji kao prvijenac nego nanoviji album poznate nam audio-seks grupe Dregermajster Crew.
Novi Dreger
) i ovoga je puta nadmašio sva očekivanja. Premda je album dočekan mjesec dana kasnije nego što je prvotno najavljeno, to je samo povećalo količinu dramatike kod onih koji su album željno iščekivali i odbrojavali do tog 1. rujna. Produkciju petog albuma  ( jer četvrti je za πčke ) potpisuju većinom Kid i na pokojoj traci Zembo, Toksik i tunnA, a uz brojne goste ni ovaj puta nije izostala standardna količina psovki, vulgarizama i ostalih stvari koji oduvijek odlikuju ove momke. Što reći za album u kojem se riječ ‘MRŠ’ izrekne minimalno 60 puta osim da je odličan? 🙂

Da vas ne zamaramo mnogo i ne napišemo previše u samom početku, krenimo polako na analizu singlova.

01. – Hymen (Kid, Zembo, Kali, Thing, Djubre, DJ Chill)
„ Ladies and gentlemen please welcome to the stage! “ – tim elegantnim pozivom, uz Kidovo na ovom albumu neizostavno ‘MRŠ’, započinje rapsodija. Puno toga o cijelom albumu rekao nam je Zembo sa svojim „ Repamo kak’ pijemo, i pijemo kak’ repamo “. Kali je svoj dio kolača otvorio u sebi svojstvenom stonerskom tonu dok je Thing dao ime pjesme u lajnu „ Dregermajster nezamislivi k’o hymen na kurvi! „ Prvijenac ovog zdanja završio je Djubre, a ne smijemo izostaviti ni DJ Chilla, nagrađivanog i renomiranog hrvatskog DJ-a, standardnog člana prve Dreger postave i njegove scratcheve koji se protežu kroz cijeli album.

02. – Najgori (Zembo, Rafaelo, Djubre, Bili, Kali, Rapo)
Pjesmu koja jednom riječju najbolje opisuje Dregere i njihove alkoholne delirije započeo je Zembo – „ Dreger oduzimanje na pivu ili lozi dok paravinjak vozi! ” pri čemu mu je puknio glas te prvi ‘bog’ u cijelom albumu. Ne i zadnji, naravno. Kriiiimi raaad! U pjesmi se osim njega pojavljuje i Rafaelo ( DJ Rofellos ), Djubre, Bili, Kali te gost Rapo iz nekadašnje grupe ACC. Na refrenu dakako sveprisutni Zembo a.k.a. Nate Dogg a na ‘MRŠ-u’ standardno – Kid.
03. – Šta je bajo (Kid, Bili, Zembo, Tibor, Feco, DaMental)
Hejterski tekst, beat masniji od Ivanke Boljkovac, Bilijev i Kidov svodnički glas, može li bolje? Na traci su prisutni još Tibor iz Represije, Feco iz Fetbojsa i DaMental iz K.L.U.B. – a.

04. – Skit, Srat, Antikrast (Zembo, Kid)
Prvi i jedini skit na albumu, Zembo izvodi usporeniju i kraću verziju slijedeće pjesme ‘Pit, srat, jebat mat’ a Kid u humanitarno-reklamnom tonu podsjeća na problem žena na Balkana koje boluju od pušačkog koljena uzrokovanog DJ Chillom. Ja bih kupio biljnu mast ‘Antikrast’ nakon ovakve reklame, just sayin’.

05. – Pit, srat, jebat mat (Bili, Kid, Djubre, Feco, Badžo, Džoni, Thing, Kali)
Jedna od tri pjesme koje su izbačene prije izlaska albuma i jedina za koju je snimljen ‘ofiš tspo’. I to kakav spot, snimanje potezanja rakijice kamerom montiranom na Dreger bocu sa raznoraznih Dreger partyja, srećom bez mononukleoze, a za herpes koga briga.
Da se dotaknemo samog singla, otkrit ćemo vam veliku tajnu. Zembo je semplirao klasik Sugarhill Ganga ‘Rappers Delight’ !!! Znamo da ste u šoku, i mi smo bili… Odlična ideja spota, odličan tekst, uz gostovanje Fetbojsa Fece i Badže Bayala i člana Dregermajster tima Ivana Radovića a.k.a. Džonija, svakako jedna od pobjeda albuma.

06. – Solo pičke su za pedere (DaMental, Bili, Kid, Tibor, Zembo)
Traka u kojoj je Bili odnio pobjedu, svom već spomenutom svodnički-opasnom tonom dodijelio je i prave versove – „Im’o sam problema sa ljubomornim papkarom, reko rode jel ti to obraz plače za šamarom? “, „ Momci ključaju cure kad čuju Bili u grad izlazi.. “ a sa terminom ‘torbanje’ mogao bi razmisliti o kandidaturi za riječ godine. Sudjeluju još Kid i Zembo od standardne ekipe te po drugi put na albumu DaMental i Tibor.

07. – CMOK (Kid, Bili, Zembo)
Druga od tri unaprijed objavljene pjesme, zaraznim tonovima i urnebesnim spotom mnogima je vjerojatno ušla u uho a posebno refren „ Tvoja cura visi mi u stanu i to skoro svaki dan, ne znam dali znaš… “. Ne, oni nisu manijaci!

08. – €vriday (Zembo, Bili, Kali, Thing, Djubre)
„ It’s an €veryday struggle in zi getto bejbeee! “ Ponovno je Zembo na refrenu, a u traci uz spomenutog Latifu, Bili, Kali, Thing i Djubre sarkastično govore o situaciji u hrvatskom rapu i ‘džepovima dubokim kao Marijanska brazda’. Nažalost, situacija će još dugo biti takva, no o tome drugom prilikom.

09. – Moja vs. Tvoja (Bili, Zembo, Kali, Crux, Mrtvi Kasap, General Two, DJ Chill)
Definitivno jedna od pobjeda albuma, pogotovo kada ju otvara fantomski smiješan Spififov glas ( ne znaš tko je veća nepoznanica, on ili Papi iz Kiše Metaka ) i kada imate saznanje da u njoj repa General Two. Znači pjesma u kojoj se uspoređuju djevojke ‘moja vs. tvoja’ metodom, zamislite… Prepuna zanimljivih, smiješnih i urnebesnih rima ( znate na kog u prvom redu mislimo ) ili malo manje rima ( Mrtvi Kasap ) traka koja bi vas trebala osvojiti ‘na prvu’.
Svakako jedna od onih poveznica koje ćete biti primorani staviti djevojci na zid uz neizostavan proljev ljubavi i prigodan stih iz pjesme kada nešto zaboravite, recimo njezin rođendan ili kada nešto jednostavno – zajebete.
Generalove rime koje dotiču kategoriju ‘Vjerovali ili ne’, odlično gostovanje Cruxa iz Bauk Squada te nemogućnost Mrtvog Kasapa da rimuje riječi, namjerna ili pak slučajna, ( no njega briga, njega će njegova djevojka svejedno zagrliti ) uz standardnu Dreger ekipu garancija su vam da će vam se ova stvar ubrzo naći na repeatu.

10. – Razguliver (Kid, Zembo)
„ Sveee mojeee kmiceeee…“ ( dalje ne znam, nema veze ). Ova vesela stvar imala je i jedno vrijeme svoju najavu na jubitu koja je u međuvremenu obrisana, a karakterizira ju, ne biste vjerovali Zembo na refrenu, i Kidovo mrškanje, revolucionarno za ovaj Dreger album. Idemo dalje!
11. – Bombon (Kali, Bili, Zembo, Kid, Djubre, Suicide, Thing)
Ima i boljih pjesama na albumu, ovdje je zanimljivo Bilijevo spominjanje Zembe na sahrani na tužnom refrenu i to da gostuje riječki MC Suicide a.k.a. Badman Primorski.

12. – Puzavatz (Kid, Thing, Bili, Zembo)
Thing u ovoj odnio show, a i refren ( da, Thing ) dok u singlu govori o upornim nastojanjima da zavede damu koju romantično naziva ‘kurvom’. Kid i Bili nastavljaju i dalje svojim neodoljivim glasovima prepunim polupedofilskih namjera. Šala, jel.

 


( Promocija prošlogodišnjeg albuma ‘Rostna piva i mlada prknad’ u KSETU, Zagreb. Princip ‘tko dođe – taj nastupa’. )

13. – Čobanijada (Phan, Tomba, Thing, Kid, Djubre, Zembo, Sett, Kali)
„ Dobra dumina strejt from d Osijek! “ veli Tomba, MC iz Osijeka i uz Phana član grupe ‘Loš Utjecaj’  koja se pojavljuje na drugom uzastopnom Dreger albumu. Uz njih, ovu odu čobanskom rapu i sponzorskom ponašanju ljepšeg spola dakako da je obilježio i Sett iz Krankšvestera svojim humornom političkim rimama.

14. – Jebem ti ja ženu neki dan (Bili, Zembo, Kali, Buldožer, Tibor)
Još jedna tipična Dreger pjesma u kojoj vam spolno opće sa kćerkom, majkom ili kao što je to ovdje slučaj – ženom. Pogađate, Bili je zasjao u takvoj traci, uz Zembu i Kalija, a prvi put se na albumu pojavljuje Buldožer iz Pogon Sekte, dok je Tiboru to treća pojava. Za pohvaliti je njegova igra riječima i rimovanje homonimima, npr. „ Objesi se debilu, imam ti uže u sobi, sranje je usko, imam i uže u sobi. “ a isto je napravio i na šestoj stvari albuma ‘Solo pičke su za pedere’.

15. – Stara mi sere (Thing, Zembo, Kali, Kid, Dr. Sre)
Stvar jako zanimljivog imena i još zanimljivije tematike sa kojom su se Dregeri odlučili obračunati. Svima nam ponekad draga majka zna prigovarat, a pogotovo ako se kući vratimo pijani ili preksutra. Dodatnu draž ovoj pjesmi dao je mostarski reper Dr. Sre, član KillaRaha uz Mayera, svojim simpatičnim bosanskim naglaskom i kvalitetnim rimama, big up Mostar!

16. – Sve u šesnes (Bili, Djubre, Tibor, Zembo)
Šesanesta stvar albuma se zove ‘ Sve u šesnes’, slučajnost ili ne. Solidna pjesma, ali ima i boljih svakako, obilježila ju je pojava Spififa i njegovo ‘opleti!’ nakon čega kreće pravi show i šargijanje.
17. – Kino Ćuškanac (Kid, Thing, Djubre, DJ Chill)
Ćuškanje žena i Zdravko Mamić, još jedna dobitna kombinacija albuma a da nema veze s Rozgom.

18. – Pexinava Ćuća (Bili, Zembo, Kid)
To bi bila treća stvar izbačena prije kompletnog albuma, a govori o ženama koje imaju pexinavu (?) ćuću. Ću ćeš će, ćemo ćete ćuškat!

19. – Da se umijem il’ ubijem (Kid, Bili, Thing, Fanki, Buldožer, Jedi, Lester)
Show od singla, Bilijeve pustolovine sa Spififom, Thingovi probavni problemi i prva pjesma u kojoj je više članova drugih grupa nego samih Dregera, gostuju Fanki i Jedi iz Selotejpa te već spomenuti Buldožer uz partnera iz Pogon Sekte, Lestera.

20. – €vrokrem i Štapići (Bili, Kid, Thing, Zembo)
Čigidi ček, nezamislivo romantičan sample obzirom na izvođače, pjesma također odiše romantikom, naravno na Dreger način. U svakom slučaju, vrijedi poslušati ovu papučarsku igru riječi. Kao i mnoge pjesme u kojima se pojavljuje, Spifif ju je ukrasio svojim anti-romantičnim ispadom, a Kid je odlučio još jednom ispromovirati svoje reklamne sposobnosti, ovog puta za tablete ‘Borbal’ u svrhu rješavanja viška ženskih hormona. Pun pogodak.
21. – Prstojeb (Zembo, Thing, Bili)
Bejbeee, pjesma slična prethodnoj sa istom betmen – metnem tematikom i polaganim ritmom, taman za lagano privođenje albuma kraju i završetka uspavanke.

22. – Droga, Frente, Boga (Kid, Zdravko Mamić, Brtan, Labia, General Two, DJ Chill)
Svojevrsni outro albuma, po drugi puta sample Rappers Delighta, za kraj vas pozdravljaju Labia, Zdravko Mamić te njegovi izljevi pristojnosti, General Two i naposljetku Kid u kafanskom ‘dva ujutro’ izdanju. Odličan kraj odličnog albuma, svakako i dakako.

To bi bilo to za 2013. od Dregera, peti album je vani, pitamo se koji nam slijedi, od njih se uvijek svašta može očekivati. Da skratimo, citirat ćemo Djubreta sa prve pjesme ‘Hymen’ – „ Kmico ovo je najbolji Dreger album bez daljnjeg! “ Mislave, ne možemo se više složiti.
I da, promocija je ponovno u KSETU, 28. rujna pa naletite. ( Više detalja na facebook eventu – https://www.facebook.com/events/1386578004906661/?fref=ts )

90%
90%
Awesome
  • 9
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE