Zagrebački klub Močvara slavi svoju punoljetnost, a gledajući unazad, tih osamnaest formativnih godina svog života proveo je dosta aktivno: koncerti, slušaone, predstave, tribine, izložbe, promocije i ostala događanja kojih je bilo nekoliko tisuća. Močvara je tijekom tih godina zabavljala, ali i odgajala generacije posjetitelja.

O svojih 18 godina iz kluba Močvara rekli su: “Močvara je uspjela istovremeno biti i “enfant terrible” domaće scene, iskreno progovarajući o neuralgično bolnim točkama domaće stvarnosti ne pristajući se uklopiti u standardne kalupe mediokriteta, i “štreber” čije žedno uho je uvijek usmjereno ka novim i inovativnom kulturnjacima kako iz lokalne sredine tako i iz cijelog svijeta. Nismo, kao neki drugi, pali pod trendovima dovođenja ziheraških programa “tribute” bendova svaki vikend, već smo pokušavali hodati po neoznačenim i opasnim terenima pa makar ponekad naletili na mine u obliku financijskih minusa.

I što sad kad smo punoljetni? Nastavit ćemo istim, neprokrčenim putem, ali s više odgovornosti za svoje djelovanje. Neki od osnivača i prvih posjetitelja Močvare, nekoć čupavi i šašavi studenti, danas su roditelji i djeca im ulaze ili su već debelo zašla u pubertetske godine te počinju i sama izlaziti. Program koji stvaramo izravno utječe na to u kakve će ljude mnogi od njih izrasti. Okružena političkom korumpiranošću, gospodarskom gramzivošću i ideološkom mržnjom te suočena s rapidnim odljevom mozgova u inozemstvo, Močvara ima odgovornost nastaviti raditi kvalitetan program te ostati jedna od rijetkih oaza zdravog razuma i dobrog ukusa. Nadamo se da će nas stara publika nastaviti pratiti na tom putu te da će nam se sustavno pridruživati i generacije koje dolaze!

Za kraj napomenuli bi da uskoro izdajemo knjigu Močvara i priča o URK-u, uz koju dolazi i 7″ vinilna ploča Mancea. Ideja ove knjige je da u svojih 400-tinjak stranica detaljno predstavi djelovanje URK-a (Udruženja za razvoj kulture) i kluba Močvara kao inkubatora kroz koji je u 18 godina djelovanja prošlo na tisuće umjetnika i posjetitelja. Priprema knjige je u završnoj fazi, ali troškovi tiska i ostali troškovi su nešto što ne možemo pokriti, pa smo se odlučili napraviti crowdfunding kampanju. Ako vam se ova priča sviđa i želite biti dio nje, pomognite nam i sudjelujte u ovoj akciji o kojoj uskoro objavljujemo više informacija.”

PROGRAM PROSLAVE 18. ROĐENDANA MOČVARE

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE