Festival u Vinkovcima, Cib-Art, nakon jučerašnje večeri kojom je dominirao lagani rock ‘n’ roll,  u subotu je iščekivao večer pretežito ispunjenu hip – hop i techno glazbom. Oko 22h počele su se održavati tonske probe pojedinih izvođača, pa su tako među prvima nastupali momci okupljeni pod nazivom ‘Black Thing Crew’, unutar hip – hop radijske emisije ‘Black Thing’.

Prvi su pred malobrojne na binu izašli novopečena domaća rap grupa ‘Batrljak Kru’, koju sačinjavaju Luka Tonković Tolle i Tomislav Rončević Zgvin Tan, naši skorašnji gosti u intervjuu te sve produktivniji vinkovački producent Josip Džijan Siky koji je također iznimno djelatan i kao MC, i njegov partner za mikrofonom Domagoj Farago L-Patron.

Vinkovačka publika tek se počela polako skupljati, tako da je veća podrška publike za trud ovih momaka nažalost izostala, što ne možemo reći za nastupe njihovih starijih i renomiranijih kolega nakon njih. A prvi među njima bili su Branko Brkić Brka i Dejan Starčević DeYo.

Brka, koji zadnjih nekoliko godina doživljava svojevrsnu hip – hop renesansu, i DeYo, koji je nedavno publici predstavio svoj iznimno hvaljen album ‘Samo ljubav’ publici su nagovijestili kakav ih provod očekuje tokom večeri. Članovi kolektiva kao što su ‘Skroz na Skroz’, ‘Dregermajster Crew’ ali i popularni kao solo izvođači zajednički su odrepali nekoliko singlova poput ‘Ja volim lepinje’, ‘Nemoj stat’, ‘Samo ljubav’, ‘Takvi kao mi’, ‘Smrdi mi na rap’, ‘Prvi odozada’, ‘Ne odustaj’, ‘Ajmo brijat’, ‘Future school’. Za svoj performans nagrađeni su aplauzom, nakon čega se program nastavio dalje.

 

 

Nakon nekolicine hip – hopera, red je došao na malo drukčiju vrstu glazbe. Vinkovačka Septica publici je također priredila zaseban doživljaj. Izvođenjem svojih uspješnica ‘Livada’, ‘Gaće’, ‘Odo u pedere’ itd, dokazali su zašto kvalitetno opstaju kao bend na sceni već 10 godina te su unijeli malo promjena unutar žanrovskog dijela večeri svojim djelima koja variraju od metala, do rocka i punka.
Također, kao i Batrljak Kru, i ovu petorku možete uskoro očekivati u razgovoru s nama.

 

 

Sve to prethodilo je istinskom showu, u režiji zvijezda večeri. Edin Osmić, masama poznatiji kao Edo Maajka te Adnan Hamidović Frenkie publici su priredili pravu poslasticu. U koncertu koji je trajao nekih sat i pol, dvojac je dokazao zašto s pravom dolaze u raznorazne dileme i rasprave oko trona ponajboljeg repera na Balkanu. Ne smijemo izostaviti ni DJ Soula, njihovog vjernog pratitelja za pločama. Nastup je započeo izvedbom Edine ‘Slušaj mater’ naslovne stvari njegovog kultnog istoimenog debitantskog albuma iz 2002. kada je započeo njegov strjelovit uspon prema sadašnjem statusu. Remek djelo, pod producentskom palicom Dasha, uz ispomoć Kooladea i Shota, jučer je Edo ‘oživotvorio’ djelima poput ‘Znaš me’, ‘Prikaze’, ‘Faca’, ‘Rado viđen’, ‘Šverc komerc’, ‘Jesmo’l sami’, ‘Minimalni rizik’ te je popularni ‘Glavatar’ svoj fantastičan, ponajbolji storytelling na Balkanu prikazao pred Vinkovčanima izvedbom poznate ‘Saletova osveta’ . Drugi album, ‘No sikiriki’ iz 2004. sinoć je bio prisutan putem istoimene ‘No sikiriki’, ‘Ožeži’, ‘Prži se srce moje’, ‘Sevdah o rodama’. Album iz 2006., ‘Stig’o ćumur’ također je bio prisutan u četiri pjesme, a to su ‘Bomba’, ‘Trpaj’, ‘To mora da je ljubav’ te ‘Sretno dijete’. Dvije godine kasnije Edo je također bio produktivan, album ‘Balkansko, a naše’ ugledao je svjetlo dana, a na sinoćnjem koncertu izveo je dva klasika s tog zdanja: ‘Volim te’ i ‘Sve prolazi’.

 

Zatim je 2010. Izdao kompilaciju ‘Spomen ploča’ sa koje je također jučer izveo dvije stvari, ‘Ove godine’ i ‘Jebo vladu’. Prošlogodišnje i njegovo posljednje album izdanje ‘Štrajk mozga’ bilo je također prisutno u Edinom repertoaru jučer, izvedeni su hitovi poput ‘Ratata’, ‘Panika te ‘Facebook’. Pjesmu ‘Moj DJ’ koji i inače izvodi s Frenkijem, Edo je velikodušno posvetio DJ Soulu kojega je publici predstavio kao svog vjernog ‘gitarista, bubnjara i klavijaturista’. Svakako da je u svakoj izvedenoj pjesmi svoj udio imao i Frenkie, iako naravno izuzetno manje. Što se tiče njegovog nastupa, izvedene su uspješnice sa prošlogodišnjeg hvaljenog albuma ‘Troyanac’ – ‘Gori’, ‘Dinamit’ sa ‘Protuotrova’ iz 2009. je izveo singl ‘Noćna smjena’ a sa posebnog izdanja ‘DOSTA’, kojeg je izdao samo za BiH tržište 2006. nakon pristupanja istoimenom aktivističkom pokretu, izveo je klasik ‘Mr. Policeman’. Reper poznat po svojim politički tematiziranim djelima te oštrim i kritički prema vlasti nastrojenim rimama, popularno među glazbenim analitičarima zvan kao balkanska rap verzija Rage Against the Machinea imao je nešto rezerviraniji, ali ništa manje značajan nastup. To bi bilo sve što se tiče glazbenog dijela njihovog koncerta i repertoara, ne smijemo zaboraviti ni Edine recitacije, freestyle, redovite uzvike ‘Hvala Vinkovci, ili pak u verziji ‘Vinkovici’ a prisjetio se i svog prvog nastupa u Vinkovcima prije desetak godina u klubu Walkow. Zahvalio se svima koji su ga i tada bodrili, dok još nije bio u potpunosti afirmirano ime u hip – hopu. Poskakivanjem, širokim osmjesima od uha do uha te zanimljivim i simpatičnim gestama Edo je vrlo brzo zadobio simpatije oko petstotinjak okupljenih koji su na poznatije pjesme repali u glas sa Edom, ili ako se radilo o Frenkijevom hitu, s Frenkijem. Nekolicina je pak preskočila zaštitnu ogradu kako bi mu bili što bliže na što im se Edin u šaljivom tonu obratio ‘A vi smijete biti tu?’ nakon čega su zaštitari dvadesetak entuzijasta ispratili iza zaštitne ograde. Koncert kakav priliči njihovoj reputaciji, u svakom slučaju, kao aktivni slušatelj ovog žanra dajem mu savršenu desetku, kako ovom koncertu tako i cjelokupnoj organizaciji. Susretljivi Edo nije odbijao fotografiranje s fanovima, kao ni Frenkie, čime su dokazali da su oni na prvom mjestu ljudi pa tek onda glazbene veličine.

 

Što se tiče glazbenog dijela festivala, nastupili su kasnije razno-razni DJ-evi premda je velika većina napustila prostore pomoćnog terena HNK Cibalije nakon Edinog nastupa. One koji su ostali zabavljali su DJ-evi, a to su: Onio, LoveLab, Fixsell, Kula, DJ Nikola, Re-jector.

Time je završen glazbeni dio festivala, koji je danas imao jednu zabavljačku točku na šetalištu Orion u Vinkovcima. S velikim iščekivanjem ćemo dočekati Cib-Art nagodinu, da vidimo što će nam vrijedna ekipa iz Vinkovaca od izvođača dovesti nagodinu, rad im svakako moramo pohvaliti jer je festival organizacijski i izvedbeno bio na više nego očekivanoj razini. Projekt nastavlja s radom dalje, osmi mjesec i ljeto, vrijeme festivala nas polako napušta, počinje škola, fakulteti i svakodnevne peripetije, olakšajte si čitanjem intervjua, izvještaja, i drugih kolumni koje vas uskoro očekuju kod nas! Lijep pozdrav 🙂

 

Fotografirali: Silvija Matanić, Vedran Jalžetić

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE