U suradnji s Panom i njihovom akcijom ”Pan noći kafića”, programom besplatnih koncerata, osječki club Bastion u subotu, 1.6.2013., u goste je doveo poznati zagrebački bend Pips, Chips & Videoclips. Tko su Pipsi? ”Jedinstvena pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni; istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni – pravi su primjer modernog pop sastava.’’ Autori su najpoznatije navijačke pjesme u Hrvata ‘’Dinamo ja volim’’, te mnogih hitova kao što su ‘’Nogomet’’, ‘’Poštar lakog sna’’, ‘’Malena’’, ‘’Plači’’ (u duetu sa Darkom Rundekom’’, provokativna ‘’Sex u školi’’, ‘’Gume na kotačima’’ te mnogi drugi. Okosnica benda, Daddy iliti Dubravko Ivaniš (ex Ripper) već dvadeset godina stvara unikatnu glazbu i tekstove, izdajući sedam studijskih albuma i nekoliko live kompilacija. Ostatak benda čine: Ivan Božanić i Krunoslav Tomašinec na gitarama, Zdeslav Klarić na klavijaturama, te ritam sekcija Tin Ostreš za bubnjevima i Marko Levanić za bas gitarom.

 

 

 

Club Bastion počeo se puniti gostima već od 22h, a prisutne je zabavljao DJ koji je puštao razne rock i pop-rock hitove od početka devedesetih do današnjih dana. Koncert Pipsa je bio službeno najavljen oko pola 11, no počeo je nešto prije ponoći. Instrumentalisti benda su se popeli na stage i tako su počele ovacije sretne publike koja je strpljivo čekala zagrebačke dečke. Koncert je otvoren sa laganim taktovima ‘’Malene’’, vječite laganice sa albuma Dernjava. Odmah nakon završetka pjesme, bilo je nešto kratkih tehničkih problema oko zvuka, no ubrzo se sve riješilo. Čekalo se i bubnjara, koji je otvarao svoje pivo. Sljedeća je bila ‘’Plači’’, pjesma snimljena u suradnji sa Darkom Rundekom. S energičnim gitarskim uvodom i brzim ritmom čuli smo kako bi to bilo da imamo ‘’Sex u školi’’. ‘’Jedan od nas’’ je bila iduća i Daddy je poručio da ima onih koji razmišljaju glavom a ne *urcem. Set starijih stvari finiširan je sa ‘’Ljeto ’85’’ I ‘’Motorcycle Boy’’.
 

 

 

Izveli su i novu pjesmu ‘’Kratka povijest’’ s novoizašlog albuma Walt. Odsvirali su još tri pjesme s tog albuma: ‘’Mogu ti reć’’, ‘’Dementor’’ i prvi službeni singl sa Walta ‘’Htio bi da me voliš’’. Jedini singl sa albuma Pjesme za Gladijatore bila je ‘’Zdenka i Vanzemaljci’’, energična pjesma o djevojci iz Vel’ke Gorice koju otme kapetan sa svojim NLO-om i usput je malo ‘’animirao’’. Lagani set pjesama činile su pjesme ‘’Narko’’, ‘’Poštar lakog sna’’ koji su presjekli sa ‘’Supermamom’’ I ‘’Rositom Pedringo’’ tijekom koje je Daddy pokušavao zapaliti cigaretu, ali nitko iz prvih redova nije imao upaljač. Upaljač je na kraju ipak došao do Daddy-ja. Službeni dio koncerta završili su sa fenomenalnim ‘’Dan, Mrak’’ u kojem je publika glasno pjevala Bratec Martin (kraj pjesme), te singlom sa Drveća i Rijeka ‘’2×2’’ čiji je kraj bio simfonija raznih zvukova na gitarama i lupanjem raznih akorda na klavijaturama. Bina je odmah bila prazna, ali ovacije publike su ubrzo vratile Pipse na stage i tako je krenuo prvi bis. Prva pjesma je bila vječiti singl sa prvog albuma Shimpoo Pimpoo ‘’Gume na kotačima’’, a završili smo svi zajedno na ‘’Putu prema dole’’ u kojem je bubnjar Tin Ostreš dao svoj maksimum i izudarao svoje bubnjeve koliko je to bilo moguće, dok je publika glasnim pljeskom pratila ritam, a ostatak benda se smijao i čudio svome bubnjaru. Nakon prvoga bisa, Pipsi su se spustili sa stage-a, vidno umorni, ali su se vratili i tako finiširali koncert sa ‘’Bogom’’, a Daddy se na kraju zahvalio publici i poručio da ‘’ne piškimo u lavabo, da slušamo mamu i tatu, i da ne plačemo u društvu’’.

 

 

Odlična publika i još bolji bend omogućili su osječkoj publici zabavnu i nezaboravnu večer. Splet starih vječitih hitova sa pjesmama sa novog albuma, pokazao je da su Pipsi jedan od rijetkih i kvalitetnih bendova koje hrvatska scena ima.

Za kraj možemo poručiti da nam Bastion ugosti još takvih bendova, i da se Daddy i ekipa što prije vrate do Slavonije!

 

Fotografirala: Vita Polančec

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE