Naziv albuma: Portofon

Izdavač: JeboTon

Datum izdanja: 27. ožujak 2019.

Žanr: Rock, pop rock, progressive rock

Trajanje: 32:05

Broj pjesama: 9

Zagrebački bend Porto Morto, nakon vrlo hvaljenog albuma prvijenca ”Porto Morto”, koji je izašao 2016. godine, konačno je dobio svoj nastavak u obliku drugog studijskogh albuma – ”Portofon”.

Ovaj je bend postao postao poznat i poseban po svom unikatnom zvuku, a koji je vrlo teško definirati žanrovski, pogotovo nakon preslušavanja ovog albuma. Već nakon nekoliko slušanja, bilo ga je malo teže definirati kao album ili kao Ep, no ipak se ovo može nazvati čistokrvnim albumom. Već od prve, pa sve do zadnje pjesme, žanrovski ga je bilo isto malo teže definirati, i smjestiti ga zajedno s nekim drugim albumima ili izvođačima, pa se može reći kako je bend praktički kroz svoj eksperimentalan rad izmislio novi – ”Porto Morto žanr’‘, koji je na ovoj našoj domaćoj sceni nešto sasvim novo. Također, neki bendovi nakon uspješnog prvog izdanja obično popuste s drugim albumom, no ”Portofon” je pokazatelj da je drugi album vrlo moguće i bolji nego prvo izdanje, što je znak da je ova duga pauza između albuma pokazatelj dugog i iscrpnog rada i snimanja na peglanju svake pjesme koje čine ovu unikatnu glazbeno-kaotičnu albumsku cjelinu.

Već na uvodnoj ”Ne Ne Ne Ne”, kada krenu vokalne negacije, na koje se nadopunjuju brass sekcija i onda čudan ali zabavan ritam basa i bubnja, jednostavno se zapitate što slušate i zašto je ovo tako dobro. Što je zanimljivo, ovaj splet vokalno-instrumentalnih dionica koje odjednom stanu, pa krenu opet, samo te bacaju u nekakav trip, uz naravno malo plesnog đuskanja. Na redu je i najavni singl albuma – ”Kuća”, koja je odmah postala hit i jedna od najboljih stvari s albuma. Već pri samom uvodu, bas dionica te ponese i ulazi pod kožu. Nakon klasičnog bržeg i nabrijanijeg uvodnog dijela prve dvije pjesme, vremenski najkraća ”Alarmi”, kao da je davno izgubljena pjesma s nekog psihodeličnog albuma Beatlesa ili prvog albuma Pink Floyda. Na prvo se slušanje već pitaš, imamo li možda i domaći album godine.

Na redu je i posljednji, najnoviji singl – ”Hodaj”. Jedina je ovo pjesma na albumu kao duet, i to s kim drugim nego velikim Darkom Rundekom. S obzirom da je Roko Crnić postao dio stalne Rundekove koncerte ”Ekipe”, nije za isključiti da je tijekom snimanja netko došao na ideju da snime koju pjesmu zajedno. Svakako je zanimljivo čuti melankoličan i ambijentalan Rundekov glas u sasvim drugačijem žanru glazbe. No, svakako logičan izbor kao singl. Na ”Bijegu”, koji zvuči kao da je izašao kao soundtrack iz nekog SF trilera ili svemirske SF rapsodije, posebno je što se na pola pjesme mijenja tonalitet pjesme, i to odjednom, sasvim neočekivano, za razliku u mnogim drugim pjesmama, koje se snimaju, pa kad se ne zna što drugo s njom, povisi tonalitet da bi dobio minutažu. No, ovdje, s obzirom da je riječ o ekipi iz Porta Morta, riječ je o igranju s aranžmanom. I to zvuči odlično. Dolazimo i do one trippy stvari s albuma – ”Šećer”. Nju bih svrstao u onaj žanr pjesama za noćnu vožnju gradom ili za slušati dok negdje kampiraš u šumi, bez obzira na psihodeličan tekst.

U posljednjem dijelu albuma na redu su ”Sajle”. Svojim marching ritmom i puhačima, kao i stvar Bijeg prije nje, kao da je soundtrack za neki vizualno čudan film. Već pri samom kraju albuma, dolazimo do ”Priče”. Zanimljivo igranja raznih instrumenata, no najviše me iznenadilo igranje s vokalom, koji ovoga puta zvuči baš daftpunkovski i kao da je stvar pobjegla s njihovog Discovery albuma. Za svoju finalnu pjesmu, Porto Morto kaže ”Sjedi”, došao je kraj albuma. Ova stvar fino zaokružuje sve pjesme i stavlja točku na i.

Portofon se može gledati kao na više načina. Konceptualno, singlovski i naravno, više puta spominjano – inovativno. Konceptualno dobivamo devet pjesama, koje u pola sata slušatelja bacaju iz jednog transa u drugi, iz plesne atmosfere u trippy-psihodelično putovanje i tako u krug. Singlovski, da svaka pjesma može biti singl, a to je pokazatelj da nema loše pjesme s albuma. I naravno, inovativno. Praktički su napravili novi glazbeni žanr tu na domaćoj sceni.

U tri godine igranja s ritmovima, vokalnim dionicama, višeglasjem, pa i zadiranjem u elektroniku, sintesajzere i još čudnije aranžmane, ekipa iz Porto Morta je pokazala da itekako zna što radi i da jednostavno pred nama stoji jedan od, pa ako ne i najbolji domaći album 2019. Tko nije još poslušao, obavezno mora. I to ne samo jednom.

 

  1. Ne Ne Ne Ne
  2. Kuća
  3. Alarmi
  4. Hodaj (feat. Darko Rundek)
  5. Bijeg
  6. Šećer
  7. Sajle
  8. Priča
  9. Sjedni
95%
95%
  • 9.5
  • User Ratings (5 Votes)
    6.4
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE