Zagrebački Boogaloo je vidio puno velikih imena svjetske rock i metal scene. Tu su svirali TIto&Tarantula, Kreator, Sodom, Johnny Winter i brojni drugi. Ali jedan bend je jako dugo izbjegavao zagrebačkoj publici, black metal veterani-Mayhem.

O Mayhemu i njihovoj burnoj prošlosti  pisane su knjige i snimali su se filmovi, tako da  nema previše smisla trošiti vrijeme i riječi na to. Od originalne postave benda, trenutno s je s njima jedino njihov basista, Necrobutcher. Mayhem su ovu turneju posvetili 20 godišnjoj obiljetnici svojeg prvog studijskog i jednog od najutjecajnijih metal abuma ikada-De Mysteriis Dom Sathanas.

Da stvari budu još bolje, na vokalima im je i pjevač s kojim su snimili konačnu verziju legendarnog albuma-Attila Csihar. Dakle, tajming da napokon i Zagreb iskusi mračnu stranu metal glazbe nije mogao biti bolji.

Koncert je originalno trebao biti održan u Vintage Industrial Baru, ali kako se približavala nedjeljna crna misa i susret s Norveškim blekerima, blilo je očito da će Vintage biti nedovoljno velik prostor. Tako je na kraju čast održavanja koncerta pripala, legendarnom Boogaloou.

Kao predgrupa izabrani su Češki “inferno” kojima je ovo također bio prvi put u Hrvatskoj. Predgrupa kao predgrupa, svoj su posao odradili i imali su prilike sa najboljih mjesta u klubu slušati Mayhem za besplatno. Nešto prije 22h, na pozornicu izlaze svi članovi benda i kreće koncert kojeg je najbolje opisati kao “black metal kazalište”. Pjevač Attila poput lika iz nekakve horor-opere s kukuljicom na glavi i face paintom na licu izvodi cijeli audio-vizualni performans kroz pjesme.

Svaka pjesma jel zahtjeva određene promjene na pozornici, što još više podupire moj stav o “horor-operi” kroz 8 činova, tj pjesama. Pogotovo kada je usred koncerta na pozornicu doveden molitveni/žrtveni oltar sa(nadam se) umjetnom lubanjom i svijećama.

Pjesme kao pjesme, vračale su u prošlost i zvučale jednako čisto i snažno kao i prije 20 godina. Koncert je prošao bez bisa, ali to je bilo i za očekivati jer cijela playlista se sastojala od isključivo De Mysteriis pjesama koje su odsvirane istim redoslijedom kojim su bile na albumu.

Publika je bila dosta šarena, na trenutke se činilo da su Boogaloo preplavili neki novi klinci željni bijesa kojeg Mayhem predstavlja. No opet nakon kratke šetnje po dvorani, vidi se jako puno starijih metalaca koji su došli odraditi svoje kao dio povijesti i poslušati Mayhem.

Ukratko, Norveški blekeri su opravdali svoj kultni status, a Boogaloo je imao  čast da ugosti bend koji sa sobom nosi toliko iskustva, povijesti i energije.

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE