Već 14. puta po redu u Osijeku se održava popularna sportsko-glazbena manifestacija ‘Pannonian Challenge’. Od 14. do 18. kolovoza, na lijevoj obali Drave, posjetitelji ovog događaja imaju priliku gledati neka od najpoznatijih imena u svijetu ekstremnih sportova, a tako i neka od najpoznatijih imena sa domaće alternativne glazbene scene.

 

Cijelokupni program najveće regionalne manifestacije ekstremnih sportova započeo je u srijedu, 14. kolovoza. Što se sportskog programa tiče, otvoren je skatepark te je omogućen trening za sve discipline. Isti dan predvečer okupljene je povodom otvorenja u prostorijama Kazamata zabavljao osječki DJ Omer Omke.

 

ČETVRTAK, 15. KOLOVOZ

 

Sutradan, 15. kolovoza u Skate parku održan je IN-LINE DAY. Program se održavao prema slijedećim satnicama:

09,00 – Jutarnji trening za sve
11,00 – Jutarnji trening za Inline
12,00 – Inline Natjecanje za amatere: 1. vožnja
13,00 – Inline Natjecanje za amatere: 2. vožnja
14,00 – 16,00 – Pauza
16,00 – Inline Zagrijavanje za profesionalce
16,30 – Inline Kvalifikacijska vožnja za profesionalce
17,30 – Pauza
18,00 – Inline finale profesionalaca: 2 vožnje
19,15 – Dodjela nagrada

Kvalifikacije za pro vozače su pratili suci Jagić, Radak i Konrad.

Poredak je izgledao ovako:

Inline PRO
1. Diego Guilloud, Switzerland, Geneva 69.93
2. Stephane Torres, Switzerland, Bienne 67.25
3. Tin Hadžiomerspahić, Croatia, Zagreb 64.96

Inline Amateri 
1. Jan Fehlmann, Switzerland, Aarau 63.5
2. Aleksandar Brezak, Croatia, Varaždin 30.83
3. Miloš Šušnjar, Serbia, Novi Sad 28.27

 

Popularni Art Jam od ove godine prvi puta bio je natjecateljske prirode, a radovi su se mogli vidjeti u prostoru skateparka. Ovogodišnji natjecatelji bili su:

1. Crosk (Antonije Hočevar) (Hrvatska)
2. Sqon (Andrea Alzetta) (Italija)
3. Gaf (Matteo Marchio) (Italija)
4. Moler (Srđan Tot) (Hrvatska)
5. Rebus (Vedran Bjelobradić) (Hrvatska)

Što se tiče glazbenih izvođača, svoj program započeli su oko 22,00h, u blizini skateparka.

Prema navedenim satnicama nastupali su:

22,00 – 23,00 – DJ Oliver
23,00 – 00,00 – DJ Pips
00,00 – 01,30 – Pyrus & Krueger
01,30 – 03,00 – DJ Rahmanee

Voditelj je bio novosadski Shpira MC.

 

 

PETAK, 16. KOLOVOZ

Dan kasnije, u petak, sportski program bio je rezerviran za ‘skejtere i brejkere’.
Kao i u četvrtak, program je tekao prema točno određenoj satnici.

09,00 – Jutarnji trening za sve
11,00 – Jutarnji trening za Skate
12,00 – Skate Natjecanje za amatere: 1. vožnja
13,00 – Skate Natjecanje za amatere: 2. vožnja
14,00 – 16,00 – Pauza
16,00 – Skate zagrijavanje za profesionalce
16,30 – Skate kvalifikacijska vožnja za profesionalce
17,30 – Pauza / Break dance finale
18,00 – Skate finale profesionalaca: 2 vožnje
19,15 – Dodjela nagrada

Današnje kvalifikacije pro skate vozača pratili su suci Vučković, Knežević i Paler.

Poredak je izgledao ovako:

Skate PRO:
1. Karkossiák Zsolt, Hungary, Budapest, 61.92
2. Krunoslav Dundović, Croatia, Osijek, 55.8
3. Timotej Lampe Ignjić, Slovenia, Ljubljana, 54.24

 

Skate Amateri:
1. Antonio Peković, Croatia, Zagreb, 42.33
2. Toni Budanec, Finland, Espoo, 39.45
3. Tim Tursic, Slovenia, Ljubljana, 34

Glazbeni program bio je puno atraktivniji negoli večer prije, HIP HOP večer započela je oko 22,00 nastup rap grupe Iskaz iz Pančeva. Iskaz je široj publici postao poznat tek nedavno, grupa je surađivala sa poznatim srpskim reperom Markom Šelićem Marčelom čiji su prateći sastav ponekad, također sa srpskim reggae umjetnikom Nikolom Kojićem Coyoteom, njegovim bendom Eyesburn, Elementalom iz Zagreba, Kandžijom, Ajs Nigrutinom – članom Bad Copyja te mogim drugima. Okupljene su zabavljali pjesmama sa zadnjeg albuma ‘Kritična masa’.

Zatim su njih oko 23,00 na pozornici zamijenili miljenici domaće publike, Hrvoje Marjanović Sett i Davor Miletić 3ki Stil, inače domaći dečko iz Osijeka. Porno rap duet svojim šokantnim stihovima teško da više može ikoga šokirati obzirom da su momci diljem zemlje sve popularniji te ih publika puno više prihvaća i shvaća njihove tekstove na šaljiv način, kako bi to i trebalo biti.
Petstotinjak okupljenih Osječana jučer su častili stihovima iz hitova kao što su ‘Vrum Vrum’, ‘Znam s kim se jebeš’, ‘Moj kurac je odavno prekinuo s tobom’, ‘Ružne ribe jebu se ko zmajevi’, ‘Motovun’, ‘Ljetna shema’, Shimmy Shimmy Yavore’ te mnoge druge. Kao i na nedavnom Terraneu, i jučer su momci bili standardno uigrani na bini, svojim eksplozivnim nastupom i energičnim repanjem pobrinuli su se da publika za vrijeme njihovog nastupa bude dobro raspoložena a sama atmosfera dosegla je vrhunac njihovim nastupom.

 

 

Da atmosfera ostane na vrhuncu, pobrinuo se još jedan više-manje domaći dvojac kojeg osječka publika iz tog a i mnogih drugih razloga rado sluša. Premda je Toxara iz Donjeg Miholjca, Osijek je njegov drugi dom te skroman momak pod Kandžijinim soundsystemom ‘Zlatne žbice’ doživljava svoj vrhunac. O drugome akteru ne vrijedi trošiti riječi, ponajbolji freestyler Balkana u svom rodnom gradu uvijek je aktualnost. Njihov nedavni album ‘Zlatne žbice’ predstavlja jedan od najboljih hip-hop albuma sa ovih prostora te se na šaljiv način ‘obračunava’ sa socijalnim problematikama ove države. Izveli su nam jučer neke od pjesama s tog albuma, kao što su hit posvećen brzini Hrvatskih željeznica ‘HŽ’, rodbini sa zapada Europe ‘Rodbina’, modnim trendovima ‘Trenerka i kožnjak’ koju su snimili zajedno sa momcima iz Krankšvestera koji su im se i jučer pridružili na sceni. Također su nam putem stihova pohvalili susjednu zemlju pjesmom ‘Mađarska’ koja je inače Toxarino djelo sa solo EP-a Navrat Nanos iz 2011 i ‘Duge Kandže’ kako bi lakše gulili narandže. Kandžija nas je počastio svojim remek djelima poput ‘Jelena’, ‘Kriza’ (premda su nas jučer krizmali pjesmom ‘Kriz(m)a’, ‘Desno’, ‘Bicikl’ itd. Također je važno spomenuti prateći bend ‘Gole žene’ koji niti su goli niti su žene, ali su zato odlični!

 

 

Nakon njihovog nastupa, na red su došle domaće hip-hop legende iz splitskog TBF-a. Mladen Badovinac, Saša Antić te prateći bend bili su svojevrsni headlineri, te su oni publiku zabavljali u periodu od 01,00 pa sve do 02,30. Svojim uspavanim stihovima pomalo su smirili atmosferu nakon eksplozivnih nastupa Kandžije, Toxare i Krankšvestera, ali svakako su svojim izvedbama pjesama poput ‘Malo san maka’, ‘Pozitivan stav’, ‘Grad spava’, ‘Uvik kontra’, ‘Veseljko’, ‘Mater’, ‘Odjeb je lansiran’, ‘Smak svita’, ‘Fantastična’, ‘Ništa mi neće ovi dan pokvarit’ zadovoljili kriterije mnogobrojnih posjetitelja.

 

 

Nastupe glazbenih izvođača zaključili su još jedne gošće iz Srbije, Nikola Ćosić Bvana i Nikola Jelić Mikri, član beogradskog Prti Bee Geea. Kombinacijom svojih narkomansko-antipolicijsko-gangsterskih stihova nakom pomalo uspavljujućeg nastupa TBF-a digli stupanj uzbuđenosti u publici, te su pomalo podigli atmosferu u razdoblju od 02,30 pa do 03,30h. Popularne Barabe izvodili su neke solo pjesmu poput Bvanine ‘Kol’ko para, tol’ko muzike’, ‘Killa from Manilla’, ‘Urbana bajka’, Mikrijevih iz Prti Bee Geea ‘Original Gangster’, ‘Gandžu puši’ te neke zajedničke – ‘Afterparty’, ‘Crno vs Belo’, ‘Ganferz paradajz’, ‘Outro’, ‘Barabe na Adi’ itd. Sve u svemu, svjedočili smo odličnim nastupima velikih hip-hop imena iz regije te željno iščekujemo današnju punk/rock večer. Dotad, lijep pozdrav!

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE