Naziv albuma: Mol. 2

Izdavač: Croatia Records

Datum izdanja: 19. prosinac 2019.

Producent: Hrvoje Prskalo

Žanr: Retro pop

Trajanje: 42:50

Broj pjesama: 11

Nakon duge četiri godine od prvog studijskog izdanja ”Bez obzira na sve” pred nama je drugi, dugo očekivani album zagrebačke grupe Bang Bang.

Na čvrstim temeljima prvog albuma, koji je osvojio Porin za najbolju mladu nadu sada već pomalo i davne 2015. godine, na kojem su definirani svoj zvuk – retro pop te s pjesmom koja ih je bacila u mainstream hrvatskog pop rocka – ”Imam”, bend je dočarao što želi reći i što misli sa svojom glazbom. Kako je vrijeme odmicalo, počeli su se nizati novi singlovi kao što su ‘‘Kako stoje stvari” s odličnim Sašom Antićem iz TBF-a, ali i ”Superstar” te posljednji ‘‘Pismo’‘. No, što su to oni ”kuhali” u svojoj glazbenoj radionici? Upravo Mol 2. album je taj koji se po svojoj konceptualnosti oslanja na isključivo pjesme snimljene u molskom tonalitetu.

Na samom uvodu imamo ”Sebi dovoljni”. U prvih nekoliko sekundi pjesma svojim grandioznim instrumentalnim uvodom odmah udara u glavu. Snažne i moćne gudačke dionice odlično pašu uz klasičan rock instrumentarij, dajući na dramatičnosti i kako sam već napomenuo – grandioznosti. Uz sve to, imamo tu i igru ženskog i muškog vokala. Uz Laru Antić, pojavljuje se tu i muški vokal. Hrvoje Prskalo okušao se u ovoj ulozi, a njegov pomalo i prljav glas, zaokružio je ovu pjesmu. Odmah poslije na redu je ”Superstar”. Svoj funky ritam ispunjen je sintisajzerima na koje se slažu gitarske dionice, jednostavno vuče na ples. Na redu je i ”Kako stoje stvari”, snimljena sa Sašom Antićem iz splitskog TBF-a. Pjesma koja se već par godina vrti na radijskim postajama, postala je priličan hit, a upravo je u drugom dijelu pjesme Saša savršeno sjeo sa svojim vokalom.

Pomalo bluesovski uvod imamo u ”Što ako ne bude po tvom”, a kroz cijelu pjesmu, kao i na uvodskoj imamo gudače koji pjesmi daju sasvim drugu dimenziju. Na tragovima njihovog prvog i napoznatijeg hita, imamo plesnu ”Papar i sol”. Pjesma koja se gradi sve do refrena koji otvara, jednostavno tjera na ples. No, uz cijelu atmosferu pjesme, može se pomalo osjetiti i prizvuk indiea. No, polako smo došli i do možda najbolje pjesme s albuma. Na samoj sredini imamo – ”Pismo”. Posljednji singl i druga pjesma na kojoj se opet pojavljuje Prskalov vokal, možda je i najbolja definicija žanra kojemu bend pripada – retro pop.  Imamo tu električne gitare koje pomalo vraćaju u šezdesete, gudače koji daju na dramatičnosti, ali i modernih produkcijskih elemenata, koji su zaokružili ovu pjesmu. Svakako vrhunac albuma. Odmah poslije, na redu je ‘‘Pijani i zaljubljeni”, u kojoj se vraćaju rock korijenima, ali ispunjeni s puhačima. Sličan opis ima i ”Malo lažnog sjaja” u kojoj dominiraju električne gitare, uz (opet) pomalo indie vajba. Najduža pjesma s albuma, ”Pustinje”, zanimljiva je po svom uvodu koji pomalo baca na devedesete i tadašnje dance hitove, da bi se na to nadogradio ritam bubnja te pjesma postaje sasvim nešto drugo. Na samom kraju imamo ”Stranci”, koja je (možda) nesvjesno ukomponirala sve one zanimljive glazbene stvari koje su se mogle čuti kroz cijeli album. Tu je još i jedanaesta, doduše možda više bonus pjesma, koja je zapravo live verzija pjesme ”Kako stoje stvari” s njihovog koncerta koji su održali u Tvornici Kulture prošle godine.

Mol. 2 zapravo je evolucija prvog albuma – produkcijski, aranžerski, instrumentalno i tekstualno. Što se tiče tekstova, imamo tu i ljubavne tematike, ali i zadiranja u (hrvatski) društveno-politički život. Ta uspješna tekstualna kombinacija provjeren je recept koji pali na domaćoj pop sceni, gdje to već uspješno rade bendovi kao što su Detour ili Pavel. Slobodno se može to isto reći da i za Bang Bang, koji s ovim albumom polako, ali sigurno ulazi na vrata domaćeg mainstreama. Album prožet grandioznim i dramatičnim trenutcima, zatim melankolijom, ali opet tako složen da svaku pjesmu ne možeš poslušati samo jednom, savršeno je zaokružio studijsku 2019. godinu. Svakako preporuka za slušanje.

 

  1. Sebi dovoljni
  2. Superstar
  3. Kako stoje stvari (feat. Saša Antić)
  4. Što ako ne bude po tvom
  5. Papar i sol
  6. Pismo
  7. Pijani i zaljubljeni
  8. Malo lažnog sjaja
  9. Pustinje
  10. Stranci
  11. Kako stoje stvari (feat. Saša Antić) Live @ Tvornica Kulture

 

90%
90%
  • 9
  • User Ratings (2 Votes)
    2.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE