Vinkovački Cib – Art festival priredio je glazbenu poslasticu prošlosti koja je sinoć, 30. kolovoza, bila kvalitetno servirana na pomoćnom igralištu pored stadiona HNK Cibalie.

Od 21,00h izvođači se tonskim probama počinju polagano pripremati i zagrijavati za energičnu atmosferu koja nas je pratila tijekom cijele večeri bez obzira na hladnije vrijeme i osrednji broj posjetitelja. Kako se šator i prostor ispred pozornice punio, oko 22.40h je došlo i vrijeme otvaranja festivala i početak nastupa. Jedan od organizatora je uputio uvodnu riječ i poželio publici, a i bendovima dobru zabavu.

U zanimljivu večer nas je uveo Djeke Igor – Iggy, frontmen nekadašnje vinkovačke garage grupe Thee Knuckleheads, pod imenom „HARP EXPLOSION Thee One Man Band“ koji se može opisati kao spoj tradicionalnog s modernim, gdje s jedne strane Iggy koristi usnu harmoniku i vokal, a sa druge strane digitalne efekte, loopove i ritmove. Publika je uživala u garage – blues repertoaru koji se sastoji od autorskih stvari i manje poznatih obrada koje su popraćene audio trailerima filmova iz 50-ih i 60-ih.

 

Nakon samozatajnog i zanimljivog Iggyja, oko pola 12 počinje pravi energični i razigrani show koji nas je odveo u glazbenu prošlost uz trenutno najaktivniji rockabilly bend iz Zagreba „B and the Bops“, koji je Vinkovcima pružio mogućnost od otprilike 40 minuta za rasplesanu i dinamičnu večer uz rock and roll 50′. Publika se njihala u ritmu pjesama poput Don’t stop the rock bop, Rochhouse, Rock you baby, Whiskey Ann, a onaj odvažniji dio publike je ostalima pokazao svoje simpatične plesne korake u ritmu pozitivne atmosfere koja je „spojila“ različite dobi . Rockabilly bend iz Zagreba kojemu ovo nije prvi nastup u gradu na Bosutu je još jednom bio pun pogodak dobre stare rock and roll glazbe te će i onima kojima je do sada bio nepoznat ostati u sjećanju i plesnim koracima.

 

Nakon kratke pauze, oko pola 1 na pozornicu dolaze članovi surf rock benda „Pistolrays“, također iz Zagreba, koji nastavljaju zabavljati vinkovačku publiku miksom mnogima nepoznate, ali zanimljive i kvalitetne melodije za koju crpe inspiraciju iz izvornog kalifornijskog surf-rocka 60-ih a la Dick Dale i Tarantinovih filmova, no s malim odmakom od klasičnog surf rock zvuka. Koncert započinju sa „Out for the Sun“ koja nas „tjera“ na imaginarno surfanje na valovima sunčanih kalifornijskih plaža koji se isprepliću sa autentičnim stilom ovoga benda, koji tijekom koncerta naglo poput velikog vala prijelazi na istočnjački ritam kojim su obogatili „Desert Bounty“.  Publika čiji je broj varirao je do kraja ovoga nastupa mogla čuti „The Shimmering Deep“, Moon Riot, Waterproof Guitars vidno uživajući u opuštajućim, ali i energičnim zvucima benda kojeg se svakako isplati poslušati ako vam se pruži prilika.

 

Večer zatvaraju predvodnici hrvatske garage rock scene „Erotic Biljan and His Heretics“ svojom snažnom i energičnom svirkom, ali i vokalima koje je preostala publika, premda umorna, pratila kao u transu odgovarajući zadovoljno bendu skakanjem na hitove poput Rock’roll Revolution No.5, Sugar Sugar Honey Pot, Valentine’s Day Massacre do oko 2h iza ponoći.

Bez obzira na manji broj posjetitelja, bendovi, a i ljubitelji ovakve glazbe mogu biti zadovoljni jer ova večer pokazuje da ljudi još uvijek cijene i uživaju u zvucima kvalitetnog rocka.

 

By: Valentina Stantić

Fotografirala: Silvija Matanić

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE