Zavod za eksperimentalni zvuk sinoć je u KSET-u organizirao rijetko krautrock(?) psihodelično iskustvo u obliku čileanskog tročlanog benda Follakzoid. I hvala im na tome. Follakzoidu ovo nije bilo prvo gostovanje u Hrvatskoj. 2013. godine su imali svoji premijerni nastup u klubu Močvara, promovirajući tada svoji drugi studijski album „II“.
Bend zapravo i ne voli da ih se svrstava pod krautrock žanr, što je i logično jer je teško Follakzoid smjestiti u jednosmjernu glazbenu kategoriju. Međutim, duh glazbenih velikana kao što su Can, Ash Ra Tempel ili Popul Vuh se osjeti u glazbi Follakzoida, a ni sam bend ne bježi od isticanja spomenutih kao glazbenih uzora.
Mračna i pomalo hladna kulisa te poneki snop lasera bila je zapravo idealna vizualna pratnja triperskom space zvuku Follakzoida. Negdje poslije 22 sata bend je krenuo s uvodnim efektima kultne pjesme Pulsar čija izvedba se protegnula na gotovo dvadeset minuta hipnotičkog transcendentalnog iskustva. Iako im glazba može djelovati repetativno, Follakzoid pronalazi perfektni ritam koji ne može ni u jednom trenu dosaditi. Pogotovo ako mu se prepustite zatvorenih očiju, neovisno o trezvenosti vašeg uma.

Foto: Ksenija Lu

Foto: Ksenija Lu

KSET je bio skromno popunjen, s obzirom na navodni slabiji odaziv prije četiri godine u Močvari, čini se da je Follakzoid u međuvremenu ipak došao do zamjetnog broja slušatelja, čak i do daleke im Hrvatske.
Ne znam je li to zbog toga što bend dolazi iz zemlje sa dugotrajnom šamanskom tradicijom, no nešto u live izvedbi Follakzoida priziva na mistična stanja svijesti. Hipnotički ritam koji traje beskonačno, suptilni (ali izražajni) ubačeni space efekti koji se zbog odličnog sinoćnjeg ozvučenja čuju besprijekorno te potpuno nerazumljivi vokalni dijelovi koji se savršeno stapaju sa samom glazbom samo su grubi opis psihodeličnog iskustva kojeg pruža glazba Follakzoida. Nerijetko njihova live izvedba podsjeća na minimal techno s izuzetnom atmosferom, koja koliko god djelovala mračnom, djeluje opuštajuće i oslobađa vam duh zatočen u materijalnim okvirima.
Jedina zamjerka bi išla za samo trajanje koncerta. Nešto više od sat vremena je cijela svirka trajala što je dosta kratko s obzirom da nam bendovi iz dalekog Čilea ne mogu biti baš svakodnevna pojava. Međutim, kao što kaže stih iz njihove pjesme Trees (koja, na žalost autora ovog izvještaja,nije bila dijelom set-liste sinoć) „The more I see, the less I know“ !

Foto: Ksenija Lu

Foto: Ksenija Lu

Ovako ostaje nada i za treće gostovanje u Hrvatskoj, s obzirom da bend postaje sve priznatiji u krugu ljubitelja psihodelične glazbe, čemu zasluga ide i etiketi pod kojom objavljuju, Sacred Bones Record (Brooklyn) koja već pod svojim okriljem ima kultne bendove i izvođače ( Moon Duo, Psychic Ills, Marrisa Nadler,..).
Stoga ne čudi ni ovogodišnja suradnja Follakzoida s legendarnim psych britancem Jasonom Pierceom a.k.a. Jason Spaceman (ex Spacemen 3, Spiritualized) s kojim su snimili London Sessions u travnju ove godine.
Gostovanja bendova poput Follakzoid su svakako poželjna u Zagrebu/Hrvatskoj jer i kroz takav nekonvencionalan glazbeni izričaj možemo osjetiti moć i intenzitet glazbe u odnosu na čovjekov duh.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE