Dobro nam znana zagrebačka grupa Jinx ove godine nam, nakon sedam godina pauze, servira svjež i nov glazbeni materijal okupljen u album “Pogrebi i pomiriši“, koji će svoju koncertnu promociju premijerno doživjeti 5. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture te koji je istovremeno bio najavljivan ljetnim singlom ‘Jesmo li dobro’ te duetom s Davorom Gopcem ‘Maradona’. Tom prilikom razgovarali smo s Cocom Mosquitom i Yayom o novim pjesmama, razmišljanjima grupe, vratili se malo u prošlost i dotakli se planova za budućnost.

 

Pozdrav ljudi! Novi album zove se ”Pogrebi i pomiriši”. Koje se točno značenje krije iza tog imena?

Jinx: Kad smo bili mali popularne su bile “Pogrebi i pomiriši” majice. Majicu bi se zaista moglo pogrebati i onda na tom mjestu pomirišati…mirisi su bili jagoda, limun i sl., više onako bombonastog tipa. Simboliku i metaforiku naslova nemamo namjeru objašnjavati.

 

Sredinom prošle godine dobili smo pjesmu ”Jesmo li dobro”. Početkom ove godine dobili smo ”Maradonu”. Kada možemo očekivati novi singl?

Jinx: Za koji dan. Pjesma se zove “Ako si rođen u pogrešno vrijeme”.

 

Opišite nam malo novi album. Što možemo očekivati na njemu? Hoće li biti još neka suradnja, osim s Davorom Gopcem na Maradoni? Kakva je ”vibra” albuma?

Jinx: Dosad objavljeni singlovi otkrivaju donekle smjer u kojem se album kreće, no naravno da to nije sve, album je dosta šaren i plesan, ali istovremeno i kritičan i ironičan. Maradona je jedini duet na albumu, ali na albumu ima jako, jako puno gostujućih glazbenika od bivših članova Jinxa, poput Jakše Kriletića ili Adama Matijaševića, Mirona Hausera, pa onda Hrvoje Rupčić, Ivana Rushaidat, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić…To je jedan omanji telefonski imenik. Svima velika hvala!

Službena koncertna promocija novog albuma je 5. svibnja u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Što može očekivati publika koja će doći na taj koncert? Hoće li biti nekih posebnih gostiju, nekih pjesama koje niste dugo (ili nikad) odsvirali uživo,…?

Jinx: Gobac će svakako biti, a ostali gosti su iz kategorije prošireni band. Naglasak će biti naravno na novom albumu, ipak je promocija, no to ne znači da nećemo svirati sve one dobre stare pjesme. Budući nam je bilo jako teško odlučiti se što da ne sviramo, koncert će vjerojatno malo duže trajati.

 

Kakvi su planovi nakon koncerta u Tvornici? Planirate li neku promotivnu turneju po Hrvatskoj (ili šire)?

Jinx: Odmah drugi tjedan smo već u Baškoj na Krku, a onda nas još čekaju Ljubljana, Rijeka, Dubrovnik …To su te prve svirke nakon Zagreba.

 

Isto tako, s obzirom da ste svima znani i kao festivalski bend (i na domaćem i na regionalnom terenu), možemo li vas očekivati ove godine na nekom od festivala?

Jinx: Vjerojatno da. Cijeli taj kalendar nije još do kraja složen, tako da za sada možemo najaviti samo Crnu ovcu. Dakle, to je ta maloprije spomenuta Baška, a tamo će još nastupati i Let3 i TBF.

 

S obzirom da je Coco ”mastermind”, tj. autor svih pjesama Jinxa, je li se ikad dogodilo da se netko od drugih članova benda pojavio na probi s nekom svojom pjesmom? Isto tako, Coco, kakav je feeling pisati pjesme u kojoj će ženski vokal otpjevati tekst, bilo ljubavne ili neke druge tematike, a napisala ju je muška osoba, tj. Vi?

Jinx: Ne. Ali baš nikada. Jedini autorski doprinos u tom smislu je bila vokalna izvedba Igora Pavlice na “izmišljenom” francuskom u pjesmi Je suis mon Ami s albuma Avantura počinje, ali i to je zapravo bila improvizacija. Odlična, ali ipak improvizacija.

Coco: Nemam problema pisati pjesme za ženski vokal jer to praktično i ne radim. (smijeh) Sve pjesme Jinxa su unisex i teoretski bi ih mogao pjevati i muški vokal, a da se ne promijeni baš niti jedna riječ. Iznimka su dvije pjesme u čitavoj karijeri banda –  Vikend boy sa Second handa i Elegantna varijanta koja će biti na našem novom albumu. Sad kad sam ovako  naslove te dvije pjesme stavio na papir jednu kraj druge, moram priznati da me nasmijalo. (smijeh)

Foto: Mare Milin

Za koje pjesme smatrate da su najveći uspjeh u vašoj karijeri, a za koje pjesme smatrate da ste ih trebali možda drugačije napraviti? Isto tako, možete li nam izdvojiti koje su vam pjesme osobni favoriti ili na koje ste posebno ponosni?

Jinx : Ovo prvo je brojčano egzaktno. Tri najveća hita Jinxa su: ‘Tamo gdje je sve po mom’, ‘Smijem se’ i ‘Na čemu si ti’, i tek onda eventualno možemo nabrajati ostale pjesme. Mnoge smo mogli drugačije napraviti, jer na svakom albumu budu bar jedna-dvije koje nam ne ispadnu kako treba. Te pjesme onda kasnije ni ne sviramo uživo (Astro party, Sanjam npr.). Unutar grupe Jinx trenutno je najpopularniji novi album jer su nam pjesme nove i samim tim uzbudljive. Od starih tu su ‘Šmiramo’, ‘Pravo’, a od onih najstarijih ‘Sve se jednom mora vratiti’.

2001. godine dobili smo album “Avantura Počinje”. Nakon njega, dobili smo praktički šest godina stanke i onda je uslijedio fenomenalan povratak u obliku albuma “Na Zapadu” te nekoliko godina kasnije, “Diksilend”. Između Diksilenda i novog albuma “Pogrebi i Pomiriši” će biti sedam godina pauze. Smatrate li tu pauzu kao neki osobni razlog za dobivanje bolje inspiracije za nove pjesme, ili su u pitanju možda sasvim neki drugi razlozi?

Jinx: Svega tu ima…Što si stariji, sve si kritičniji prema tome što radiš i onda logično temeljitiji i sporiji, pa onda malo dođu familijarne obaveze, pa malo neki drugi ili treći projekt … I eto ga, prođe vrijeme da ni ne primjetiš. Kod svih ovih vremešnih bendova koji prođu dvadesetu, albumi se u pravilu prorijede. U prvoj fazi Jinxa od 1995. do 2001. u 6 godina objavili smo 4 albuma. Taj tempo nam je možda i bio došao glave svojevremeno.

 

Na albumu Avantura Počinje nalazi se pjesma snimljena na francuskom jeziku. Jeste li se ikad okušali u snimanju pjesama na nekom drugom jeziku za albume poslije Avanture, ili možda čak snimanja cijelog albuma na nekom drugom jeziku, tipa na engleskom? Isto tako, što mislite o pjesmama koje ostali domaći izvođači izdaju na stranim jezicima (naravno, najviše na engleskom)?

Jinx: Mi smo počeli s engleskim pjesmama i prvi album Jinxa Sextaszy je objavljen na engleskom. Iz današnje perspektive nam je potpuno jasno da su tekstovi naših hrvatskih pjesama sto puta bolji nego tekstovi tih engleskih, ali na početku smo mislili da se uopće ne da napisati dobre tekstove na hrvatskom za muziku koju smo htjeli raditi i da na hrvatskom nećemo biti cool. Bili smo u krivu. Klinci danas puno bolje govore engleski i taj trend će se sigurno i dalje nastaviti. Vjerojatno će kroz neko vrijeme to rezultirati i kvalitetnim pisanjem na engleskom.

Kada bi se osvrnuli na vašu dugogodišnju karijeru, postoje li možda neke stvari koje bi sada uradili drugačije, ili drugačije pristupili prema nečemu?

Jinx: Na početku smo svakako bili dosta naivni.

 

Gdje vidite sebe, i naravno Jinxe, za jedno pet do deset godina?

Jinx: Tko zna gdje ćemo svi skupa biti ? (smijeh)

 

Za kraj jedno, recimo to tako, opušteno pitanje. Što Jinxi trenutno slušaju od domaće i strane glazbe i što Jinxi rade kada ne sviraju?

Jinx:  Uhhh… kad radimo album jako malo slušamo drugu glazbu. Dođeš kući iz studija umoran i željan tišine. Sad, kad smo gotovi bismo možda i mogli nešto poslušati…što ima novo u zadnjih godinu, dvije ?

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE