Izdavač: TDK Music

Datum Izdanja: Veljača 2018.

Producent: Kruno ‘Macola’ Licitar

Žanr: rap

Trajanje: 38:04

Broj pjesama: 10

 

Recenzija prije izlaska albuma i nije baš najučestalija pojava na domaćoj sceni, nekima će doći kao nepotreban spoiler, netko će možda zbog nje još više htjeti poslušati album, no bilo kako bilo, bacimo se na štivo koje je pred nama.

TDK Music novonastala je platforma za promociju rap i trap izvođača, a priliku da probiju led dobili su momci iz zagrebačke grupe Dekadenti (Mijat, Fić, Čipe i Zakon) koji nam donose svoj debitantski album ‘Garaže’.

Još ću vas nakratko prije prelaska na sam projekt zagnjaviti formalnim informacijama bez kojih analiza ne bi bila potpuna: od gostiju na albumu se nalaze Grba FM, Žaegulj ZIM, Tibor, Shin Tu, Dena B, Sick L i Ajreen. Svoj doprinos s instrumentalima dali su Zakon, Flowdeep, Klasick, Kuler i Otrov. Sam album sniman je u Red Records studiju, slobodan sam reći u trenutno najboljem hip-hop studiju u zemlji, pod producentskom palicom Macole, čovjeka koji svojim radom već nekoliko godina unazad potvrđuje status jednog od najkvalitetnijih regionalnih hip-hop producenata. Artwork potpisuje SkamWorks.

Jebo te. Prije svega moram se zapitati jesu li autori svjesni što su točno napravili s ovim projektom i je li to i bila ciljna namjera pri stvaranju istog. Moraš imati muda da sa 22, 23 godine ovako repaš jer jako je tanka linija slušateljeve prosudbe kvalitete sadržaja kada radu pristupiš ovako agresivno kao što su Dekadenti ‘Garažama’, ovakvi projekti ili ostanu slušani u godinama iza njih (u užim krugovima, jer ovo zasigurno nije glazba za širu masu i takvu publiku ne traži) ili budu odbačeni kao pretenciozni pokušaji samopromocije, a što će se na kraju s ‘Garažama’ dogoditi odlučiti će publika.

Pri samom upadu u album nisam bio nimalo oduševljen, ‘Rampa‘ me nije kupila ničim posebno, pogotovo gledajući je izolirano na ostatak projekta, u trenutku kada nisam razmišljao o albumu kao o konceptu koji povezuje više karika. Mijatovi ‘Zijizmi‘ već su druga priča bar po mom osobnom dojmu i definitivno nakon neugodnog starta pjesma koja me zaintrigirala da nastavim sa slušanjem. Priču dalje nastavljaju ‘Kapuljače‘, čiji me sam naziv asocirao na 2007. godinu kada su srpski reperi THCF objavili numeru ‘Kapuljača Stil’. Priča o jednom neizostavnom modnom dodatku većine repera upakovana u okruženje zagrebačke Dubrave još je jedan položen ispit na ‘Garažama’, dodao bih još i bolje obrađena tema nego u slučaju repera iz susjedstva.

Uz ‘Jeku‘ koja još jednom ispoljava pripadnost undergroundu kod artista dolazimo do Fićove solaže ‘Griva‘ koja parira Mijatovoj sa druge numere, potvrda kvalitete i poruka publici, najbolje oslikana u linijama: “Ne repamo za plazme i terence, repamo za šake i respekte“. Premetalica ‘Nisam Nikad‘ na kojoj gostuje Grba možda je i najjasniji prikaz kvalitete izvođača, jednostavnost i suština odjednom. ‘Garaže‘ na kojima gostuje Žaegulj Zim nas vode još nekoliko koraka bliže životu na istoku metropole, malo daljem od onoga gdje tinejdžerke u uskim haljinama gube glas ili nešto drugo na koncertima estradnih izvođača. Poslije Mijata i Fića na red za solo traku stigao je i Zakon, čija numera ‘Para Za Ovo‘  iznosi na video izrazito dobru isporuku deliveryja, jasno i nekomplicirano, direktno iz kvarta. O Cypheru koji je ujedno i predzadnja numera a na kojem gostiju Tibor, Sick L & Dena B te Shin ne bih previše trošio riječi , solidni versovi svakog ponaosob, no ništa očaravajuće. Što se zadnje pjesme tiče, versovi su ispratili naziv ‘Epilog‘, zaokruživanje priče na dostojan način uz zanimljivo gostovanje Ajreen.

E sad, da se razumijemo i ovaj projekt kao i gotovo svaki drugi ima svoje nedostatke i minuse, prije svega ovdje je to šira lepeza tema. No, uzmemo li u obzir da je ovaj projekt rađen ciljano i planski za strukturu ljudi (publike) koja će se pronaći u numerama i ispoljavanju stila života kojim žive autori, ispit je položen s jako dobrom ocjenom. Instrumentali kroz cijeli projekt prate ideje izvođača i stil kojim se obraćaju publici te stoga nije na odmet pohvaliti sve beatmakere koji su dali svoj obol ‘Garažama’. Motivi pripadnosti kvartu i ulici, priče iz života provedenog na istima, uklopljeni s tehničkim mogućnostima Dekadenata sklapaju mozaik koji zasigurno zaslužuje biti više puta preslušan, a na vama je da prosudite o kvaliteti istog. Za mene je ovo nešto što je domaćoj sceni sigurno potrebno, kvartovski rap koji ruku na srce ne zadire pretjerano u neke dublje društvene ili socijalne teme, ali ih ispoljava u određenim momentima uklapajući ih u sebe, prešarane pričama iz parka ili u ovom slučaju – direktno iz garaže.

 

  1. Rampa
  2. Zijizmi
  3. Kapuljače
  4. Jeka
  5. Griva
  6. Nisam Nikad feat. Grba FM
  7. Garaže feat. Žaegulj ZIM
  8. Para Za Ovo
  9. TDK Cypher feat. Tibor, Sick L & Dena B, Shin Tu
  10. Epilog feat. Ajreen
84%
84%
Awesome
  • 8.4
  • User Ratings (6 Votes)
    6.9
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE