Počelo je! Prvim službenim danom festivala zabilježen je velik broj dolazaka gostiju sa svih strana. Organizacija je, potaknuta time, regulirala ulaze kako bi se izbjegle gužve, angažiran je velik broj zaštitara po cijeloj festivalskoj lokaciji u svrhu održavanja reda i mira te je i bilo poprilično mirno bez većih incidenata osim povremenih pokušaja prelaska unutar granica festivalske lokacije bez ulaznice dok su se neki odlučili za mirniju opciju te su uoči otvaranja festivalskog ulaza mirno sjedili vani uz natpise tipe ‘need money for prodigy’ i slično. Sve u svemu, organizacija ponovno nije zakazala pa su tako svi ugostiteljski objekti radili poprilično efikasno zahvaljujući jednoj novosti, beskontaktnoj Terraneo kartici. Posjetitelji su imali priliku kupiti i Terraneo majicu, muškarci po cijeni od 110 a žene 120 kuna (?), kao jedinstvenu uspomenu s ovogodišnjeg spektakla. Također, sanitarni čvorovi su odlično koncipirani te je uz minimalno čekanje bilo moguće doći do osvježenja pitkom vodom, tuširanja i korištenja wc kabina. Tijekom dana, gosti su zahvaljujući organiziranom prijevozu išli do plaže na kojoj je opet aktivan bio Terraneo beach stage na kojem su po određenom rasporedu nastupali u 12,00 Moolah, 13,30 CFSN, 15:00 Pete Dux te od 16,30 do zatvaranja plaže D’ Noizz. Ni tamo nije nedostajalo ugostiteljskih objekata za potrebe posjetitelja.

Nedugo nakon otvaranja glavnog festivalskog ulaza oko 18,00, započeli su koncerti na dva najveća stagea – Terra Stageu i Aqua stageu. Još jedna stvar za pohvalu organizacije također je bila i satnica nastupa izvođača ta dva stagea te su se, uz manja vremenska poklapanja, prisutni posjetitelji mogli prebacivati sa jednog na drugi stage bez ikakvih poteškoća.

Eyesburn ( Terra stage – 19,00 )

Za razliku od Pešes, Eyesburn smo uspjeli kratko popratiti. Bend poznatog srpskog reggae pjevača Nikole Kojića Kojota održao je solidan nastup premda je još uvijek bilo prilično malo posjetitelja koji su se u većinskom broju okupljali pred ulazom uz zagrijavanje alkoholnim pićima.

Mayales ( Aqua stage – 19,45 )

Zbog posjeta press centru nismo popratili previše ni od Mayalesa, iako su se posjetitelji na Aqua stageu činili zadovoljni viđenim. Publika je polako počela ulaziti u prostor festivala u sve većem broju te se spektakl počeo nazirati.

 

Emiliana Torrini ( Terra stage – 20,45 )

Nakon Mayalesa na red je za koncert došla simpatična islandska pjevačica Emiliana Torrini poznata po suradnji s Kylie Minogue, Thievery Corporationom i izvođenju soundtracka za Gospodar prstenova te ugodnim tonovima razdragala okupljene otpjevavši svoje uspješnice poput Jungle drum, Sunny Road i druge. Interakciju s okupljenima održavala je stalnim pozdravima i zahvalama.

 

Woods ( Aqua stage – 21,45 )

Američki folk rock bend iz Brooklyna nastupio je u terminu nakon Emiliane Torrini te vrlo brzo zadobio simpatije publike požrtvovnim i energičnim nastupom, pa se u publici kako je vrijeme prolazilo sve više moglo uočiti klimanja glavom u znak podrške dok su poneki odlučili i zaplesati na dionicu pjevača i gitarista Jeremy Earla, basista Kevina Morbyja i multi instrumentalista Jarvisa Tavenierea.

 

Fundamental ( Terra stage, 22,45 )

Nakon što je svoj nastup zbog navodne bolesti otkazala mlada reperica Azealia Banks, organizatori su bili primorani naći zamjenu u kratkom roku te su doveli alternativni hip hop sastav Fundamental. Iako masi nepoznat, momci su odradili odličan nastup uz solo dionice svakog od članova benda, čiji frontmen je na kraju nastupa pozvao ljude na mir i ljubav jer “ratova je ionako previše u svijetu”. Ne možemo se ne složiti s time.

Krankšvester ( Aqua stage – 23,30 )

Osječki porno rap dvojac ponovno je uspio zadovoljiti kriterije velike većine posjetitelja. Show su Davor Miletić 3ki Stil i Hrvoje Marjanović Sett započeli i prije prve pjesme predstavivši se kao Prodigy, da bi tu šalu nastavili krajem nastupa izjavom da će ranije završiti kako bi ‘stigli na Krankšvester’. Tokom jednosatnog nastupa u standardno strastvenom i aktivnom nastupu dvojac je izvodio pjesme sa zadnjeg albuma kao što su ‘Rđav trombon’, ‘Disko rak’, ‘Nakon šore’, ‘Ružne ribe jebu se k’o zmajevi’ te stare hitove ‘Majko zovi dilera’, ‘Taj novac’, ‘Motovun’, da bi odali počast Tupacu i završili odličan nastup pjesmom Krankaveli. Vrijedi spomenuti i odličnoga DJ Olivera iz Osijeka za kojeg je 3ki tijekom nastupa nekoliko puta tražio ovacije od publike. Sve u svemu, klasično odličan live nastup Švesterovaca.

 

The Prodigy ( Terra stage – 00:30 )

Britanske electro punk legende nastup su započeli uz 10 min kašnjenja što je dodatno podiglo razinu dramatike kod očekivano potpuno ispunjenog auditorija. Zatim su u jednoipolsatnom nastupu uz bis Liam Howlett i ekipa potpuno ‘razvalili’ nastup prepun eksplozija energije i ‘bouncanja’ za pamćenje. Sve je započelo klasikom ‘Voodoo People‘ da bi se nastavilo hitovima poput ‘Omen‘, ‘Poison‘, ‘Firestarter‘, ‘Breathe‘, ‘Invaders Must DIe‘, ‘Take me to the Hospital’ dok je za vrijeme izvođenja ‘Smack my Bitch up‘ izveden poznati Prodigyjev trik sa skokom publike u zrak nakon čučanja, na Liamov znak. Spektakularan live nastup sukladno reputaciji benda, uz fantastične efekte doveo je publiku do usijanja te su po cijelom stageu prevladavale popularne ‘šutke’ uz prolijevanje pića i druge čari vrhunskih koncerata.

 

Kawasaki 3p ( Aqua stage – 02,00 )

Nastupiti nakon Prodigyja i usput napuniti cijelu prostor stagea svakako nije lako, no zagrebačke ska punk legende Kawasaki 3p šaljivim su i energičnim nastupom lagano rasplesali publiku uz stvari kao što su ‘Antonija‘, ‘Ni da ni ne’, ‘Puta madre’, ‘Snifa san glu’ i drugih, uz zvuk svojih prepoznatljivih saksofona i šaljive pokrete na pozornici podsjetili zašto su legende ska punk žanra u Hrvatskoj i zašto imaju podosta obožavatelja u regiji.

 

Koan Sound ( Terra stage – 02,30 )

Još jedan britanski elektro izvođač, dvojac u sastavu Will Weeks i Jim Bastow, publiku su zabavljali svojim DJ setovima kojima su prošle godine obišli Europu i Sj. Ameriku te nam nastupom dokazali zašto su osvojili nagradu za ‘Best breakthrough artist’ na ‘Dubstep music awardu’.

Chew the fat! Croatia ( Aqua stage – 03,30 )

Hrvatska edicija popularnih engleskih klupskih večeri zabavila je publiku na sekundarnom stageu svojim DJ umjećem pod ravnanjem DJ- a DMTa i DJ Yesha dok su im podršku za mikrofonima davali mladi MC Tone Tuoro i njegov prijatelj, popularni hrvatski reper Fil Tilen. Njihovim nastupom završili su koncerti na oba glavna stagea. Spomenut ćemo još da su DJi koji su se izmjenjivali sukladno koncertima na stageovima bili DJ Fer Le Cler i Viktor Kmet na Terra stageu i DJ Hrvoje Magić na Aqua stageu.

Na drugim stageovima, uz iznimno manju posjećenost prema određenom rasporedu nastupali su:

Red Bull Academy stage – 22,00 Norman Jay, 01,00 MayaVanya, 02,30 DJ Spinn & DJ Rashad i u 04,30 Petar Dundov.

Azimut stage – Kultivator 21,00, Sanja 00,00 te Debeli Šef u 03,00.

Ljetovanje stage – Tamara Saul 22,00, DJ Anto 23,00, Mixtape 00,30, Take Me Out! 02,00 i u 04,00 Denna M.

Akustika stage – Nikol i Luka 17,30, Irena Žilić 18,30, Nellcote u 19,30.

Glavnom festivalskom ulicom marširali su i nastupali hip hop osmorka iz New Orleansa Hot 8 Brass Band.

To bi bilo sve od prvog službenog dana, sutra očekujte događaje od večeras, pozdrav dotad!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE