Nakon povećeg broja izvještaja i kratke pauze od interviewa, na red su opet došli glazbenici s juga Hrvatske, a ovoga puta riječ je o bendu o kojem ste u zadnje vrijeme mogli dosta čuti – riječ je o grupi Silente. Uhvativši ih za razgovor dok su bili u pripremama oko novog spota, glazbenici su nam odlučili odgovoriti na nekoliko pitanja kojim ćemo vam ih predstaviti.



Lijep pozdrav i dobrodošli na naš blog!
Prvo bismo krenuli sa malim predstavljanjem, opišite nam ‘životopis’ grupe, tko svira, kada, kako i zašto je došlo do svega toga?


Pozdrav, mi smo Silente i dolazimo iz Dubrovnika, osim naše violinistice, Lorene Miline, koja je sa Korčule. 
Silente su Ivuša Gojan (Bubnjevi), Tibor Karamehmedović (Gitara, Vokal, Glazba), Lorena Milina (Violina, Vokal), Doris Kosović (Vokal) i Sanin Karamehmedović ( Bas gitara, Stihovi).
Do benda je došlo kao što dođe do svakog drugog, slika je oduvijek tu, samo smo je sada uokvirili.

Odakle naziv Silente? Grupa se, po našim saznanjima, nekoć zvala Silent. Je li riječ o nekoj lingvističkoj igri ili je značenje promijenjeno s jednim slovom?

Svirali smo 7 godina pod nazivom Silent ali smo htjeli nešto bolje, pa su igrom slučaja mediji naš koncert predstavili kao „Silente“. I ta slučajna greška je odlučila.

Mahom, na prvo slušanje podsjetili ste me na grupu ‘Of Monsters and Men’, iako bez puhačke sekcije. Moćna svirka, neobični stihovi i par vokala, muški i ponekad dva ženska. Kako biste opisali vašu glazbu? 

Ne biste vjerovali kad bi vam rekli što slušamo. Većina ukusa je slična, ali svatko ima barem jedan bend koji samo on/a sluša. Netko kaže da smo pop, a netko da smo rock. Rockeri nas ne slušaju jer misle da smo pop, a poperi nas ne slušaju jer misle da smo rock.
Neki kažu da smo pop-rock, ne moramo vam govoriti koliko nas ljudi zbog toga ne sluša.





Imaju li članovi sastava slične ili možda iste ukuse i poglede na svijet glazbe?

Vrlo slične, ali svatko ima barem jedan bend koji samo on/a sluša.

Pjesmom ‘Terca na tišinu’ predstavili ste se javnosti i ostvarili ste zavidan uspjeh. Kako ste došli u suradnju s Aquarius Records-om?

Uspjeh je upitna riječ, a mislimo da nije baš čudno da bend dođe u suradnju sa izdavačem, to je prirodna selekcija. Istina je da je danas to rijeđe nego prije, ali ne i nemoguće.

Može li autor čitateljima pojasniti smisao pjesme?

Jedno je ono što u pjesmu uđe, a drugo ono što iz nje izađe. Ovo drugo je bitnije. Autor ne bi smio utjecati na to kako će netko doživjeti pjesmu. Barem tako mi smatramo.



Za video-spot ‘Terca na tišinu’ suradnju ste sklopili s Dejanom Aćimovićem, a produkciju vam potpisuje Nikša Bratoš. Kako je došlo do toga?

To nam je zasigurno najneočekivaniji dio svega ovoga. Do Dejana smo došli preko zajedničkog prijatelja i očekivali smo par savjeta što se tiče snimanja videospota. Nakon par dana obratio nam se sam on s lijepim komentarima i stvari su krenule svojim tokom.
Nikša Bratoš je Dejanov prijatelj pa je izdvojio vremena da posluša naš demo album koji smo snimili unazad dvije godine (koji smo slali naravno okolo i naokolo). Nakon što je on poslušao tih dvadesetak pjesama i dao iznenađujuće dobar komentar, odlučio je ostvariti suradnju s nama i ovim putem šaljemo veliki pozdrav tim ljudima koju su nam pomogli da se predstavimo publici!

Brojke pogleda na Youtube-u neprestano rastu, a predstavili ste i i novu pjesmu pod nazivom ‘Još jednom’. Dajte nam neke ‘hintove’ za tu pjesmu.

Pjesmu „Još Jednom“ smo izveli na HRTovoj emisiji Hrvatska Uživo u jednoj akustičnoj verziji, a spot za nju sniman je u Dubrovniku. Spot je izašao 28.5., a premijerno je bio prikazan na stranici našeg glavnog medijskog pokrovitelja Gloria.hr
Pjesma je zasigurno u našem „stilu“ i očekuje se jednako dobra reakcija kao što ju je imala „Terca na tišinu“. Jedina razlika koju bismo htjeli istaknuti je to da ima više ženskih vokala (smijeh).





U pripremi je i album ‘Lovac na čudesa’. Vjerujemo kako će se apstraktnost i svojevrsni apsurd tekstova nastaviti kroz cijeli album. Koliko će biti pjesama na albumu i jesu li sve u rukopisu Sanina Karamehmedovića?

Nadamo se da će vam se svidjeti naš rad. Što se tiče rukopisa, uglavnom se radi o tome da Sanin piše tekstove, a Tibor glazbu. A nekad i obratno 🙂

Možete li izdvojiti neki nastup ili anegdotu s nastupa koja vam je ostala u posebnom sjećanju?

Svaki nastup dosad imao je svoje čari, ali bi htjeli izdvojiti koncert u Dubrovniku na Kinu Slavica, koji nam je zasigurno bio najbolji dosad. 

Kako uspijete djelovati na relaciji Dubrovnik-Zagreb? Uspijeva li ta ‘veza na daljinu’ i kako se prilagodite?

Uspijevat će dok god nam vozači autobusa ne slome instrumente, ovim putem zahvaljujemo što su ljubazni!

Što očekujete od daljnjih pjesama, hoće li ostale moći zadržati ‘Tercin’ uspjeh ili će vašu popularnost podići na još veću razinu?

Mi mislimo da će zasigurno podići na još veću razinu. „Terca“ nije nimalo bolja ili lošija od ostalih pjesama, samo ima jednu posebnu vrijednost jer je „prva“. Nadamo se da ćete nas pratiti i dalje da se i sami uvjerite.





Mislite li da se može živjeti od rock ili alternativne glazbe? O čemu ovisi normalan život glazbenika koji sviraju tu vrstu glazbe na ovim prostorima?

Pa pokušavamo otkriti može li se, čim saznamo, javimo vam! Ali mislim da svaka muzika zaslužuje svoju publiku, bila ona velika ili mala. Što god da radiš, radi to dobro, nadajući se da će netko prepoznati.

Za kraj, što možete poručiti mlađim glazbenicima koji pokušavaju, kao što ste i vi, pronaći svoje mjesto pod suncem?

Nemojte slušati savjete drugih bendova.

Ekipa miXete želi vam puno uspjeha i sreće u daljnjem radu i nadamo se da ćemo i dalje uspješno surađivati, a ako budete negdje u Slavoniji, doći ćemo vas poslušati!

Hvala vam puno što ste dali prostora za predstavljanje našeg rada!
Veliki pozdrav!


Veoma nam je drago što smo imali priliku pričati s momcima i djevojkama iz grupe Silente, a mi, dragi čitatelji, za vas krajem ovog mjeseca pripremo veliku promjenu s našim projektom te se nadamo da će vam se takva vrsta promjene jako svidjeti! Lijepi pozdrav!

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE