Što je to točno DMT waste art?

DMT waste art je brend nastao djelovanjem tri kreativca koji su imali ideju reciklirati stare materijale u umjetnička djela.

Kako je došlo do ideje da se igrate s vinylom (pločama)?

 U početku smo htjeli reciklirati sve. Kako smo smišljali ideje tako su slučajno došle stare gramofoske ploče. Shvatili smo da zagrijana oštrica skalpela s lakoćom prolazi kroz vinil. Napravili smo par radova na koje su ljudi dobro odreagirali i donirali puno ploča.

Koliko osoba sudjeluje u DMT waste art projektu?

Sudjeluje nas troje. Drale, Mirta, Tomo, od čega je nastao taj DMT 🙂

Uživate li u Vašem poslu?

 Uživamo jer shvaćamo da izbjegavamo puno loših radnih uvjeta. Nije loše biti sam sebi šef. To ne znači pak da se može ljenčariti i biti neorganiziran. Ako se želis razvijati i imati dobar feedback ozbiljnosti i odgovornosti mora biti.

Ostali rade s CNC strojem, zašto ste se Vi odlučili raditi ručno?

Sasvim slučajno smo došli na tu ideju. Oštrica je prošla kroz ploču i počeli smo raditi. Kasnije tek smo shvatili da neki to rade u inozemstvu koristeći strojeve.

11986602_614046648698327_4522373080837096368_n

Koliko je potrebno za izradu jedne DMT ploče?

Na početku nismo znali da postoje debele i tanke ploče pa smo znali debelu rezati po 5 sati. Kada smo shvatili da postoje tanke ploče i da ih je lakše rezati, smanjili smo si vrijeme na cca 1 sat.

Gdje nabavljate prijeko potrebne ploče?

 Hrvatska je puna ‘Jugoton’ ploča koje se više ne slušaju. Donacije su dolazile sa svih strana. Imamo ih i danas, ali većinom mijenjamo satove za ploče. Ako nam netko donira ploče, mi mu napravimo satove, nakit itd.

Nedavno ste počeli raditi i troslojni dizajn s pločama, što vas je sprječavalo da se ranije okušate s troslojnim dizajnom?

Nedavno smo otkrili tapete u boji koje smo počeli lijepiti na vinile. To nam je otvorilo bezbroj mogućnosti pa tako i izradu troslojnih vinila. Oni imaju veliku prednost jer nisu lako lomljivi kao ostali vinili.

Također, nedavno ste Vašoj manufakturi dodali i novu ponudu kao što je nakit i torbice. Kako su kupci reagirali na novu ponudu?

 Stvarno možemo reći da smo zadovoljni reakcijama. Ljudima se sviđa što radimo. Gradimo ovo da bi širili ime brenda i recikliranja tako da iskreno nismo baš u potrazi za kupcima. 🙂

fd

Koji Vam je najkompleksniji rad?

Najkompleksniji rad je panorama našeg grada Osijeka. On zahtijeva jako puno vremena i strpljenja.

Postoje li zahtjevi koje biste odbili?

Naravno. Fašizam i neki oblici nacionalizma ne bi dolazili u obzir.

Uglavnom se prezentirate u Clubu EXIT (Osijek) te putem nagradnih igara. Isplati li se podijeliti toliki broj radova?

Kao što smo rekli, zanima nas napredovanje i širenje brenda tako da se svakako isplati podijeliti stvari kako bi došli do novih ljudi. Nagradne igre su konstantne, svaki tjedan netko nešto osvoji. Tako ćemo i nastaviti.

Cijeni li se ručni rad više od strojnog? 

U Hrvatskoj se ne cijeni toliko koliko u inozemstvu. Ljudima je ovdje bitnije da nešto dobro izgleda. Proces pravljenja ih pretjerano ne zanima.

Koji su planovi DMT waste arta u budućnosti?

Ne bi htjeli od ovoga napraviti biznis. Ne zanima nas novac. Htjeli bi otići na neke otoke gdje ćemo rezati ploče za neki shop koji bi ih prodavao za nas. Neki postotak bi nas zadovoljio da možemo preživjeti.

10658753_644167059019619_345291478819004406_o

Gdje naši čitatelji mogu potražiti Vaše rukotvorine?

Nakit od vinila, torbice i više od 200 dizajnova vinila može se vidjeti na našoj facebook stranici: DMT waste art.

12747994_672639146172410_156801064895991512_o

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE