Konceptualni album “Gdje povlačiš crtu?” Sare Renar u srijedu je dočekao svoju koncertnu promociju u Tvornici kulture, i to kakvu. Mračno, atmosferično i prije svega jako lijepo.

Baš kao što je i ranije najavljeno, pozornica se nalazila ispred glavne bine Velikog pogona Tvornice kulture, a oko nje polukružno postavljeno svega stotinjak stolica. Sama Sara je u nedavnom intervjuu rekla kako želi uvesti elemente teatra u koncertni prostor, a ovaj koncept se pokazao kao pun pogodak još od praizvedbe u Vintage Industrialu prošle godine na proslavi Rođendana umjetnosti. Tijekom cijele izvedbe je upravo taj kazališni štih bio dominantan te koliko god performansi ovakve kvalitete zaslužuju veću publiku, da je u Tvornici u srijedu bilo 300 ljudi on bi se zasigurno izgubio.

U tri točke nas je Sara Renar zajedno sa suradnicima s kojima je dijelila scenu provozala kroz svoj live album te pokazala ljepotu izvedbe koja je u trenutcima hodala tankom linijom između histeričnog i melankoličnog. Suradnicima? Umjetnicima koji su perfektno odradili svoj dio posla zbog kojih se ovaj koncert gleda više puta. Glazbena potpora Sari su bili Zdeslav Klarić na klavijaturama, Konrad Mulvaj s elektronikom, Vedran Peternel na basu i čudnim zvukovima pisače mašine i telefonske slušalice te kao gost Dušan Vranić, publici najpoznatiji kao član Rundek Cargo Tria, na perkusijama, dok je za monologe bio zadužen Ivan Laić.

Iako smo Saru Renar navikli slušati u nešto mirnijoj varijanti samo s looperom i pratećim klavijaturama, ovakva promjena je više nego dobrodošla. Repetitivnost tekstova je ovdje u potpunosti u službi konceptualnosti albuma, a zvučna slika koju grupa muzičara stvara dodaje teatralnost performansu. Improvizacijska komponenta cjelokupnog koncerta je garancija da ova izvedba s vremenom može postojati samo bolja i bolja.

Pun je pogodak bio napraviti ovako nešto kako bi se pustilo u eter na dvadesetak minuta za međunarodnu manifestaciju Rođendan umjetnosti. Kada ovakve stvari iz Hrvatske odu u svijet, možemo i moramo biti ponosni. Sara je izjavila da joj je velika želja ove godine izvoditi projekt po multimedijskim festivalima i festivalima teatra i radiofonije diljem Europe. Nit vodilja cijelog albuma uistinu je univerzalna i svatko se može zamisliti nad njom, a tekst koji glumci izgovaraju prilagodljiv i prevodljiv. Nije teško zamisliti kako bi tako masivan moćno zvučao npr. na jednom portugalskom.

Ako budete imali prilike svakako poslušajte i pogledajte Gdje povlačiš crtu? uživo. Upravo zato što na ovakve izvedbe domaćih izvođača nismo naviknuli, one su posebni doživljaji i pokazatelj da možda nije sve trulo u državi Danskoj.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE