Naziv albuma: Inevitable

Izdavač: Miner Records

Datum izdanja: ožujak 2017.

Producent: Vladimir Milosavljević

Žanr: doom metal

Trajanje: 57:58

Broj pjesama: 6

 

The Bloody Earth niška je metal grupa koja je svoju karijeru otpočela dosta davno, točnije prije 22 godine. Kao mlad sastav i uzgred rečeno, jedan od prvih doom sastava na ovim područjima, objavili su album prvijenac ‘Requiem Of Weeping Souls’ i nedugo nakon toga, dvije godine poslije, prestali s radom.

Nakon toliko godina pauze, dva originalna člana iz prve postave, Goran Mladenović i Vladan Kitanović, odlučili su obilježiti 20-godišnju obljetnicu prvog albuma i tako oživjeti bend, no s tri nova člana: Marko Tričković na basu i vokalu, Strahinja Đorđević na gitarama i Nikola Zlatković na orguljama i klavijaturama. Pri tome se, za razliku od prvog albuma, izgubila ta neka gothic atmosfera i ženski vokal nekadašnje članice Ivane Branković, no bend je zvukovno u suštini ostao vjeran doom/death izričaju, kakvoga bi se možda postidjeli i brojni europski sastavi.

U zemljama bivše države teško da će u narednih pola stoljeća doći do neke izvjesnije promjene po pitanju prihvaćanja ovakvog stila i zvuka na većoj razini (naravno, ne priča se o mainstreamu), no unatoč tome, nadam se da se neće tolika rupa napraviti između ovog i sljedećeg izdanja te da entuzijazam neće splasnuti. Dovoljno govori i činjenica da će neki strani glazbeni portal ili strana izdavačka kuća (čast ovdašnjim iznimkama poput Miner Recordsa) više pažnje posvetiti ovom albumu nego neki domaći mediji, no to je opet pandorina kutija koju ne treba u ovom osvrtu otvarati, nego nekom drugom prilikom.

Kao uvertiru u album, dakle, valja spomenuti kako je ovdje riječ o čistokrvnom funeral doom albumu koji je mračnog karaktera od prve do zadnje minute, ništa što nije neočekivano, ali riječ je o apsolutno zrelijem materijalu koji je zaokruženiji, turobniji i puno teži za slušanje. Definitivno će zaljubljenici u ovaj podžanr morati čuti album preko nekoliko puta kako bi uhvatili poantu i sve finese što album ne otkriva na prvu, a oni koji su usputno upalili ovo da svira u pozadini – neće se dobro provesti i steći dobro mišljenje (dobro u smislu informiranosti). Tako da, riječ je o teškaškom albumu gdje su sve pjesme skoro dvoznamenkastog trajanja, sporijeg tempa i kompleksnije dinamike. Album je producirao Vladimir Milosavljević u Associated Act studiju u Nišu.

Što se tematike albuma tiče i tekstova, sam naslov možda najbolje dočarava neizbježnost i prividno beznađe kojim smo okruženi u nekom potpuno distopijskom svijetu, možda upravo onakvom kakav nam se bliži. Korektan engleski jezik upotpunjen je i jednom obradom engleskog pjesnika Michaela Draytona i njegove pjesme “Love’s Farewell” u pjesmi ‘When Faith Is Kneeling’, a i Allana Poea ovdje se može pronaći, na početku pjesme ‘I Dwell Alone’ sa stihovima: ‘I dwell alone in a world of moan…’. Nakon ovakvih stihova, možete i sami zaključiti kakva atmosfera i senzibilnost vas očekuju u ovom 50-minutnom materijalu.

Od ponuđenih šest pjesama, najviše su mi u uho upale moćna uvodna ‘Thee Who Makes Me Unknown’ te posljednja ‘I Am Doom’, a efektivna ‘Promethean Punishment’ s odličnim prizvucima jeze i melankolije stvara najbolje od dooma što se može pronaći.  Potrebno je jako uživljenje u ovakav materijal, no jednom kada dosegnete tu razinu, ništa vam više neće biti isto, a to sada ne govorim iz potrebe za floskulama ili iz pretencioznosti. Uznemirujuća i najeksplozivnija ‘Thou Devour The Sea’ odličan je break moment albuma, koja je usputno i vrlo dobro aranžirana.
Je li pri povratku grupe u diskografske i koncertne vode bila zaslužna  “midlife crisis” faza? Ne bih rekao. No i da je, hvala joj na tome, budući da je ovo materijal kakvog se niti jedan metal bend ne bi mogao sramiti, s odličnim growl vokalom, vrlo dobrim aranžmanima, mračnom doom atmosferom i s neklišejastim tekstovima. Ima tu stvari koje su se mogle bolje realizirati ili promijeniti, no to je sad više stvar osobnog dojma, u svakom slučaju, ako ste ljubitelj dooma, neka vam The Bloody Earth bude prioritet među nepoznatim bendovima.

 

  1. Thee, Who Makes Me Unknown
  2. Promethean Punishment
  3. I Dwell Alone
  4. Thou Devour The Sea
  5. When Faith Is Kneeling
  6. I Am Doom
82%
82%
  • 8.2
  • User Ratings (1 Votes)
    9.5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE