Izdavač: Aquarius Records

Datum izdanja: 19. veljače 2018.

Producenti: Bilk

Žanr: Electronic, Rock

Trajanje: 38 min

Broj pjesama: 10

 

Nakon što je najavljen singlom „like2DANCE“, novi album veterana hrvatske elektroničke scene, grupe Bilk, uskoro će se, 19. veljače, naći i u službenoj prodaji.

Novi uradak u izdanju Aquarius Recordsa naziva „Quantum Status“ prvi je njihov album nakon 2006. godine i drugi u cjelokupnoj karijeri ovog glazbenog tria. Njega danas čine Tin Oberman (sintesajzer, gitara i glas), Luka Vrbanić (bas gitara, sintesajzer i glas) i Edi Grubišić (bubanj).

Produkciju novog albuma potpisuje sam bend. Za njegovo miksanje zaslužni su Hrvoje Pelicarić, Matko Šašek Koolade i Tin Oberman, dok je mastering uradio Norman Nitzsche (Calyx, Berlin). Za vizualni identitet pobrinuo se Dalibor Barić (aka Omegathekidphoenix).

Iako se Bilk odbijaju žanrovski definirati, novim su albumom ostali dosljedni svom glazbenom izričaju – eksperimentiranju s elektroničkom glazbom. I ovog puta to je popračeno novim, kreativnim pristupom stvaranju. Njega u elektroničkoj glazbi zasigurno ne nedostaje, a mogućnosti koju takva glazba daje često se mnogim glazbenicima obila o glavu.

Već prvim taktovim numere  “THISisWHATshouldBE” daje se naslutiti što očekivati od novog albuma – elektro-rock ritmove koji su na trenutke poprilično nejasni i nepovezani. Na tekstove se nema potrebe obazirati jer od bučnih synth dionica oni teško dolaze do izražaja – osim kakve „robotske“ vokalne dionice kao u pjesmi “BEATSin2bits”. Na albumu ima i „lakših“ stvari poput “tryNOT2”, no uz ostale žestoke stvari pitam se jesu li one uopće trebale biti na ovom albumu jer Bilk ponajviše vrijedi poslušati uživo, u atmosferi kakvog alternativnog kluba, a pjesme slične navedenoj za takve izvedbe baš i nisu, a i teško mi je zamisliti da će se album ovakve vrste preslušavati doma. Zvuk druge polovice albuma postaje nekako mirniji i staloženiji, puno koherentniji i s više smisla. Tu vrijedi izdvojiti možda i najbolje stvari albuma – “dreamSTEP” i “LOVE4androids”. On se zatvara istoimenom pjesmom koja nas vraća na početak albuma, u vrijeme velikih očekivanja zbog kojih mi album ostaje poprilično nedorečen i konfuzan.

Kao što su i sami rekli, Bilku avangarde u pjesmama ne nedostaje, kao niti kreativnosti. Daleko od toga da album nije slušljiv. Međutim, ono što smo njime dobili teško je koherentno posložiti u glavi i višestrukim preslušavanjem. Mnogo je truda i ambicije zasigurno uloženo u njegovo stvaranje, no najavljeni „kreativni vrhunac grupe“ na kraju se pretvorio u popriličan kreativni nered.

 

  1. THISisWHATshouldBE
  2. like2DANCe
  3. BEATSin2bits
  4. NIPPONnipples
  5. tryNOT2
  6. dreamSTEP
  7. LOVE4androids
  8. elle est faux
  9. nippon#036
  10. quantumSTATUS

 

 

65%
65%
  • 6.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE