Naziv albuma: Horizons

Izdavač: Chicken Sound Studio

Datum izdanja: 15. rujna 2017.

Producenti: Vedran Kovačić-Beli + Tús Nua

Žanr: post-rock, shoegaze, dream pop, ambiental

Trajanje: 00:37:11

Broj pjesama: 9

 

A da naše mlade snage hrabro zastupaju konzumaciju zdrave i ukusne glazbe možemo se uvjeriti izlaskom debitantskog albuma grupe Tús Nua. Album pod nazivom „Horizons“ broji jednostavne i sanjive melodije obgrljene mladenačkim duhom. Izlazak albuma najavljen je plasiranjem dvaju singlova, „Geysir“ i „Matches“, za koje su također producirani i simbolični video spotovi.

Za snimanje, mix i mastering zaslužan je Vedran Kovačić – Beli i njegov Chicken Sound Studio dok su u procesu produkcije Vedranu uz bok stale i same članice grupe. Iznimku u masteringu čini pjesma „Geysir„ za koji je prije izlaska istoimenog singla zaslužan Igor Meister Malečić. Kao ostali gosti suradnici na albumu našli su se: Sara Ercegović i Eva Badanjak (Žen), Goran Grey (###), Ivana Picek (Pi), Lucija Potočnik (Irena Žilić) i Emerge Dora (Vice Atlantic).

Ovu fantastičnu zagrebačku trojku čine tri ljupke djevojke: Jordi Ilić (gitara, vokali, synth), Jelena Božić (gitara, vokali, synth) i Matea Milevoj (bass gitara, back vokali, synth). S glazbenim stvaralaštvom grupa je prvi puta započela u 2014. godini, kada je izdan i prvi EP „Existance“, a u trio sastavu kakav čine danas su od 2016. godine.

Album „Horizons“ sniman je u dva navrata, a konačno svjetlo dana ugledao je u 258. danu 2017. godine, odnosno 15. rujna, a za ilustraciju omota zaslužna je Eva Badanjak. „Horizons“ se sastoji od ukupno devet autorskih pjesama koje na neki način podsjećaju na devet atmosfera. Svaka s vlastitom pričom i tajanstvena na svoj način. Ukupno sedam pjesama sadrže tekst koji je pjevan na engleskom jeziku dok su preostale dvije u instrumentalu. Što se tekstova tiče, oni su dubljeg značenja i mišljenja sam da za dolazak do prave spoznaje treba vremena ili ih je osobno potrebno doživjeti iz jednostavnog razloga – individualno je. U jednom intervjuu Jordi je čak istaknula kako nije pobornik stvaranja tekstova iz kojih na prvu otkriješ što znače te da se u njenim pjesmama može prepoznati neizravna doza aktivizma.

Foto: Tús Nua facebook

Pjesma „Tendons“ prva je tzv. atmosfera koja kroz prividan slow motion efekt, iz niskog i maglovitog starta, predviđa dolazak nečeg dalekog. Prvim slušanjem odražava svježinu. Prava uvertira u ostatak albuma. Druga po redu „Matches“ u jednostavnoj je formi i prepoznatljiva po uvodnom motivu. Riječ je o rastavljenim tonovima u gitarskoj dionici koji se ponavljaju kroz cijeli zaplet i u nekoliko se navrata isprepliću s nježnim ženskim dvoglasjem. A pjesma „There’s a thin line between everything“ zasigurno je posebna.

Poneki varljivi prizvuci surf rocka i kombinacija lakših i složenijih ritmičkih obrazaca prožeta pijevnim melodijama potpisuju njen smisao i daju posebnu draž. „Post cards with all sorts of phrases“ druga je pjesma u instrumentalnom ruhu i zapravo predstavlja klasičan primjerak post rocka. Nešto poput grupe Mogwai ili God Is An Astronaut. Pjesma „Geysir“ od ostatka albuma pak odiše drugačijim osobinama. Mračnija je, a zvuk masivniji. Sljedeća „Hills“ posebnost pridaje synth dionicama koje zaokružuju konačan zvuk, a nabrijana i u noisey điru „Fight!“ daje jasnu poruku. Sljedeća pjesma podsjetila me na britance Ride i američki bend DIIV. Radi se o pjesmi nazivom „Obvious“. Ona je spoj veselih i prpošnih nota s pomalo beznadnim i/ili elegičnim tekstom. Zadnja na albumu i ispunjena pitanjima bez odgovora stoji „Repeat“ te nenametljivo poručuje To be continued

Foto: Tús Nua facebook

Na DIY foru i uz podršku prijatelja Tús Nua izbacila je jedan sasvim solidan i mladenački album. Prilikom prvog slušanja pojedini dijelovi ili pjesma kao cjelina ugodno su me iznenadili. Na njemu nema ne slušljivih stvari, a našlo se i nekoliko favorita. U svakom slučaju, djevojke ni malo ne zvuče kao bend s hrvatskog podneblja. Svoje stvaralaštvo kreiraju upravo po uzoru na bendove koje i same uživaju (naravno uz vlastiti štih), a uzevši to u obzir očito je i da su na prvome putu. Pretpostavka je i da su već u samom startu dobro odlučile i uvelike si pomogle stupanjem na strano tržište jer publike za ovakvu vrstu glazbe u Hrvatskoj gotovo pa i nema (čast iznimkama).

 

  1. Tendous
  2. Matches
  3. There’s a thin line between everything
  4. Post cards with all sorts of phrases
  5. Geysir
  6. Hills
  7. Fight!
  8. Obvious
  9. Repeat

 

80%
80%
  • 8
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE