Pannonian Challenge tradicionalni je osječki festival koji je idejno zamišljen kao natjecanje u ektremnim sportovima. Nakon natjecanja posjetitelji su se premjestili na glazbeni prostor te su imali priliku poslušati: THE IDORU (Mađarska), GRUPA TVOG ŽIVOTA ( loklalni momci iz Osijeka), MAŠINKO ( Zagreb), DEBELI PRECJEDNIK ( također lokalni momci), BARNAYS PROPAGANDA (Makedonija), ATHEIST RAP (Novi Sad) i PULLOVER ( također loklani momci, ali s ljepuškastim ženskim vokalom).

 

Nakon što je Pannonian ispratio sunce na počinak broj posjetitelja se udvostručio. Prepuna osječka plaža „KOPIKA“ omogućila je odmor i okrijepu posjetiteljima koji su pratili sportska natjecanja, a i onima koji su došli samo na glazbeni događaj ili kako to već biva čisto reda radi. Nažalost veliki broj posjetitelja ostao je izvan ograde Pannoniana ne znajući kakav spektakl propuštaju. Dok se ispijalo tradicionalno piće Pannoniana (rakija), glazbena manifestacija počela je s mađarskim bendom THE IDORU. Momci su priuštili solidan uvod s malom dozom lošeg humora. Post-hardcore band  THE IDORU svojim nastupom promovirao je  svoj zadnji album „TIME“ izdan 2011.

 


 

Nakon gostiju iz Mađarske na binu se penju domaći momci publici poznati kao GRUPA TVOG ŽIVOTA. Nakon duže stanke GTŽ nastupila je na domaćem terenu i počastila posjetitelje veselim punk ritmovima i poznatim hitovima. Nažalost, posjećenost je bila slaba, pomalo i razočaravajuća, uzmemo li u obzir da već duže vrijeme GTŽ nije na nastupala što zbog obveza, što zbog lijenosti, ali u to nećemo ulaziti. Momcima pohvale na odrađenoj svirci i dobroj komunikaciji s publikom.

GTŽ nakon nastupa zamijenio je zagrebački MAŠINKO koji je svojom svirkom privukao veći dio publike od prethodne dvije grupe. Atmosfera se polako rasplamsavala, a uvod u sam vrhunac MAŠINKO priređuje obradom „debeljaka“ dok im se frontman Tin Kovačić „Koca“ pridružuje na bini i nagrađuje ih svojim milozvučnim glasom. Sam vrhunac nastupa MAŠINKO je priredio poznatim hitom „KAKO JE POTJEH TRAŽIO RAKIJU“, a rakije je hvala Bogu bilo u izobilju.
 

DEBELI PRECJEDNIKsvojom pojavom i nastupom bacio je posjetitelje Pannoniana u trans. Dok su snažniji momci držali djevojke na ramenima koje su vrištale od oduševljenja, oni slabiji momci su skakali po ogradi pjevajući stihove „debeljaka“. Bengalke se počinju paliti, koncertni prostor gori, zapaljena je i metla, prašina se diže na visinu veću i od deset metara, mjesta u prvim redovima nema, jednostavno spektakl koji samo „debeljaci“ mogu prirediti.

 


 

Momci pod vodstvom Koce predstavili su i novi album “Bruto Slavo” (2012.), a publiku su počastili i hitovima sa starijih albuma. Priređeni spektakl rezultira pucanjem ograde, kako to inače biva. Brzi i ogranizirani redari sprječavaju proboj publike i osiguravaju ogradu. Koca i ekipa silaze sa „stejđa“ i obraćaju se publici iz prostora namijenjenom fotografima i novinarima dok koncertni prostor doslovno gori od bengalki. Atmosfera je neopisiva, više podsjeća na nogometnu utakmicu nego na koncert, nešto veličanstveno. Stvaraju se novi problemi s ogradom dok se prašina od plesa i skakanja ponovno diže u visine, „debeljaci“ su neumorni i sviraju ”MyOwn Thing”“Against the Opposite”,“Puška ne ubija ljude”“Moja su koljena umorna od moljenja” i legendarno “Farmersko srce”. Prilikom izvedbe Farmerkog srca, publika se odužila „debeljacima“ izvrsnom podrškom te se Farmersko srce orilo i treštalo iz „petnih žila“.

Nakon fenomenalnih domaćih momaka na „stejđ“ dolaze makednoski gosti BERNAYS PROPAGANDA koji su svirali pred malobrojnom publikom, teško je nastupati nakon „debeljaka“. Kristina Gorovska svojim nastupom upotpunila je BERNAYS PROPAGANDU, ali nažalost to je rijetko koji posjetitelj mogao vidjeti pošto je koncertni prostor gotovo bio prazan.

 

Novosađani zamjenjuju Makedonce, na binu dolazi ATHEIST RAP, ako se zbog nečeg došlo na glazbeni dio Pannoniana onda su to definitivno „ateisti“ koji su priredili odličan nastup. ATHEIST RAP je grupa koja je uvijek dobrodošla u Osijek i jedna od rijetkih koja rasproda koncert u Osijeku. Koncertni prostor ispunio se neviđenom brzinom na prve zvukove koje su „ateisti“ pustili. Dr. Pop publiku je počastio ponekom doskočicom i kvalitetnom dozom humora. Nebo je gorilo i na „ateisitma“, nova serija bengalki je zapaljena, slična scena kao i na „debeljacima“, prašina u zraku, bengalke gore, djevojčice vrište, momci skaču i desetkuju ogradu, pjevaju se hitovi „ateista“, širi se miris autana, pivo se prolijeva, publika je mokra od znoja, lete papuče i tenisice, naprosto fenomenalan prizor. Publika potpuno podržava „ateiste“ pjevajući cijeli repertoar, a najglasnija je bila prilikom izvođenja hitova poput: “Wartburga” ; “Trabanta”“Ne bi bilo fer”“Igraš Grubo” i “Doktor Pop”.

 

Za sam kraj i odličnu atmosferu pobrinuo se PULLOVER koji svojom glazbom uveseljava publiku što mlađu – što stariju. Svi posjetitelji koji su sačuvali barem malo energije plesali su kao da im je zadnja noć u životu. Za razliku od prijašnjeg nastupa na FERRAGOSTO JAM-u u Orahovici nastup na Pannonianu nije prekinut. Održan je do kraja i to odlično. Pannonian challenge s glazbenim programom 17.08.’13 zaključen je veselim ritmom i starim poznatim uspješnim hitovima kao što stu „TUC-TUC“,“Kolačići“,“Javi se“,“Sherry Sherry“,.. Posjetitelji su sačuvali i poneku bengalku i za PULLOVER te svjetlosnih efekata nije nedostajalo.

 

Kad se sve zbroji i oduzme PANNONIAN CHALLENGE XIV. nije razočarao, što se glazbenog djela tiče priredio se spektakl koji je publika podržala kako je najbolje znala i mogla. Osijek je pokazao da je dostojan domaćin velikih festivala, a sam Pannonian izvrsnom organizacijom pokazao je zašto ga se toliko poštuje.

 

Fotografirao: Danijel Grbić Čaruga

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE