Naziv albuma: Gravity

Izdavač: PDV Records

Datum izdanja: 02. lipnja 2017.

Žanr: electronic / fusion / jazz / post rock

Trajanje: 37:02

Broj pjesama: 7

 

U skrovitim šumama ove planete teče rijeka. Kraj rijeke, uz njezin tok, teče glazba. Tamo sjedi sastav Kozmodrum i hrani ljudske zvijeri ljepotom. To možda nije ovaj svijet. To možda nije nužno ova galaksija. U svakom slučaju, okruženje je lijepo, vedro je, mirno, nema prometa i buke. Čuje se pjesma Jezgra.

Putovanje ovim intergalaktičkim / zen albumom započinje trominutnom Jezgrom i daje kraći uvod (kraći, pošto sve ostale stvari gravitiraju oko šest – sedam minuta trajanja) za ono što slijedi, a to je oaza čiste i nevine glazbe, odsvirane iz srca i s svelikom vještinom. Drugo je ovo izdanje sastava Kozmodrum, nakon Na Tragu Satelita iz 2016. godine, te ove godine ekipa je priredila pravi mali melem za uši koji nije za svakoga već za one koji glazbu slušaju, a ne samo čuju. Janko Novoselić, kao glavni skladatelj i autor glazbe, ovoga se puta ozbiljno pozabavio igrom efekata, razlivenih tonova i ne ostavlja puno prostora za pobjeći. Album vas uzme i nosi sa sobom. Uz Janka, koji svira bubanj, Kozmodrum čine i Goran Delač na basu, Elvis Penava na gitari, kao i Ivan Kapec, te Hrvoje Galler na klavijaturama. Ekipa usvirana i usklađena „do ibera“. Apsurdno je secirati svaku stvar i govoriti što ona pruža, bitno je govoriti što se osjeća, a osjeća se jedna udaljena forma nama nepoznata, a opet tako privlačna i uhu ugodna da bi se i svezani Odisej vraćajući se na Itaku neodoljivo usmjerio prema izvoru ove glazbe u daljini, neovisno o količini lanaca i užadi oko njegovog tijela.

Kroz sedam pjesama, koliko nam izdanje pruža, stvari idu gore i dolje, iz mirnoga u dinamično i obrnuto, iz pozadinskih zvukova u one „prednje“, a sve to ukomponirano je kao cjelina u kojoj se pjesma pretače u pjesmu, bez pauza, rupa tišine i praznog hoda. Mnoštvo gitare, mnoštvo efekata, mnoštvo jazz bubnjarskih ritmova – sve to zaokružuje album u cjelinu vrijednu veće medijske eksponiranosti i reputacije ovog kolektiva. Sve pjesme krase engleski nazivi pa se tako mogu naći još i Mountain Lion, F109, Whisper, Forever te Floating. Osobni favorit uz Floating svakako je jedina stvar hrvatskog imena – Otok Potok. Pričajući o okruženju u kojem se nalazimo slušajući album, stvar Forever svakako dolazi iz malo udaljenije špilje, u njoj se čuje odjekujuće kapanje vode u vodu, u njoj osim kapljica i melodije nema drugih zvukova, u njoj je sve tako sigurno i prostrano, a opet intimno. Glazba koju Kozmodrum sklada obraća se slušatelju ponaosob, svakom pojedincu njegov ugođaj, svaka pjesma svakome pojedincu ima drugačije značenje.

Nije mi ni strano mišljenje kako bi ova glazba savršeno pristajala kao pozadina Zen TV kanala, gledajući vodopade i pustinjske dine, ili pak kao tematska glazba znanstveno fantastičnog filma u režiji Kubricka – ništa ove nove pizdarije pune efekata bez priče. Nije mi ni strano mišljenje kako ovaj album, da ne znam da dolazi s ovih prostora, zvuči tako svjetski da je razlika između ove i neke američko – britanske produkcije doslovno neprimjetna. O glazbenicima da i ne govorim.

Slušajući Gravity dolazim do blagog zaključka kako Kozmodrum ulazi u bubanj onih sastava koji su više prihvaćeniji vani nego na domaćem terenu. Zašto? Jer vrijede. Tako se pridružuju Bambi Molestersima i ostaloj ekipi koja veću reputaciju kuje na europskim i svjetskim tržištima nego u Hrvatskoj. Poslušati ovo uživo svakako je iskustvo. Nisam nikada, ali uzevši ovo izdanje u ruke imam izričitu želju za time. I to onako zavalit se negdje, pustiti rijeku da teče, šumu da šušti, životinje da skakuću, ljude da nestanu, glazbu da nastupi. I to je sve što nam ponekad treba.

I onda kada raja kaže da ovdje ništa ne valja? Ma dajte… previše je danas komentara od strane ljudi koji nemaju pojma što sve postoji i kako se stvari kreću. Zato bolje šutite i slušajte. Imate što za čut, a usput i naučit. Kozmodrum otvara nove kozmose, ali i podsjeća nas da i ovi naši nisu još potpuno srušeni.

 

  1. Jezgra
  2. Mountain Lion
  3. F109
  4. Otok Potok
  5. Whisper
  6. Forever
  7. Floating
90%
90%
  • 9
  • User Ratings (1 Votes)
    9.4
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE